* Uprkos pandemiji izazvanoj virusom korona, naša poljoprivreda ne stagnira, već beleži uspon u ostvarenim rezultatima u spoljnotrgovinskoj razmeni

Privredna komora Vojvodine je i u uslovima pandemije izazvane virusom korona ostala značajna spona domaćih i privrednika iz regiona. Na inicijativu ove institucije, organizovan je niz on-lajn konferencija. Dipl. ek. Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, u razgovoru za list „Poljoprivrednik“ ističe zaključke ovih konferencija vezanih za posledice pandemije na agrarnu privredu.
– Tokom septembra imali smo niz on-lajn konferencija. To su bile odlične prilike za razmenu iskustava sa našim kolegama iz ruskog regiona Samara, a sa predsednikom Komore Samare potpisao sam i on-lajn sporazum o saradnji. O posledicama pandemije razgovarali smo sa kolegama iz komora Republike Srpske, Segedina, Temišvara, Maribora, kao i Grčko-srpske komore iz Soluna. Takođe, imali smo uspešnu on-lajn konferenciju sa kolegama iz komore Nižnjeg Novgoroda. Tom prilikom, pored predstavnika PKV, konferenciji su prisustvovali i privrednici koji izvoze na rusko tržište, kao i Andrej Hripunov, direktor trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Republici Srbiji. Generalni zaključak sa ovih konferencija je da smo se svi suočili sa istim problemom tokom pandemije, ali smo svesni da privreda, odnosno agroprivreda, uprkos svemu ne sme stati i da moramo sada, više nego ikada, biti podrška našim privrednicima, kaže Vučurević.
Kakve su posledice pandemije virusa korona na vojvođanski agrar u prvih osam meseci ove godine?
– Spoljnotrgovinska razmena, koju je AP Vojvodina ostvarila u prvih osam meseci ove godine, veća je za gotovo 10% u odnosu na isti period prošle godine. U izvoznim bilansima najzastupljeniji su poljoprivredni proizvodi. Ukupna vrednost agrarne spoljnotrgovinske robne razmene vojvođanskog regiona za prvih osam meseci iznosi oko 1,5 milijardi evra. Ova vrednost je veća za 9,9% od ostvarene razmene u istom periodu prethodne godine. To nam govori da, uprkos pandemiji izazvanoj virusom korona, naša poljoprivreda ne stagnira, već beleži uspon u ostvarenim rezultatima, ističe predsednik Privredne komore Vojvodine.
Da li je, u uslovima pandemije, izmenjena struktura poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se izvoze iz AP Vojvodine?
– Kukuruz je i dalje naš najzastupljeniji izvozni proizvod. Izvozni potencijal imaju i druge ratarske kulture, pre svega pšenica i soja, koja pronalazi put i do najzahtevnijih tržišta. Kao što je poznato, proizvodimo genetski nemodifikovanu soju, izuzetnog kvaliteta. Reći ću i jednu zanimljivost, a to je da norveški proizvođači lososa preferiraju upravo soju sa vojvođanskih polja. Ne treba zaboraviti ni potencijale domaćeg voćarstva, pre svega proizvodnje jabuka.
Najznačajniji privredni događaj u ovoj godini u Vojvodini je Regionalni poslovni forum?
– U duhu dosadašnjih nastojanja da pomognemo privrednicima, pogotovo u uslovima pandemije, organizovali smo Treći regionalni poslovni forum, koji je, iako održan u on-lajn formatu, okupio oko 200 učesnika. Ove godine na Forumu su bili zastupljeni privredni sektori: poljoprivreda i prehrambena industrija, informacione i komunikacione tehnologije, građevinska, kao i kreativna industrija. To je bila prilika da se razmene iskustva i dogovori dalje poslovanje. Privrednicima koji su to želeli omogućili smo da imaju B2B sastanke u on-lajn formatu. Ovu godinu zaokružićemo i sa nekim projektima koji su nastavili da se realizuju, uprkos Covid-19 virusu. Privreda ne može da čeka, to je naša poruka i za narednu godinu, te ćemo u skladu sa epidemiološkom situacijom delovati i dalje, biti na usluzi našim privrednicima, kako bismo im pomogli da odgovore zahtevima tržišta, ističe Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.

G. R.

SPOLJNOTRGOVINSKI PARTNERI

Rumunija je najznačajniji izvozni spoljnotrgovinski partner AP Vojvodine, a Nemačka uvozni. Vojvođanski privrednici ostvaruju najveći suficit iz razmene sa zemljama Evropske unije – čak 51%, a posebno su zanimljiva i tržišta u neposrednom okruženju, kaže Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.