* Proizvođači dobijaju beskamatne kredite za podizanje protivgradnih mreža, ali imaju obavezu da osiguraju zasad
 
Opština Topola  smeštena je u Šumadijskom okrugu i zauzima njegov severni deo. Od Beograda je udaljena 80 kilometara, a prostire se na površini od 365 kvadratnih kilometara, gde živi 29.000 stanovnika.  Topolska opština zauzima 14,91 odsto ukupne površine  Šumadijskog okruga. Na teritoriji ove opštine nalazi se 29 seoskih naselja, u kojima se ljudi uglavnom bave poljoprivredom.
Plodno zemljište i umereno kontinentalna klima pogoduju poljoprivredi, pa je ona vodeća privredna grana. Razvoju vinogradarstva izuzetno odgovara ovo podneblje, ali i  voćarstvu. Žitelji ovog kraja znalački se bave uzgojem voća, pa su plodovi vrhunskog kvaliteta i uglavnom su namenjeni za izvoz. Zasadi imaju protivgradne mreže,  u njima dominira jabuka, breskva, a sve više se sadi i kruška. Na višim delovima  uspeva i kupina i malina. Da se ovde ozbiljno bave voćarstvom, potvrđuje i to što mnoga domaćinstva imaju mini-hladnjaču, a  počinju da podižu i male sušare.  
Opština Topola ulaže u napredak voćarstva. Dragan Jovanović, predsednik SO "Topola" i narodni poslanik, kaže da je u planu da se naredne godine u selu Blaznava pomoću sredstava IPARD-a gradi hala opremljena specijalnim boks-paletama za čuvanje voća. To je veliki doprinos razvoju voćarstva  ovog kraja i plasmanu kvalitetnih plodova na izbirljivo evropsko tržište. 
S obzirom na to da na  ovom području često pada grad, opština Topola je zajedno s bankama i osiguravajućim kućama ponudila proizvođačima mogućnost da za postavljanje protivgradne mreže dobiju kredit na 10 godina,  s tim da opština plaća kamatu. Projekat je predstavljen na prolećnom poljoprivrednom  sajmu na panel-diskusiji "Osiguranje u poljoprivredi", koju je organizovao list "Poljoprivrednik".
Dragan Jovanović kaže da je ovo jedinstvena prilika za voćare da po povoljnim uslovima obezbede zaštitu za svoj voćnjak. S obzirom na to da je interesovanje za ove kredite veliko, opština pokriva troškove kamate kredita do najviše jednog hektara godišnje po proizvođaču.  Sledeće godine moguće je ponovo konkurisati, takođe do jednog hektara. 
- Svi korisnici kredita kojima opština pokriva kamatu, a ona iznosi 3,5 odsto na godišnjem nivou, imaju obavezu da osiguraju zasad. Osiguranje je potrebno, jer ovde, osim što ima grada, duvaju vetrovi i često je nevreme, a to može da prouzrokuje štetu. Osiguranje je garant da u slučaju štete korisnici kredita po osnovu naplate za načinjenu štetu mogu uredno da vraćaju dospele obaveze, objašnjava Dragan Jovanović uz napomenu da ove kredite mogu da koriste i oni koji ne žele da se osiguraju, ali da  u tom slučaju sami plaćaju kamatu koja tada iznosi osam odsto.
 Ovaj projekat je počeo u januaru i do sada su kredit dobila 53 voćara, a očekuje se da će do kraja godine ovaj kredit koristiti još 15 proizvođača.
Opština Topola svoj razvoj u budućnosti zasniva i na turizmu kao privrednoj grani od posebnog značaja. Napoznatija manifestacija koja privlači i najveći broj gostiju je Oplenačka berba. Organizuje se drugog vikenda u oktobru i ubraja  među pet najvećih manifestacija u Srbiji, a na njoj se promovišu mali vinski podrumi ovog kraja.
Tekst i foto: T. Gnip