* Posetioci imaju priliku da probaju i kupe organske proizvode, ali i da u direktnom razgovoru s proizvođačima pitaju sve što ih zanima
 
Novosađani svakog četvrtka tokom septembra i oktobra u centru grada imaju priliku da  vide, probaju i kupe organsko voće, povrće, sokove, džemove, med, ali i da čuju sve o ovoj proizvodnji od iskusnih proizvođača. Prodajna izložba organskih proizvoda deo je manifestacije Dani organskih farmi, koja se već četvrtu godinu organizuje na platou u Katličkoj porti. Organizatori su Udruženje organskih proizvođača "Organski sad - Novi Sad", a pokrovitelj manifestacije je Gradska uprava za privredu.
- Na pijaci izlaže 12 proizvođača s teritorije Novog Sada, ali i iz Bačke Palanke i Đurđeva. Mnogi od ovih proizvođača svoje proizvode prodaju u organskoj ulici na Ribljoj pijaci, međutim, ovde u centru smo vidljiviji i imamo priliku da upoznamo  nove ljude. Mnogi od njih kasnije postanu korisnici organskih proizvoda. Takođe, veliko je interesovanje stranaca za naše proizvode, kaže Nada Letić, organski proizvođač sa Čeneja i predsednica udruženja.
Među novim izlagačima na manifestaciji našla se Katarina Lipovac iz Bačke Palanke, koja gaji organsku malinu na šest hektara, a plodove prodaje sveže ili ih prerađuje u sok, sirup, pekmez, liker, desertni preliv, rakiju...
Milica Popović je vlasnica prve specijalizovane prodavnice organskih proizvoda u Novom Sadu "Geaorganik", koja u ponudi ima kompletnu paletu ovih proizvoda. Kaže da raste potražnja za organskim proizvodima, ali je prisutno i nepoverenje potrošača, koji nisu dovoljno edukovani  o ovom načinu proizvodnje. Iz tog razloga, kako je rekla, svi koji žele da saznaju više treba da dođu u Katoličku portu i u direktnom razgovoru s proizvođačima pitaju sve što ih zanima. 
- Mora se razbiti stereotip da organski proizvodi  ne izgledaju lepo kao što to mnogi misle. I u organskoj poljoprivredi koriste se zaštitna sredstva, ali samo biološka, a cilj je da se dobiju kvalitetni proizvodi, koji lepo izgledaju, kaže Milica Popović.
Organizatori manifestacije pozivaju Novosađane, ali i sve druge koji se četvrtkom zateknu u ovom gradu da posete Dane organskih farmi, gde će iz prve ruke dobiti informacije o organskoj proizvodnji od sertifikovanih proizvođača, ali će moći i da kupe sveže, zdrave proizvode, koji su direktno sa njive stigli na tezgu.
Tekst i foto: A. Milić