*  Država namerava da uz pomoć lokalnih samouprava zakonski stavi pod kontrolu korišćenje površina za ispašu stoke      
 
Ministarstvo poljoprivrede ubrzano priprema predlog zakona  kojim bi se na  najcelishodniji način regulisala kontrola pašnjaka, kao i odgovornost za njihovo održavanje i korišćenje. Promenu zastarelih zakonskih propisa o korišćenju površina za ispašu stoke  starih više od 40 godina iniciralo  je nekoliko udruženja stočara iz Vojvodine.
- Potpuno se slažemo s pokrenutom inicijativom da se konačno  reguliše pitanje korišćenja i održavanja pašnjaka. To je veoma važno zbog daljeg sveukupnog razvoja  stočarstva i smanjenja izdataka stočara za  hranu, pogotovo u mlečnom  i tovnom govedarstvu, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, najavljujući da će uskoro na republičkom nivou biti organizovan popis svih površina namenjenih za ispašu stoke.
Prema  popisu poljoprivrede, u  Vojvodini  se od 2012. godine  pod pašnjacima nalazi nepunih 120.000 hektara, od čega je svega nekoliko samoodrživo.
-  Takva situacija s pašnjacima u praksi je nedopustiva, a isto tako i zakonski nejasna i neregulisana, što mora da se menja. Država uz pomoć lokalnih samouprava namerava da uvede kontrolu korišćenja i propiše odgovornost za agrotehničko održavanje pašnjaka koji predstavljaju izuzetno važan resurs za stočarsku proizvodnju, kaže Katanić.
U svojoj inicijativi za izmenu zakona o korišćenju površina za ishranu stoke udruženja stočara apeluju na državu da to reguliše u što kraćem roku. Tim pre što pašnjački odbori u selima, kako  zakonski, tako i u praksi, nisu u stanju da se izbore sa bahatim pojednincima koji sve češće uzurpiraju pašnjake i bespravno ih pretvaraju u oranice.
K. R.