* Slovenački poljoprivrednici postižu visoke prinose sa NS sortama pšenice i hibridma kukuruza rane grupe zrenja Instituta "Zemun polje"
 
Na 57. međunarodnom poljoprivrednom sajmu  "AGRA" u Gornjoj Radgoni, jednom od najznačajnijih u jugoistočnoj Evropi, održanom od 24. do 29. avgusta, ove godine učestvovalo je preko 1.800 izlagača iz više od 30 država. U fokusu je bila digitalizacija u poljoprivredi, izloženi su praktični radovi robota, prikazana je demonstracija rada dronova... Takođe, dosta pažnje posvećeno je i savremenoj preradi i pakovanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a na organizovanim panelima i stručnim skupovima najviše se razgovaralo o mladima i budućnosti poljoprivrede.
Za razliku od ranijih godina, na sajamskim štandovima bilo je osetno manje izlagača iz Srbije i Vojvodine.
- Ne znam koji su razlozi za njihovo manje prisustvo, tim pre što su sve do pre koju godinu, posebno privrednici iz Vojvodine, imali svoj kolektivni štand na kome su bili izloženi proizvodi s oznakom "Najbolje iz Vojvodine", rekla je Mateja Jaklič, komercijalni direktor Pomurskog sajma, uz konstataciju da se, s obzirom na  posetu potpresednika Vlade Vojvodine Đorđa Milićevića Sajmu, u narednom periodu očekuje intenziviranje saradnje u obostranom interesu.
 Na sastanku vojvođanske zvanične delegacije, koju je predvodio potpresednik Vlade Vojvodine Đorđe Miličević sa slovenačkim ministrom za ekonomski razvoj Zdravkom Počivalšekom i ministarkom poljoprivrede Aleksandrom Pivec, istaknuto je da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Slovenije u poslednje dve godine beleži rast od 33 odsto i da je lane iznosila 1,3 milijarde evra.
- Vojvodina u toj razmeni učestvuje sa četvrtinom, odnosno sa 340.000.000 evra, a posebno je značajno što je zastupljen sve veći udeo agrarnih proizvoda, istakao je Miličević i ocenio da u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije ima daleko više potencijala za obostranu saradnju nego što se to sada koristi. 
Slovenački poljoprivrednici, kao i zemljoradničke zadruge, posebno su zainteresovani za kupovinu semena žitarica Instituta za ratarstvo i  povrtarstvo u Novom Sadu i Institita za kukuruz "Zemun polje". Sorte i hibridi ova dva naša renomirana instituta su već godinama prisutni na Pomurskom sajmu. Paletu proizvoda novosadske semenarske kuće već 20 godina na slovenačko tržište veoma uspešno plasira Kmetijska zadruga "Lenart" d.o.o.
- Konfiguracija, kao i sastav zemljišta, a posebno klima u Pomurju, delom Štajerskoj, slična je kao u Vojvodini. To omogućava da naši kupci imaju veoma visok prinos pšenice NS sorti, od kojih je među poljoprivrednicima već godinama natraženija "zvezdana", rekao je Janko Hajadinjak, direktor Kmetijske zadruge "Lenart".
Dr Radivoje Jevtić, direktor Odeljenja za strna žita Instituta za ratarstvo, istakao je veoma dobru dugogodišnju saradnju s Kmetijskom zadrugom "Lenart".
- Osim sorti pšenice koje su najzastupljenije, poslednjih godina na slovenačkom tržištu raste potražnja i za hibridima kukuruza "NS 3022" i "NS 3023". Oni su na slovenačkim njivama pokazali sve svoje kvalitete i zadovoljili  zahteve poljoprivrednika isto kao i hibridi namenjeni za silažu, rekao je Jevtić, napominjući da poljoprivrednici u Sloveniji poslednjih godina pokazuju sve veće interesovanje i za NS seme soje. 
Slovenija je pretežno brdsko-planinsko područje pa Institut za kukuruz "Zemun polje" na slovenačko tržište plasira uglavnom hibride kukuruza rane grupe zrenja koji tokom najosetljivijih faza vegetacije mogu da izdrže niže noćne temperature.
 - Novu generaciju naših hribrida slovenački poljoprivrednci su  veoma dobro prihvatili. Pokazali su se veoma prilagodljivim i izdržljivim i daju izuzetno dobre prinose, rekao je dr Željko Kaitović, predstavnik Instituta za kukuruz "Zemun polje" na Sajmu u Radgoni.
Šabačka kompanija "Eliksir Zorka" takođe je imala svoj izložbeni štand na Sajmu. Menaxeri "Eliksir agrara" imali su svih pet dana pune ruke posla, a posetioci Sajma bili su posebno zainteresovani za mineralna đubriva kombinacija NPK, a najviše su ih  zanimala ona koja se koriste za uljanu repicu.
Među sajamskim izlagačima iz Srbije bila su i dva privatna preduzeća - "Jomapeks" iz Žablja i "Agroservis" iz Rumenke, koji je izložio paletu gajbi, posuda i tepsija za čuvanje voća, mesa i zimnicu. Preduzeće "Jomapeks" je već 12 uzastopnih godina prisutno na Pomurskom sajmu s kompletnom kaveznom opremom za živinarske i stočne farme, uključujući sisteme za hranjenje, ventilaciju, grejanje i klimatizaciju.
- Pomurski sajam je jedan od dvadesetak u svetu na kojima u kontinuitetu izlažemo opremu za sve tipove živinarskih farmi. Posvećujemo maksimalnu pažnju svakom individulanom kupcu, a Slovenci su u najvećem broju slučajeva zainteresovani za podizanje živinarskih farmi opremljenih modernom tehnologijom s minimalnim udelom ljudskog rada i radne snage, kaže Jovan Makitan, vlasnik "Jomapeksa", uz napomenu da se oprema proizvedena u ovom žabaljskom preduzeću   izvozi u 40 zemlja sveta.
Činjenica da se samo pet firmi iz Srbije, uglavnom iz Vojvodine, predstavilo na Pomurskom sajmu ukazuje na to da prostor za poslovnu saradnju, usled brojnih administrativnih barijera koje moraju da se otklone, nije dovoljno iskorišćen. Bez obzira na trenutno pozitivnu spoljnotrgovinsku razmenu dobara, zvaničnici Slovenije i članovi delegacije AP Vojvodine konstatovali su da su agrar i agrarna privreda veliki potencijal za čvršće i dugoročnije povezivanje poslovnih partnera. Kao primer za ugled navedena je dugogodišnja uspešna saradnja u zadružnom sektoru koja se iz godine u godinu neguje i stalno unapređuje.
K. Rajević