* Lokalne samouprave preko Republičke direkcije za robne rezerve mogu za svoje poljoprivrednike da dobiju pomoć u  repromaterijalu i stočnoj hrani                                                                                         
Majske poplave su nanele velike štete infrastrukturnim objektima i njivama poljoprivrednika, najviše u opštini Kraljevo, ali i na teritoriji lokalnih samouprava Trstenik, Čačak, Guča, Knić, Novi Pazar... Prve procene ukazuju na to da je ukupna šteta oko 25.000.000 evra, a oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta pod zasadima totalno je ili delimično uništeno. Komisije koje su formirale lokalne samouprave uskoro bi trebalo da Kancelariji za javna ulaganja Vlade Srbije dostave  precizne podatke o pričinjenoj šteti, nakon čega će biti urađeni evaluacija i program nadoknade štete s konkretnim merama podrške i pomoći  domaćinstvima.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao je sa saradnicima poplavljena područja. Dan nakon posete, u Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak s predstavnicima najugroženijih opština  na  kome se razgovaralo o planu nadoknade poljoprivrednicima, kao i potrebnim procedurama za  prijavu štete.
-  Plan nadoknade štete biće ostvaren po istom modelu koji je primenjen  2014. i 2016. godine, koji se u praksi pokazao  uspešnim. Kada se radi o infrastrukturnim objektima, potrebno je u budućnosti više se pozabaviti  vodotocima takozvanog drugog reda, koji su u nadležnosti lokalnih samouprava, jer se iz godine u  godinu pokazuje da one za to nemaju odovarajuće stručne kapacitete, kao ni dovoljno finansijskih sredstava, istakao je Nedimović i napomenuo da je bilo dosta otežavajućih okolnosti, jer je  u pojedinim opštinama bilo slučajeva da vlasnici zemljišta nisu želeli da ga ustupe za izgradnju nasipa, što je na lokalnom nivou prouzrokovalo velike probleme.
 Ministar je istakao da se sve čini da se lokalnim samoupravama pomogne da poljoprivrednici preko Republičke direkcije za robne rezerve dobiju pomoć u  repromaterijalu i stočnoj hrani.
- Opština Trstenik je među prvima poslala zahtev za pomoć u dizel gorivu za otklanjanje posledica poplava. Ministartvo poljoprivrede je odmah reagovalo i uputilo ih na Republičke direkcije za robne rezerve, pa je problem  rešen, rekao je Nedimović, napominjući da će država pomoći i  svim drugim opštinama u saniranju štete od poplava. 
Kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima, Nedimović je rekao da  svi oni koji su osigurani imaju način da kompenzuju štetu. Isto tako je naglasio da će nadležni državni organi, s obzirom na razmere poplava,  razmoriti  mogućnost da materijalno ili novčano obeštete i poljoprivredne proizvođače koji  nisu na vreme ili uopšte nisu  osigurali  svoje useve.
Što se tiče lokalnih samouprava, gde su bujične poplave ostavile najviše traga, situacija je manje-više  identična. U opštini Knić je od majskih poplava stradalo više od 1.200 hektara obradivog zemljišta ili 40 odsto svih poljoprivrednih kultura. Pod vodom su, uz ratarske useve, ostali brojni povrtnjaci s kornišonima, a bujični potoci odneli su celokupan rod jagoda velikom broju gazdinstava.
- U toku je popis  celokupne štete na poplavljenim područjima u svih 36 sela opštine. U iščekivanju pomoći s republičkog nivoa preduzeli smo mere u okviru naše nadležnosti. Trenutno se radi na dezinfenkciji kako izvorišta voda u selima, tako i  objekata na gazdinstvima. Sakupljamo, takođe, pomoć u hrani za stočare kako bi mogli da prehrane životinje. Nadamo se da će njive nakon sanacije u većini gazdinstava biti vraćene u prvobitno stanje i da ih poljoprivrednici mogu, koliko-toliko, iskoristiti do kraja sezone za gajenje odgovarajućih biljnih vrsta, rekao je Miroslav  Nikolić, predsednik opštine Knić. 
Činjenica je da su usled klimatskih promena poplave sve češće. U poslednjoj deceniji bilo ih je nekoliko s veoma ozbiljnim posledicama. Nadležni državni organi  čine ogromne napore da pomognu stanovništvu u poplavljenim područjima, a posebna pažnja poklanja se  ugroženim poljoprivrednicima. Lokalne samouprave,  takođe, pomažu, ali bi morale mnogo više da učine na uređenju sekundarnih vodenih tokova i podizanju nasipa u cilju sprečavanja većih šteta od poplava u budućnosti.
K. Rajević                     
 
PREPORUKE ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA LJUDI I ŽIVOTINJA
 
Institut za  javno zdravlje  "Dr  Milan Jovanović Batut" iz Beograda je u cilju očuvanja zdravlja ljudi  doneo preporuke  za postupanje stanovništva i poljoprivrednika  nakon povlačenja  vode s ugroženih područja.  Najvažnije preporuke odnose se na  upotrebu vode za piće kako za ljude, tako i životinje, odlaganje otpada i smeća, kao i čišćenje i dezinfekciju kuća i staja posle povlačenja vode.
Upućen je apel svim nadlženim  medicinskim službama,  kao i veterinarskim stanicama  i inspeckcijskim   organima  da maksimalno savesno i odgovorno obavljaju svoju dužnost. To je, kako je istaknuto, veoma važno kako bi se predupredili svi  rizici koji  mogu biti  potencijalna opasnost  po zdravlje ljudi.