* Eksport svih žitarica članica Udruženja "Žita Srbije" lane iznosio 2.900.000 tona
* Otvaraju se tržišta Egipta, Kine i Indonezije
 
Udruženje "Žita Srbije" organizovalo je u okviru 86. međunarodnog poljoprivrednog sjama tradicionalni Dan žitara. Bila je to prilika da se saopšte poslovni rezultati  pedesetak članica Udruženja, postignuti u 2018. godini, i da se istovremeno uruče priznanja i povelje najuspešnijim kompanijama u ostvarenom izvozu žitarica.
Govoreći o ukupno postignutim rezultatima, direktor Udruženja "Žita Srbije" Vukosav Saković istakao je da je izvoz svih žitarica članica Udruženja lane iznosio 2,9 miliona tona. Udeo članica u  ukupnom izvozu kukuruza je 68 od 86 odsto, pšenice 62 od 83, a uljarica  89 od 98 odsto.
- Pšenica je zabeležila rekordan izvoz od 1.202.317 tona, a eksport kukuruza bio je manji za  bezmalo 400.000 tona u odnosu na 2017. godinu, kada je iznosio 1.311.400 tona. Ohrabruje povećanje izvoza  suncokreta (145.317), uljane repice (132.383), ječma (70.991), raži (810), a zabrinjavajući je  pad soje za bezmalo 45.000 tona; izvezeno je 70.078 tona, što je najlošiji rezultat u protekle četiri godine, rekao je Saković u analizi ostvarenih izvoznih rezultata.
Posebno je ukazao na pozitivne i negativne okolnosti koje su uticale na ostvareni rezultat u izvozu.
- Rekordan izvoz pšenice, uljane repice, ječma i suncokreta svakako je obeležio lanjsku godinu. Isto  tako za svaku pohvalu je i ponovno otvaranje tržišta Egipta, najvećeg svetskog uvoznika pšenice, čemu posebnu zahvalnost dugujemo Ministarstvu poljoprivrede. Ono što je izvoznike optrećivalo  i još uvek tišti  jesu visoke takse na izvoz kao  lučki troškovi. Uskoro ćemo u Rumuniji, koja je najveći kupac naših žitarica, imati sastanak na tu temu, pa se nadamo njihovom ukidanju ili bar svođenju na razumnu meru, istakao je Saković.
Kada je reč  izvozu žitarica, članice   Udruženja "Žita Srbije" posebno raduje skoro otvaranje tržišta u Kini i Indoneziji.
- Za nas je to od izuzetne važnosti,  jer nam se pruža šansa da izvezemo znatno veće količine nego što je do sada bilo slučaj. Nadamo se ukupnom porastu izvoza za sve naše članice u ovoj godini, a posebnu pažnju treba da obratimo na  tržište Egipta, gde moramo da opravdamo renome,  jer se traži visok kvalitet pšenice, rekao je Slavko Jovanović, predsednik Upravnog odbora   Udruženja "Žita Srbije".
Direktor Saković je na skupu najavio da je  Udruženje inicijator organizovanja prve nacionalne konferencije posvećene proizvodnji, preradi i izvozu žitarica. Ona bi trebalo da se održi 31. oktobra ove godine u Beogradu.
- Čeka se samo još definitivna potvrda  FAO, Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, koja bi trebalo da uz prisustvo svojih eksperata na konferenciji snosi i trećinu troškova organizacije skupa, rekao je Saković i napomenuo da je Ministarstvo poljoprivrede dalo načelnu saglasnost za održavanje ovog skupa, koji će sufinansirati trećinom troškova.
Šta je cilj održavanja Nacionalne konferencije  žitara?
- Ona se u Srbiji organizuje prvi put i očekuje se da će pružiti odgovore na pitanja o stanju i perspektivi  proizvodnje žitarica kako u svetu, tako i u regionu, s posebnim osvrtom na Srbiju, istakao je Saković i  napomenuo da je Upravni odbor Udruženja "Žita Srbije"  doneo  odluku da sve njegove članice aktivno  učestvuju u  radu  Nacionalne konferencije i da pruži pun doprinos  organizovanju skupa.
Kompanijama članica Udruženja koje su ostvarile najbolje izvozne rezultate na kraju skupa dodeljena su priznanja. Novosadski "Agroglob", koji posluje u sastavu "MK grupe",  najuspšeniji je izvoznik u 2018. godini sa izvezenih 500.000 tona žitarica, od čega najviše kukuruza i suncokreta. Još jedna članica "MK grupe", "Žitobačka" iz Kule, dobila je povelju kao najupešniji izvoznik brašna. Kompaniji "Delta agrar" iz Beograda pripalo je priznanje za izvoz pšenice, a novosadski "Konzul" nagrađen je plaketom za eksport uljane repice. U izvozu soje najbolji rezultat postigla je kompanija "Sodrugestvo Balkans", a sojine sačme "Viktorija grup", obe iz Novog Sada. Najveće iznenađenje priredila je relativno mala novosadska kompanija "Aherel Serbija", koja je ostvarila najveći izvoz ječma i značajno doprinela većoj potražnji za ovom žitaricom na inostranim tržištima.
K. R.
 
MAJSKE KIŠE OBEĆAVAJU DOBAR ROD
 
Direktor  Vukosav Saković  na skupu je govorio  o očekivanom rodu i izvozu žitarica u ovoj godini.
- Na osnovu svih dosadašnjih parametara, kao i  vremenskih uslova, majskih kiša, naša procena je da će ukupan  rod biti dobar, a  isto tako i izvoz, zbog otvorenih novih tržišta. Pšenica je zasejana na 600.000 hektara, očekivani rod je  2.700.000 tona, kukuruz je zauzeo 950.000 hektara, a rod bi trebalo da bude težak oko 6.700.000 tona. Kada je reč o ostalim žitaricama, očekivanja su,  manje-više, ista kao lane, a iznenađenje u pozitivnom smislu mogla bi  da napravi soja, koja je prošle godine podbacila, rekao je Saković.