* Kooperanti i korporacije na Krimu pokazali interesovanje za inovacije u poljoprivredi iz Srbije
Peti međunarodni ekonomski forum, koji je održan na Krimu u Jalti, okupio je 3.000 učesnika iz 100 zemalja sveta, a njegova glavna tema bila je "Svet. Rusija. Krim. Nova svetska realnost." Tokom trajanja foruma održana je i sesija "Stvaranje sistema podrške poljoprivrednika i razvoj kooperacije", na kojoj je govornik bio i profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu dr Vladan Pešić. 
Prema njegovim rečima, na sesiji su prezentovana pozitivna iskustva koja se odnose na naše zemljoradnike zadruge, na program finansijske pomoći zadrugama koji u poslednje dve godine sprovodi Vlada Srbije, kao i na trenutno stanje u srpskom zadružnom sektoru.  
- Govorio sam o svojim pozitivnim iskustvima, koja se odnose na dve zadruge koje su na poslednjem konkursu dobile bespovratna sredstva. U celoj priči je najvažinije to što su ove zadruge koristile inovativna rešenja. Reč je o novim proizvodima čija proizvodnja do sada nije bila prisutna ili ne u onom obliku i na onom nivou za koji je tržište zainteresovano. Korišćene su i nove metode u dobijanju ovih proizvoda, rekao je dr Vladan Pešić, objašnjavajući da je reč o inovativnoj proizvodnji ulja od smilja i lavande,  kao i proizvodnji slatkog krompira i kašica od njega  koje se koriste kao hrana za bebe.
Postoje naznake da bi u skorije vreme na Krimu mogla da počne realizacija jednog od tri projekta, a reč je o proizvodnji smilja i lavande. Pešić kaže da postoji veliko interesovanje kooperanata i oni bi rado ušli u ovaj posao. Još važniji je podatak da su određene korporacije uvidele da mogu da pronađu svoj interes, te su voljne da finansiraju taj projekat. 
- Krim do sada nije imao tu vrstu proizvodnje na svojim prostorima, iako ima idealne uslove za gajenje smilja i lavande. Trenutno se rade pripreme. U toku je izrada dokumentacije, određivanje parcela, metodike i ostalih neophodnosti. Veoma je važno da se proizvodnja zasnuje kvalitetnim sadnim materijalom. To ćemo obezbediti mi, kao i sve ono što je potrebno za dobru proizvodnju, objasnio je dr Vladan Pešić.
Takođe, postoji i interesovanje za gajenje slatkog krompira. Za tu vrstu proizvodnje zainteresovane su dve fabrike. Jedna se bavi proizvodnjom dečije hrane, a druga farmacijom. Farmaceutska firma napravila je iskorak i bavi se i zdravom hranom, a želi da investira u Srbiji. Sve ovo potvrđuje i Pešićevo mišljenje da bi saradnja Srbije s Krimom mogla da se razvija u više pravaca na obostranu korist. 
J. Bajšanski