*  Privredna komora Vojvodine podržala je organizaciju Sajma i na taj način dala dodatni podsticaj privrednoj i institucionalnoj saradnji

Poljoprivredni sajam u Bijeljini svrstava se u vodeće sajamske manifestacije poljoprivrednog karaktera u Republici Srpskoj, kao i Bosni i Hercegovini. Sajam se održava u kontinuitetu već 17 godina i prerastao je u prepoznatljivo mesto susreta aktuelne ponude i tražnje u oblasti poljoprivrede i agrobiznisa.
Prema rečima organizatora, na ovogodišnjem sajmu, koji je održan od 20. do 22. septembra, učestvovalo je više od 120 izlagača iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Austrije i Italije. Oni su na 2.500 kvadratnih metara zatvorenog i 4.000 otvorenog prostora predstavili aktuelnu ponudu poljoprivredne mehanizacije i opreme, semenskog i sadnog materijala, sredstava za zaštitu bilja, mineralnih đubriva, stočne hrane, te prehrambenih proizvoda, kao i meda i lekovitog bilja. Poljoprivredni sajam u Bijeljini jedina je i jedinstvena stočarska izložba u Bosni i Hercegovini na kojoj se promovišu moderne i inovativne tehnologije za uzgoj životinja različitih vrsta.
Svečanom otvaranju "Interagro 2018" prisustvovali su Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srpske, Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine, resorni ministri i pokrajinski sekretari, Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, dr Dragica Ristić, direktorka Privredne komore Republike Srpske, Mića Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kao i drugi predstavnici državnih i privrednih institucija Republike Srpske, Bosne i Hercegovine i AP Vojvodine.
Slaviša Cacanović, direktor AD "Grad" Bijeljina, preduzeća koje je organizator Sajma, rekao je, obraćajući se gostima na svečanom otvaranju, da se ovaj sajam održava uz podršku resornih ministarstva, Grada Bijeljine, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Vojvodine.
- Posebno bih naglasio da smo ove godine potpisali Sporazum o saradnji s Privrednom komorom Vojvodine, tako da je među izlagačima i veliki broj vojvođanskih privrednika. Cilj održavanja ove sajamske manifestacije jeste da vredni semberijski poljoprivredni proizvođač vidi šta je novo u agraru kako bi to mogao da primeni u praksi, rekao je Cacanović.
Privredna komora Vojvodine je, kako je istakao njen predsednik Boško Vučurević, podržala organizaciju Sajma i na taj način dala dodatni podsticaj privrednoj i institucionalnoj saradnji dva regiona i dve države.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je u svom obraćanju na svečanom otvaranju rekao da AP Vojvodina ima potpisan Sporazum o saradnji s Republikom Srpskom, a da ovaj sajam, na kome je prisutno više od 20 kompanija iz Vojvodine, predstavlja jedan od aspekata njegove realizacije. Mirović je istakao da privredna saradnja Vojvodine i Srbije s vodećim svetskim ekonomijama može da bude šansa za plasman proizvoda iz Republike Srpske, kao i drugih delova Bosne i Hercegovine.
- Sledeće godine ćemo se truditi da budemo privredno još povezaniji, ali moramo da radimo i na infrastrukturnom povezivanju. Prioritet je izgradnja auto-puta od Novog Sada preko Rume do Bijeljine. Na ovom značajnom projektu moramo da radimo zajedno, jer će, zahvaljujući izgradnji auto-puta, biti mnogo više kompanija i privrednika iz Srbije u Semberiji. Pokrajinska vlada i Vlada Republike Srbije završile su projektnu dokumentaciju za deonicu od Novog Sada do Šapca, rekao je Igor Mirović.
Sajam je svečano otvorila predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i tom prilikom je posebno zahvalila na podršci predsedniku Vlade AP Vojvodine, kao i institucijama i privrednicima koji su učestvovali u organizaciji "Interagro 2018".

Gordana Radović

ZAPAŽENO UČEŠĆE PKV-a

Privredna komora Vojvodine je na svom sajamskom štandu okupila i predstavila značajne vojvođanske privredne subjekte u oblasti agrobiznisa, zemljoradničke zadruge, proizvođače hrane, pčelare, ali i naučnoistraživačke, turističke i medijske institucije. Prema rečima Boška Vučurevića, predsednika PKV-a, učešće na sajmu "Interagro 2018" jedna je od zajedničkih aktivnosti predviđenih Sporazumom o saradnji koji je ova institucija potpisala s Privrednom komorom Republike Srpske.
- Cilj potpisanog sporazuma je da zajedno stvaramo ambijent u kojem privrednici - izlagači, kao i posetioci Sajma mogu brže da uspostave kontakte s potencijalnim partnerima iz zemlje i regiona, te da se unaprede i intenziviraju regionalni i međukomorski odnosi, naglasio je Vučurević.
Prvog dana sajamski štand Privredne komore Vojvodine posetili su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Željka Cvijanović, predsednica Vlade Republike Srpske, prof. dr Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede Republike Srpske, prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, dr Dragica Ristić, direktorka Privredne komore Republike Srpske, kao i drugi predstavnici državnih institucija i privrednih subjekata.