* Većina proizvođača zrno predala na lagerovanje i čeka bolju cenu, koja je u odnosu na lanjsku manja za sedam do devet dinara
* Udruženja poljoprivrednika apeluju na nadležne državne organe da zaštite interese proizvođača
* Otkupljivači i uljare gledaju da imaju što manje štete, a najteže je ratarima, koji su skinuli rod sa desetak i manje hektara

Žetva suncokreta, ove godine posejanog na 245.000 hektara, privodi se kraju. Neuobičajeno, usled povoljnih vremenskih prilika i zrelosti zrna, kombajni su u suncokretova polja ušli znatno ranije, ali se to, po oceni stručnjaka, ni po čemu nije odrazilo na kvalitet roda. Prema prvim procenama, prinosi se kreću od tri do četiri tone po hektaru, a na pojedinim parcelama zabeležen je rekordan rod, iznad četiri tone.
- Ovo je za suncokret, nakon lanjske izrazito sušne, jedna od najboljih godina u ovoj deceniji. Rod je izvanredan, pa se ukupno može očekivati oko 750.000 tona zrna. Za domaće potrebe uljare će, u zavisnosti od stanja zaliha, preraditi između 600.000 i 650.000. tona, a sve preostale količine biće usmerene u izvoz, kaže Vukosav Saković, direktor Udruženja "Žita Srbije".
Većina proizvođača je do sada požnjeveno zrno predala na lagerovanje, ali ga još nisu prodali i veliko je pitanje kada će to učiniti i po kojoj ceni. Glavni razlog je trenutno niska ponuđena otkupna cena glavnog otkupljivača kompanije Victoria Group. U ovom momentu ona iznosi 28,5 dinara po kilogramu plus PDV, što je za sedam do devet dinara manje nego prošle godine. Podsetimo, lane su u ovo vreme proizvođači predavali suncokret po akontnoj ceni koja se kretala od 33 do 36 dinara sa PDV-om, a konačna je na kraju iznosila 35,5 dinara plus PDV za pravna lica. I tada je Victoria Group, uoči žetve suncokreta, izašla sa znatno nižom otkupnom cenom, ali je ona vrlo brzo korigovana, jer su otkupljivači iz Hrvatske i BiH kilogram suncokreta plaćali od tri do pet dinara više.

Veliko nezadovostvo proizvođača

Uoči početka ovogodišnje žetve kompanija Victoria Group prvobitno je objavila avansnu cenu 23,6-25 dinara, koja je poprilično uznemirila ratare. Nedugo zatim utvrđena je ništa manje deprimirajuća konačna cena 28,5 dinara. Tim povodom "Poljoprivrednik" je zatražio odgovor od ovlašćenih lica kompanije da objasni kojim parametrima se rukovodilo u određivanju konačne cene i hoće li, s obzirom na stvorene tenzije među proizvođačima, ona biti korigovana.
- Komapnija Victoria Logistic, članica Victoria Group, utvrdila je konačnu cenu merkantilnog suncokreta roda 2018. za zemljoradničke zadruge 28 dinara po kilogramu plus PDV. Cena je, kao i do sada, formirana u skladu s tržišnim kretanjima u zemlji i regionu i referentnim svetskim berzama, navodi se u odgovoru menaxera za odnose s javnošću Victoria Group Tamare Veselinović, uz pojašnjenje da će Victoria Logistic na tržištu, za novu agronomsku godinu, otkupiti količine shodno prerađivačkim kapacitetima, planovima proizvodnje i prodaje preduzeća VictoriaOil, koja takođe posluje u sastavu Victoria Group.
Iako su imali nagoveštaje da će otkupna cena biti nešto niža nego lane, proizvođači se ipak nisu nadali da će ona toliko drastično biti umanjena. Najviše zbog proizvodnih troškova koji se kreću od 35.000 do 50.000 dinara po hektaru, a posebno uloženih sredstava u zakup zemljišta koji im se, s utvrđenom otkupnom cenom, sigurno neće vratiti.
- Apsolutno smo nezadovoljni predloženom otkupnom cenom s obzirom na to da imamo informaciju da cena tone suncokreta na inostranom tržištu u ovom momentu vredi 270-310 evra. Iz tih razloga, a posebno iskazanih troškova proizvodnje, smatramo da kilogram ovogodišnjeg roda ne bi smeo da bude manje od 34,5 dinara bez PDV-a, kaže Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika.
Identičan stav po pitanju otkupne cene suncokreta imaju i poljoprivrednici iz Udruženja "Banatski paori".
- Svake godine ponavlja se ista priča s otkupom suncokreta. Po nepisanom pravilu, najgore prolaze takozvani mali proizvođači, koji suncokret seju na desetak ili manje hektara. Ponuđena otkupna cena, s obzirom na proizvedenu količinu, praktično obezvređuje sav njihov trud i ulaganje, kaže Nenad Manić, sekretar ovog udruženja.

Moguće korigovanje cene?

Nezadovljna otkupnom cenom oglasila se i Nezavisna asocijacija poljoprivrednika Srbije (NAPS), istovremeno iznoseći i stavove svojih članova.
U saopštenju NAPS-a se navodi da nijedna druga cena ispod 35 dinara po kilogramu nije realna. Ponuđena otkupna cena od 28,5 dinara ne pokriva ni minimum troškova proizvodnje i ukoliko se hitno ne reguje u pravcu povećanja, delovaće se destimulativno na proizvođače i njihovo opredeljenje da ubuduće seju suncokret. NAPS je uputio apel Vladi, Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu trgovine da se sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima aktivno uključe u raspravu o otkupnoj ceni suncokreta s ciljem postizanja najprihvatljivijeg rešenja za sve strane.
Povodom objavljene otkupne cene suncokreta niko se ni iz jedne uljare nije zvanično oglasio. Direktor Sirovinskog sektora Fabrike ulja "Cvet Banata" Zlatko Kanjuh kaže da je proizvođačima ponuđena akontna cena, s obzirom na to da žetva još traje.
- Ona u svakom slučaju nije konačna. Kada sve požnjeveno zrno bude u silosima i zna se kojom se ukupnom količinom roda raspolaže, može se govoriti o korigovanju i konačnoj ceni, rekao je Kanjuh i podsetio da je lane suncokret od proizvođača kupovan po višoj ceni nego što je rod vredeo, što je na kraju dovelo do toga da se izvesna količina ulja uvozi.

Svako gleda svoju računicu

U preračunavanju oko konačne otkupne cene suncokreta svi u lancu proizvođači-uljare-otkupljivači imaju neku svoju računicu. Po svemu što se u ovom momentu dešava na tržištu uljarica, bez obzira na očekivanja, ratari sasvim sigurno mogu da računaju na to da cena zrna neće dostići prošlogodišnji nivo.
- Konačna cena će, verujem, ipak biti nešto veća od 30 dinara po kilogramu. Na to ukazuju pojedini privatni otkupljivači u Banatu koji su rod već na njivi plaćali 32 dinara, rekao je Branislav Zarin, proizvođač suncokreta iz Srpskog Itebeja.
U odnosu na cenu ratarskih kultura koje šest godina unazad beleže konstanatan pad, kako na domaćem tržištu, tako i na inostranom, suncokret je sve do ove sezone relativno dobro prolazio i ratari su bili, manje-više, zadovoljni. Nagoveštaj dobre rodne godine uljarica u Ukrajini, kao i celom crnomorskom basenu, po rečima stručnjaka, bio je najpouzdaniji vesnik pada cena. Naši ratari, otkupljivači, pa i uljare za to očito nisu bili pripremljeni. Trenutna uzdržanost otkupljivača i uljara po pitanju otkupne cene suncokreta je sasvim razumljiva i oni, iz situacije koju im je nametnulo tržište, gledaju da izađu sa što manje štete. Najlošije će, po svemu sudeći, proći proizvođači, sa rodom skinutim sa desetak i manje hektara pod suncokretom. Bolje bi, sigurno je, prošli da su interesno udruženi i da su se na tržištu pojavili s većom količinom, nego pojedinačno.

K. Rajević

NEIZVESNA OTKUPNA CENA SOJE

Krenula je žetva soje, a kompanija Victoria Group, kao najveći kupac ove uljarice, odredila je i za nju otkupnu cenu. Ona iznosi 310 evra po toni, odnosno 36,6 dinara po kilogramu, za soju franko utovarenu u vozilo kupca, Victoria Logistic. Proizvođači se, kada je reč o suncokretu, zvanično još ne izjašnjavaju o otkupnoj ceni, koja je takođe u odnosu na prošlu godinu niža za 12, 14 dinara po kilogramu.
S obzirom na to da u Srbiji, osim Victoria Group, postoji dosta manjih otkupljivača, privatnih mešaona stočne hrane i nemali broj ekstrudera koji za soju daju bolju cenu, proizvođači nisu toliko zabrinuti kao kada se radi o suncokretu.