* Uskoro potpisivanje finalnog finansijskog sporazuma s Evropskom komisijom o transferu i kontroli odobrenih IPARD sredstava
* Do sada raspisana tri poziva, za traktore, mehanizaciju i investicije u opremu, na koje je pristiglo više od 500 aplikacija
* Četvrti poziv najavljen za jun, poljoprivrednici će na raspolaganju imati 24,4 miliona evra za investicije u fizičku imovinu gazdinstava

U okviru svojih brojnih aktivnosti na 85. međunarodnom poljoprivrednom sajmu, Ministarstvo poljoprivrede organizovalo je u Kongresnom centru Novosadskog sajma izuzetno posećenu edukativnu radionicu "IPARD - iskustva i mogućnosti". Interesovanje je bilo veliko, s obzirom na to da su učestvovali šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Evropskoj komisiji Mario Milucev, kao i ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović, što je skupu dalo poseban značaj.
Šef Delegacije EU podsetio je da je Evropska unija Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU, još 2014. godine u okviru IPARD programa odobrila 175.000.000 evra bespovratne pomoći iz svojih pretpristupnih fondova. Naglasio je da će, osim sredstava iz IPARD programa, biti obezbeđene i investicije iz domaćih izvora, pa se očekuje da će ukupna ulaganja u agrar iznositi 400.000.000 evra.
- Uvereni smo da će IPARD program, čiju je implementaciju u februaru zvanično odobrila Evropska komisija, umnogome doprineti jačanju kapaciteta srpske poljoprivrede, kao i samih poljoprivrednika, kako bi sa svojim proizvodima bili konkurentni na evropskom tržištu, rekao je Fabricio, uz pohvalu da se u 2017. godini izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU udvostručio i da očekuje da će i dalje progresivno rasti.
Direktor Direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj EK Mario Milucev istakao je da je Evropska komisija podržala akreditaciju Srbije za IPARD program i izrazio zadovoljstvo što je konačno počela njegova realizacija.
- Sada je takođe važno da se u narednom periodu akredituju i ostale mere u okviru IPARD-a. To se odnosi pre svega na diverzifikaciju poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, sprovođenje lokalnih strategija ruralnog razvoja, odnosno lider-pristup, agroekološke mere, podsticaje organskoj proizvodnji kao mere tehničke pomoći, rekao je Milucev, izrazivši nadu da će sredstva i instrumenti koji su Srbiji na raspolaganju biti znalački upotrebljeni kako bi se poboljšao kvalitet života u ruralnim sredinama.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović zahvalio je šefu Delegacije EU Fabriciu na pozitivnom izveštaju Evropske komisije za 2017. godinu o napretku Srbije u delu pristupnih pregovora koji se tiču agrara.
- On je, za razliku od ranijih godina, prvi put pozitivan. To nam je najbolji pokazatelj da smo na dobrom putu i da u tom smeru treba da nastavimo u sveukupnom razvoju poljoprivrede i približavanju Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU kojoj težimo, rekao je Nedimović.
Kada se radi o IPARD programu, resorni ministar je podsetio da su do sada raspisana već tri poziva, za traktore, mehanizaciju i investicije u opremu, a u junu će biti raspisan i četvrti.
- Na objavljene pozive, u datim rokovima, pristiglo je preko 500 aplikacija. U poređenju s drugim zemljama iz regiona, koje su imale slične pozive za korišćenje pretpristupnih fondova EU, zadovoljni smo odzivom, istakao je Nedimović i napomenuo da je u toku provera podnete dokumentacije svih aplikanata, kao i kontrola domaćinstava na licu mesta. Nedimović je rekao da će u toku ove godine biti objavljeno ukupno sedam poziva.
- Očekujemo da ćemo već do kraja maja potpisati finalni finansijski sporazum s Evropskom komisijom o transferu i kontroli odobrenih sredstava. Nakon toga realno je očekivati da već do polovine juna budu odobreni projekti i potpisani prvi ugovori s našim poljoprivrednicima o korišćenju bespovratnih sredstava iz IPARD programa, naglasio je Nedimović.
O proceduri i sprovođenju samog IPARD programa na skupu je više govorio pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Janjatović.
- Na preostale pozive za IPARD sredstva do kraja godine, kao i prva tri, moći će da se odazovu oni koji nemaju nikakva dugovanja prema Ministarstvu poljoprivrede, kao ni poreska zaduženja, rekao je Janjatović, precizirajući da nijedna radnja, povezana s relizacijom bilo koje kupovine traktora ili investicijama, ne sme biti započeta pre donošenja rešenja o odobravanju projekta, osim za opšte troškove koji ne mogu biti veći od 12 odsto vrednosti investicije.
Među najvažnijim poslovima u pripremi za apliciranje za sredstva je izrada biznis-plana. Podnosilac zahteva njime praktično dokazuje ekonomsku održivost projekta na kraju završetka investicionog perioda i početka rada na njegovoj implementaciji.
- Biznis-plan se, po pravilu, podnosi u elektronskoj formi. Za investicije do 50.000 evra označen je kao jednostavan, a preko te sume ubraja se u grupu složenih. Za svaku, pa i najmanju izmenu dostavljenog i odborenog plana mora da postoji validno objašnjenje podnosioca zahteva i odobrenje IPARD agencije, rekao je Janjatović.
Za svaku investiciju sprovodi se postupak tendera, odnosno pribavljaju se tri ponude različitih dobavljača.
- One se odnose na vrednost investicije veću od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, prema kursu Evropske centralne banke, u mesecu koji prethodi objavljivanju javnog poziva, a uporedive su prema sadržaju i specifikacijama, objasnio je Janjatović i napomenuo da za vrednost investicije do 10.000 evra treba dostaviti samo jednu ponudu koja je važeća na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta.
Ako je predmet podnosioca zahteva investicija za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, pravo na odobrenje projekta i povraćaj uloženih sredstava ostvariće ako energiju koristi za sopstvenu potrošnju na svom gazdinstvu.
- Projekat će se verifikovati ukoliko projektovana godišnja proizvodnja energije iz investicije prelazi vrednost od 120 odsto godišnjeg proseka potrošnje ukupne toplotne i električne energije po gazdinstvu, računato za period prethodne tri godine, objasnio je Janjatović.
Pomoćnik ministra poljoprivrede najavio je da je četvrti javni poziv za IPARD sredstva predviđen za jun mesec. Odnosiće se na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, u sektorima mleka, mesa, voća, povrća i drugih poljoprivrednih proizvoda. To, između ostalog, podrazumeva izgradnju objekta za smeštaj stoke, skladištenje stočne hrane, podizanje hladnjača za voće i povrće, sistema za navodnjavanje, protivgradnu odbranu, nabavku poljoprivredne opreme, instalaciju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i nabavku traktora do 100 konjskih snaga.
- Za sredstva u ovom pozivu moći će da apliciraju fizička lica, preduzetnici, privredna društva, kao i zemljoradničke zadruge. Za ovu meru poljoprivrednicima će biti na raspolaganju ukupno 24,4 miliona evra. Minimalni iznos sredstava za koji se u sektoru voća i povrća može konkurisati je 5.000, a maksimalan do 700.000 evra. Za sektore mleka, mesa i drugih useva najmanji i najveći iznos podrške kreće se u rasponu od 5.000 do milion evra, rekao je Janjatović i napomenuo da će u odnosu na dosadašnje pozive, kada je rok za podnošenje prijava bio dva meseca, sada biti 90 dana od dana objavljivanja.
Žarko Radat, direktor Uprave za agrarna plaćanja, ukazao je na potencijalne izazove koji bi u implementaciji IPARD programa mogli da utiču na spremnost i rešenost poljoprivrednika da apliciraju za sredstva EU koja su im na raspolaganju.
- Suština je da poljoprivredni proizvođači budu pravovremeno informisani o svim mogućnostima koje im IPARD program pruža. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je vodič o IPARD-u, ali veoma važnu ulogu u informisanju i edukaciji imaju savetodavci poljoprivrednih stručnih savetodavnih službi, kao i mediji, rekao je Radat, napominjući da će zaposleni u Upravi za agrarna plaćanja u narednom periodu nizom edukativnih predavanja pružiti podršku opredeljenim poljoprivrednicima u pripremi potrebne dokumentacije i detaljno im objasniti pojedinosti o zahtevnim kontrolama koje im predstoje na putu realizacije biznis-plana i dobijanja bespovratnih sredstava IPARD programa.

K. Rajević

ISPUNJAVANJE OPŠTIH I SPECIFIČNIH KRITERIJUMA

Slobodan Živanović iz Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede govorio je o ispunjenosti uslova za isplatu, kao i postupku same isplate sredstava IPARD programa.
- Svi podnosioci zahteva kojima je odobren projekat mogu da ostvare pravo na isplatu IPARD podsticaja, pod uslovom da su ispunili sve opše i specifične kriterujume koji se odnose na pojedine sektore ulaganja (meso, mleko, voće, povrće), rekao je Živanović, napominjući da se po propisanoj proceduri, kao i za odobravanje projekta, isto tako podnosi zahtev i za pripadajuću isplatu IPARD podsticaja.