* U ovom trenutku u radarske centre se razvozi 13.000 do sada nabavljenih protivgradnih raketa
* Više od 80 odsto opština iz sopstvenih budžetskih sredstava finansira protivgradnu odbranu
* Honorari strelaca isti kao i lane 4.000 dinara mesečno, a dodatno ih nagrađuju i lokalne samouprave

Od 15. aprila do 15. oktobra traje redovna odbrana od grada, što je utvrđeno i kalendarom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije. Po svim parametrima Srbija se svrstava u grupu zemalja visokorizičnim na ekstremne klimatske promene, ali s najmanje delotvornim sistemom protivgradne zaštite. Efikasnost ovog sistema u Evropskoj uniji po zvaničnoj statistici iznosi 60, a kod nas ni 20 odsto. Ovako stanje, nažalost, traje već godinama, a šteta na poljoprivrednim usevima svake sezone meri se milionima dinara.
Poljoprivredni proizvođači slabu i neefikasnu protivgradnu odbranu generalno vide kao veliki problem jer država, smatraju, ne ulaže dovoljno u oblast zaštite poljoprivrednih useva. Tome je u poslednjoj deceniji svakako doprinelo poprilično lutanje oko zakonskog utvrđivanja nadležnosti rada i delovanja u ovoj oblasti. Kao što je poznato protivgradna odbrana dugo je bila pod okriljem Republičkog hidrometeorološkog zavoda, zatim je nekoliko godina izmeštena u Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova što se pokazalo necelishodnim. Od pre tri godine usvajanjem Zakona o protivgradnoj odbrani, nadležnost je ponovo vraćena RHMZ.
Načelnik Sektora protivgradne odbrane u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Zoran Babić, uprkos svim problemima na terenu, ističe da je za protekle tri godine RHMZ uspostavio odličnu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu.
- Rezultat toga jeste da je Vlada Srbije iz budžetskih rezervi lane izdvojila po prvi put dodatna sredstva, a Pokrajina u redovnom postupku, za nabavku raketa i opremanje radarskih centara i lansirnih stanica, kaže Babić uz očekivanje da će se uspešna saradnja na unapređenju rada sistema odbrane od grada nastaviti i u ovoj godini.
Babić, takođe, ističe da je u međuvremenu odlična komunikacija ostvarena i sa lokalnim samoupravama.
- S obzirom da RHMZ nema dovoljno sredstava za nabavku potrebnog broja raketa, 60 lokalnih samouprava je lane iz svojih budžetskih prihoda izdvojila dodatna sredstva za njihovu kupovinu, kaže Babić napominjući da su mnoge opštine najavile da će, u cilju što efikasnije protivgradne odbrane i zaštite useva poljoprivrednika na svom području, to isto uraditi i u ovogodišnjoj protivgradnoj sezoni, ističe Babić.
Babić kaže da su u poslednja tri meseca u RHMZ, po propisanoj metodologiji rada, obavljene sve neophodne pripreme za uspešan početak ovogodišnje sezone.
- U ovom trenutku ekipe svih 13 radarskih centara su na terenu. Radi se na razvoženju 13.000 do sada na tenderima nabavljenih protivgradnih raketa i rezervnih delova za celokupnu mrežu, odnosno devet po lansirnoj stanici. Istovremeno na stanicama se obavlja i provera svih lansirnih uređaja, kao i tehnička provera postojeće opreme. Očekujemo da će sezona početi sa oko 1.400 lansirnih stanica što je otprilike isti broj kao i prethodnih godina, otkako je RHMZ, 2015. godine, od MUP Srbije preuzeo nadležnost nad protivgradnom odbranom, ističe Babić.
A kakva je situacija sa protivgradnim strelcima, da li ih ima dovoljno i koliko će biti nagrađeni za svoj rad u toku cele sezone posebno je pitanje.
- Tačan broj strelaca se još utvrđuje jer, osim RHMZ, angažuju ih i lokalne samouprave. Oni koji su se do sada prijavili da obavljaju taj posao prošli su ili se trenutno nalaze u fazi teorijske i praktične obuke, obavljaju se predviđeni lekarski pregledi... Honorar je, kao i ranijih godina isti, 4.000 dinara neto mesečno po strelcu, odnosno 24.000 dinara ukupno za celu sezonu. Osim toga strelce, iz svojih budžetskih sredstava, sopstvenih izvora prihoda, kao i spram svojih mogućnosti nagrađuju i lokalne samouprave, kaže Babić uz napomenu da je to lane uradilo 80 odsto opština.
Gradska uprava grada Subotice, čiji atar obuhvata blizu 90.000 hektara, zaključila je sa kruševačkom korporacijom "Trajal", kao jedinim ponuđačem na raspisanom tenderu, nabavku 79 protivgradnih raketa. Iz gradskog budžeta za tu namenu izdvojeno je 2,4 miliona dinara.
- Zbog specifične pozicije našeg atara, blizine državne granice, na osam od ukupno 23 lansirne stanice mogu da se koriste samo rakete nižeg dometa, o čemu smo prilikom nabavke, posebno vodili računa, kaže Grgur Stipić, šef odseka za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište opštine Sibotica.
Subotički atar nalazi se u zoni radarskog centra "Bajša" koji, osim subotičke obuhvata i opštine Bačka Topola, Sombor, Kula, Odžaci...
- Da bi protivgradna odbrana bila operativna neophodno je da svaka od lansirnih stanica pod našom ingerencijom bude opremljena sa najmanje 12 raketa. Verujem da će tako do početka sezone ili najkasnije do kraja aprila i biti s obzirom na pozitivno raspoloženje u lokalnim samoupravama, kaže Miodrag Stojanović, šef Radarskog centra "Bajša".
Ovaj centar je, u opštinama koje svojim operativnim praćenjem obuhvata, poslednjih mesec-dva organizovao sastanke sa protivgradnim strelcima koji su delovali i prošle godine i, na osnovu njihove instrukcije, ispalili ukupno 60 raketa.
- Svi strelci koji su prošli obavezne lekarske preglede upoznati su sa uslovima rada i nagrađivanja, potpisali su ugovore za rad u novoj sezoni, ističe Stojanović.
Opština Odžaci će strelce, mimo mesečnog honorara od RHMZ, stimulisati u toku sezone, u dva navrata s po 10.000 dinara.
- Već godinama nagrađujemo strelce, a sredstva za to izdvajaju se iz opštinskog budžeta, kaže Andrija Hajdu, pomoćnik predsednika opštine za resor poljoprivrede napominjući da je odžačka opština, uz pomoć Pokrajine, uspela da za ovu sezonu obezbedi 68 protivgradnih raketa.
Opština Kragujevac oformila je Štab za pripremu i praćenje odbrane od grada koji će biti mobilan sve do kraja sezone.
- Od prošle godine ostalo je 69, a grad je za ovu sezonu nabavio novih 130 raketa. U funkciji će u potpunosti biti 31 protivgradna stanica, a ove sezone, nakon dugog niza godina, svaka lansirna stanica na raspolaganju će imati 13 raketa. Za strelce je predviđeno da, osim sredstava koja dobijaju od RHMZ, od opštine, takođe, budu nagrađeni sa po 5.000 dinara mesečeno dok traje sezona, istakao je Nikola Paunović, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i vodoregulaciju u Gradskoj upravi za privredu grada Kragujevca.
Grad Valjevo izdvojio je 5,5 miliona dinara za nabavku protivgradnih raketa i naknade za 62 strelca koji dejstvuju na ukupno 31 protivgradnoj stanici.
- Lane je kupljeno ukupno 60 raketa. Ove godine biće ih sigurno više, a trenutno svaka lansirna stanica raspolaže sa 5-6 raketa što je nedovoljno za celu sezonu. Po preporuci RHMZ, svaka protivgradna stanica treba da u toku sezone odbrane od grada ima na raspolaganju najmanje 12 raketa, rekao je Nikola Radojičić, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.
Vršačka opština je za ovu sezonu, kao i lane, obezbedila 40 raketa iz sredstava opštinskog budžeta. Uz one koje po sledovanju dobiju od RMHZ, 35 preostalih od prošle godine, biće raspoređene na 15 aktivnih lansirnih stanica, osim one u Vršačkim Ritovima koja je već duže vreme van funkcije.
- Kao i lane na lansirnim stanicama angažovano je 30 strelaca koji su prošli obuku i lekarski pregled. Svakom strelcu grad je, osim sredstva koje dobija od RHMZ, isplatio 60.000 dinara za celu sezonu, a tako će biti i ove godine, rekao je Slobodan Jovanov, član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede.
Sezona odbrane od grada praktično je već počela. Sudeći po opremljenosti i spremnosti svih nadležnih službi treba očekivati da protivgradna odbrana ispuni svoj zadatak. Za svaku pohvalu je što je, osim RHMZ, u odbrani od grada angažovan i veliki broj lokalnih samouprava, koje ulažu ne mala sredstva u nabavku raketa i nagrađivanju strelaca za svoj rad. Taj trend je poslednjih godina sve uočljiviji i to samo može da raduje poljoprivrednike, koji ovog leta mogu manje da strahuju za svoje useve i ne strepe da će im grad uništiti letinu.

K. Rajević