* Pravilnom upotrebom digitalnih tehnologija u poljoprivrenoj proizvodnji mogu da se ostvare velike uštede, povećaju proizvodnja i profit i očuva životna sredina
* Biće organizovane i besplatne edukacije kako bi se što više poljoprivrednika obučilo da koristi nove tehnologije
 
Prva digitalna farma otvorena je 20. marta u mestu Krivaja, na imanju "Krivaja" d.o.o. kod Bačke Topole, a osmislili su je ovo preduzeće i Institut "Biosens" iz Novog Sada u okviru projekta ANTARES, koji finansiraju EU i Vlada Republike Srbije. Na ovoj jedinstvenoj farmi, poljoprivrednici će u praksi moći da vide kako funkcionišu senzori koji određuju vlažnost zemljišta, lista i nivo hraniva u biljkama, kakva je prednost upotrebe dronova za mapiranje terena, robota koji snimaju teren i useve, kao i drugi digitalni instrumenti namenjeni za primenu u poljoprivredi. Pravilnom upotrebom svih ovih digitalnih pomagala u poljoprivrenoj proizvodnji moći će da se ostvare velike uštede, povećaju proizvodnja i profit i maksimalno očuva životna sredina.
Oni koji nemaju pristup dronovima i drugim, još uvek skupim izumima, za sada mogu besplatno da koriste internet platformu "Agrosens", koju je, takođe, pokrenuo "Biosens", a može da se instalira i na mobilnom telefonu i poljoprivrednicima pruža tačne informacije o vremenu, temperaturi, vlazi... Zahvaljujući tome, oni već sada mogu da odrede najoptimalnije vreme za obavljanje poljoprivrednih radova. Takođe, biće u prilici da na svom profilu prave knjigu polja, arhiviraju važne podatke, prate najnovije informacije o pojavi bolesti i štetočina, analiziraju troškove i slično. Za sve one poljoprivrednike kojima informatika nije jača strana, najavljeno je održavanje dana otvorene farme jednom mesečno, uz besplatan prevoz do Krivaje, a biće organizovane i besplatne edukacije kako bi se što više poljoprivrednika obučilo da koristi nove tehnologije.
- Dan kada je ova farma otvorena ubuduće će se uzimati kao prekretnica u razvoju srpske poljoprivrede, rekla je otvarajući skup upriličen ovim povodom predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.
- Ovo je revolucionarni projekat, koji će pozicionirati Srbiju kao lidera u digitalizaciji poljoprivrede u regionu. Uspostavljanje digitalne farme je inicijativa Instituta "Biosens", čiji je značaj Vlada prepoznala i pomogla da se uspešno realizuje. To je primer kako privatni i javni sektor treba da sarađuju. Vlada bez struke ne može, a da bi se realizovali projekti koji pomeraju granice, potrebno je da oni koji u državi donose odluke imaju sluha i prepoznaju njihovu vrednost, rekla je Ana Brnabić.
Na gazdinstvu "Krivaja", na kojem je postavljena Digitalna farma, u svakodnevnom radu se već koriste sateliti, senzori, dronovi, roboti i savremena poljoprivredna mehanizacija.
- Preciznu poljoprivredu, koja predstavlja okosnicu tehnološkog razvoja, sprovodimo na oko 2.000 hektara i to nam je pomoglo da uočimo velike razlike koje imamo unutar svake parcele. Tome smo prilagodili tehnologiju, što je dovelo do povećanja profitabilnosti u našem poslovanju, rekao je Ištvan Harmati, direktor "Krivaja" d.o.o. prilikom svečanog otvaranja Digitalne farme.
O značaju farme govorio je i direktor "Biosens" instituta prof. dr Vladimir Crnojević, koji je napomenuo da je u svetu trenutno najznačajnija primena IT upravo u poljoprivredi, kao i da sve velike kompanije ulažu upravo u sektor informacionih tehnologija.
- Naš cilj je da otvaranjem ovakve demonstracione farme visoku nauku spustimo na nivo običnih ljudi i učinimo je dostupnom i korisnom svima. Iz tog razloga u planu je otvaranje više digitalnih farmi širom Srbije, koje će biti posvećene različitim aspektima poljoprivredne proizvodnje, odnosno povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i sličnom, najavio je Crnojević.
Da je otvaranje Digitalne farme značajan događaj, potvrđuje i to što su mu prisustvovali i gostima se obratili visoki zvaničnici EU, Stefan Vejers iz Evropske komisije i Sem Fabrici, šef delegacije EU u Srbiji.
- Poljoprivreda Srbije je važan pokretač privrednog razvoja, a tokom poslednjih nekoliko godina izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u EU je udvostručen. Nadam se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, rekao je Fabrici i napomenuo da je EU danas veliki investitor, trgovinski partner i donator Srbije i nastaviće da joj pruža podršku u procesu reformi na putu evropskih integracija.
Otvaranju Digitalne farme u Krivaji prisustvovali su i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i drugi zvaničnici, kao i veliki broj poljoprivrednika koji su na licu mesta mogli da saznaju šta to donosi primena informacionih tehnologija u poljoprivredi.
 
Aleksandra Milić
 
DANI OTVORENIH VRATA
 
Na Danima otvorenih vrata prve digitalne farme, poljoprivrednicima će biti omogućeno testiranje različitih uređaja, sistema i mehanizacije za preciznu poljoprivredu, direktan kontakt s poljoprivrednicima koji već koriste te tehnologije, ali i naučnicima iz "Biosens" instituta.
Prvi otvoreni dani biće održani 27. aprila od 10 časova, kada će biti razgovora o LoRa sistemu za komunikaciju sa senzorima i meteo-stanicama.
Sledeći termin Otvorenih dana najavljen je za 25. maj, kada će fokus biti na varijabilnom đubrenju njiva kojim se ostvaruju uštede i povećavaju prinosi, zatim će 29. juna poljoprivrednici moći da saznaju više o satelitskim snimcima u službi poljoprivrede, a 27. jula tema će biti "Senzori za vlažnost zemljišta i sistem za navodnjavanje".
Najavljeno je i da će 31. avgusta biti govora o upotrebi dronova u poljoprivredi, 28. septembra će biti predstavljen kombajn s monitorom prinosa i senzorom vlažnosti zrna, a biće ponuđeno i više informacija o mapiranju prinosa, oceni uspešnosti i preporukama za narednu setvenu sezonu.
Poslednji najavljeni termin Otvorenih dana biće 26. oktobra, kada će najviše reči biti o sondi za merenje elektromagnetne provodljivosti zemljišta, pomoću koje poljoprivrednici mogu da mapiraju svoju parcelu i utvrde takozvane menaxment zone, odnosno delove parcele na kojima treba gušće ili ređe sejati i koje treba đubriti i navodnjavati nezavisno jedne od drugih.
Biće omogućeno i testiranje različitih uređaja, sistema i mehanizacije za preciznu poljoprivredu, kao i prve platforme digitalne poljoprivrede Srbije "Agrosens".
Svi najavljeni termini održavaće se na ekonomiji preduzeća "Krivaja" nadomak Bačke Topole od 10 časova ujutru.