* Na prosperitet naših sela, a time i poljoprivrede u celini, pozitivno će uticati i svojevrsna decentralizacija sredstava iz pokrajinskog budžeta, odnosno mnogo veća i ravnomernija podrška razvoju vojvođanskih gradova i opština
* Malim i srednjim gazdinstvima, za otvaranje i opremanje prerađivačkih kapaciteta koji će, svakako, doprineti bržem razvoju seoskih sredina, ove godine namenjeno je 45.000.000 dinara
* Najviše sredstava biće usmereno u navodnjavanje, a novac će biti obezbeđen iz više izvora

Ukupna vrednost agrarnog budžeta za 2018. godinu je nešto veća od sedam milijardi dinara, od čega će značajn deo biti usmeren u direktno subvencionisanje malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, koja su jedan od nosilaca ne samo razvoja poljoprivrede nego i zaustavljanja višegodišnje regresije i početka razvoja naših sela. Pokrajinska administracija, međuim, pokušava da tome doprinese i drugim merama, koje se ne odnose na agrarni budžet, ali imaju direktan ili indirektan uticaj i na razvoj agrara i na opstanak i razvoj seoskih sredina. Jedna od takvih mera, kako je istakao u razgovoru za "Poljoprivrednik" predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, jeste, na primer, subvencionisanje kupovine seoskih kuća s okućnicama za mlade bračne parove koji su spremni da žive na selu.
- U decembru prošle godine sam, sa zaista velikom radošću, uručio ugovore vredne 43.000.000 dinara za kupovinu seoskih kuća za 43 mlada bračna para u svim delovima Pokrajine. S obzirom na to da je interesovanje bilo znatno veće od raspoloživih sredstava, ta vrsta podrške će svakako biti nastavljena i ove i narednih godina. Osim toga, na prosperitet naših sela, a time i poljoprivrede u celini, pozitivno će uticati i svojevrsna decentralizacija sredstava iz pokrajinskog budžeta, odnosno mnogo veća i ravnomernija podrška razvoju vojvođanskih gradova i opština za koju smo se opredelili. Podsetiću samo da smo prošle godine za 90 projekata, izuzetno važnih za razvoj svih jedinica lokalne samouprave u oblasti privrede, infrastrukure, zdravstva, obrazovanja i drugih oblasti društvenog života, preko Uprave za kapitalna ulaganja usmerili 2,2 milijarde dinara, rekao je naš sagovornik.

Za startap programe udvostručena sredstva

Koliko će se u ovoj godini ulagati u razvoj vojvođanskih sela i kojim merama će se posredno i neposredno podsticati unapređenje života u tim sredinama i ostanak mladih na selu?
- Za direktne podsticaje malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima je u pokrajinskom budžetu za 2018. godinu planirano 895.000.000 dinara. Tim novcem biće podržana intenzivna i organska poljoprivredna proizvodnja, nabavka zalivnih sitema, podizanje voćarskih i vinogradsrkih zasada, nabavka protigradnih mreža, opremanje stočarskih farmi i malih pogona za preradu poljoprivrednih proizvoda... Ono šti bih, međutim, posebno izdvojio jeste činjenica da smo prošle godine uveli novu konkursnu liniju, čiji je direktan cilj opstanak mladih poljoprivrednika na selu. Reč je i o startap programu kakvog do tada nije bilo ni u Vojvodini ni u Srbiji, a u okviru kojeg se finansira unapređenje primarne biljne i primarne stočarske proizvodnje, kao i investiranje u preradu mleka, voća i povrća. Za tu liniju smo u 2017. izdvojili 100.000.000, a u ovoj, 2018. godini, ta sredstva smo udvostručili, pa ćemo ostanak mladih poljoprivrednika na selu podržati sa 200.000.000 dinara.

Prerađivački kapaciteti za brži razvoj seoskih sredina

Bez razvoja prerađivačkih pogona, male privrede, ženskog preduzetništva, ruralnog turizma i sličnog, nema ni razvoja seoskih sredina. Na koji način Pokrajinska vlada može da podstakne ovaj razvoj i da li su i koliko za ove namene planirana sredstva u pokrajinskom budžetu za 2018. godinu?
- U ukupnoj podršci malim i srednjim gazdinstvima za otvaranje i opremanje prerađivačkih kapaciteta koji će, svakako, doprineti bržem razvoju seoskih sredina u kojima će biti otvoreni, ove godine je planirano 45.000.000 dinara. Osim mladih poljoprivrednika, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji je nosilac naše agrarne politike, u ovom segmentu prepoznaje i značaj ženskog preduzetništva. Podrška tom preduzetništvu je i naše ukupno opredeljenje.

Ulaganja u čišćenje kanalske mreže DTD i navodnjavanje

Čišćenje i dovođenje u funkciju kompletne kanalske mreže sistema Dunav-Tisa-Dunav jedan je od prioritetnih zadataka Pokrajinske vlade. Šta se u ovom segmentu, kada su u pitanju investicije, planira za ovu godinu?
- Hidrosistem Dunav-Tisa-Dunav je za Vojvodinu i njenu poljoprivredu zaista izuzetno važan, jer su njegovom gradnjom stvoreni uslovi za odvodnjavanje miliona i navodnjavanje 500.000 hektara oranica. Radovi na čišćenju kanalske mreže će ove godine biti obavljeni na ukupnoj dužini od 1.500 kilometara, a sredstva će biti obezbeđena iz dva izvora. Prvi se odnosi na Program uređenja, korišćenja i zaštite poljoprivrednog zemljišta, u okviru kojeg će Pokrajinski sekretarijat, kao svoje učešće od 30 odsto, lokalnim samoupravama usmeriti 105.000.000 dinara. Kada se tome doda i njihovo učešće od 70 odsto, dobija se ukupan iznos veći od 350.000.000 dinara. Drugi izvor je Budžetski fond za vode JVP "Vode Vojvodine", za koji je ove godine izdvojeno više od jedne milijarde dinara. Osim za čišćenje kanalske mreže, sredstva tog fonda biće korišćena i za održavanje i rad crpnih stanica i drugih objekata za odvodnjavanje. Ne mogu da ne pomenem da smo, u koordinaciji s Vladom Republike Srbije, navodnjavanje izdvojili kao apsolutni prioritet, kao i da ne podsetim na program za navodnjavanje preko Abu Dabi fonda. Prva faza tog programa počela je u avgustu prošle godine i obuhvata 11 projekata ukupne vrednosti od 1,5 milijardi dinara, čime će se obezbediti navodnjavanje 37.000 hektara oranica. Drugom fazom, čija je vrednost tri milijarde dinara, biće realizovano još 13 projekata, a navodnjavanje obezbeđeno na novih 42.266 hektara.

Stimulisanje ulagača u manje razvijene opštine

Privlačenje investicija, domaćih i stranih, i stvaranje povoljnog ambijenta za ulaganja u ruralna područja od velikog su značaja za razvoj ovih sredina. Kako Pokrajinska vlada može da podrži realizaciju ovog cilja?
- Za privlačenje novih investicija smo sredinom prošle godine formirali Razvojnu agenciju Vojvodine, a otvaranje novih radnih mesta subvencionišemo po jasno definisanim kriterijumima, koji podrazumevaju da se većim iznosima podržavaju investitori spremni da ulažu upravo u ruralna područja. I to je doprinos našem generalnom opredeljenju za brži razvoj vojvođanske poljoprivrede i vojvođanskih sela. Uzgred, na isti način stimulišemo i ulagače u manje razvijene opštine, kao i u devastirana područja koja su ispod 50 odsto prosečne razvijenosti u Republici Srbiji, a kakvih u Vojvodini, nažalost, još uvek ima, rekao je Igor Mirović.

Julkica Crnobarac

USKORO KONKURS ZA PODSTICAJE ZA NOVA RADNA MESTA

Pokrajinska vlada je privlačenjem investicija u Vojvodini već obezbedila 1.000 novih radnih mesta. Koliko će novih radnika biti zaposleno u sektoru poljoprivrede, odnosno u preduzećima koja se nalaze u seoskim sredinama?
- Prošlogodišnji konkurs za podsticanje novih investicija, odnosno otvaranje novih radnih mesta raspisan je početkom oktobra, a podsticaje je dobilo ukupno 15 preduzeća. Među njima su i četiri preduzeća iz sektora poljoprivrede, u kojima će, zahvaljujući našoj podršci, posao dobiti 137 radnika. Reč je o preduzećima iz Gornjeg Tavankuta, Stanišića, Žablja i Kule. Konkurs za dodelu podsticaja za nova radna mesta za 2018. bi trebalo da bude raspisan u narednih mesec dana, a rezultate možemo da očekujemo u maju ili junu. I on će, razume se, sadržati posebne pogodnosti za one koji su spremni da ulažu u ruralna i ili manje razvijena područja naše Pokrajine objašnjava Igor Mirović.