* Udruženje poljoprivrede, sa svoje tri grupacije, pomaže poljoprivrednicima da unaprede proizvodnju i prevaziđu poteškoće u poslovanju
* Saradnja s medijima velika šansa za unapređenje agrara

Privredna komora Vojvodine je ovu godinu posvetila, između ostalog, reformi unutrašnje organizacije. Sada ima tri udruženja - poljoprivrede, industrije i usluga. Jesenas su konstituisane i sve grupacije. Tako Udruženje poljoprivrede čine grupacije za organsku proizvodnju, stočarstvo, ratarstvo i grupacija proizvođača grožđa i vina. Izabrano je ukupno 29 predstavnika privrednih društava iz ovih oblasti. Poslovi i zadaci svake grupacije su razmatranje i rešavanje pitanja od značaja za konkretnu grupaciju, kao i unapređenje poslovanja njihove delatnosti. Wihova uloga je saradnja s resornim ministarstvima i pokrajinskim institucijama i Privrednom komorom Srbije. Zadatak stručnih službi Udruženja PKV je da sve predloge, probleme ili sugestije usmere ka onim institucijama koje su za to kompetentne, ali i da kontinuirano edukuju svoje članice.
- Hteo bih da istaknem da je organska proizvodnja veliki razvojni potencijal, koji kod nas nije dovoljno iskorišćen. Formiranjem Grupacije za organsku proizvodnju proizvođačima će biti omogućeno da, zajedno s drugim privrednim subjektima, usklađuju međusobne odnose, kako bi stvarali što bolji poslovni ambijent. Cilj je što veća iskorišćenost ovog potencijala, kaže Boško Vučurević, predsednik PKV-a.

Organizovane posete sajmovima i poljoprivrednim priredbama

Predsednik PKV-a je napomenuo da je postojeći komorski sistem izmenjen kako bi se poljoprivrednici što uspešnije prilagodili izazovima sadašnjice, uspešno rešili poteškoće u poslovanju i unapredili proizvodnju.
PKV je tokom 2017. godine učestovao na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i organizovao nekoliko privrednih skupova i veliki broj sastanaka privrednika i relevantnih institucija, ali i njihovih potencijalnih saradnika.
- Sredinom oktobra smo za nekoliko naših poljoprivrednika organizovali odlazak na 15. internacionalni sajam poljoprivrede, sadnica i mlečne industrije, koji je održan u Bursi, u Turskoj. Pružili smo podršku, ali i učestvovali na manifestaciji Poljo-fest u Novom Bečeju, na stručnim skupovima koji su tokom Dana piva održani u Zrenjaninu i na internacionalnim poljoprivrednim priredbama. Regionalni poslovni forumi i međunarodni sajmovi, osim što povezuju privrednike, prikazuju i tehnološke inovacije, otvaraju nove sfere poslovanja i mogućnosti njegovog unapređenja, objasnio je Vučurević i napomenuo da će PKV nastaviti da edukuje poljoprivrednike putem stručnih skupova, privrednih foruma, neposrednih kontakata, ali i zajedničkog učešća na sajmovima i drugim manifestacijama.

Potpisano više sporazuma o saradnji

Kako bi pružio podršku primarnim poljoprivrednim proizvođačima i preduzećima koja su svojom delatnošću vezana za njih, PKV je potpisao Sporazum o saradnji s Pokrajinskom vladom, s nekoliko fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, privatnim fakultetima, Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede. Izuzetna saradnja razvijena je s Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Zadružnim savezom Vojvodine, novosadskim Institutom za ratarstvo i povrtarstvo, Produktnom berzom, Poslovnim udruženjem za industrijsko bilje, Novosadskim sajmom i drugim relevantnim institucijama.
- Posebno bih istakao sajam "Nauka za privredu", koji je ove godine održan prvi put. Znanje je neizostavan faktor daljeg unapređenja i razvoja svakog segmenta privrede, pa tako i poljoprivrede. Na ovom sajmu privrednici su videli najnovija dostignuća nauke. Profesori i studenti, fakulteti i instituti, dakle, celokupna nauka može da pokaže privrednicima kako da unaprede svoje poslovanje. Jedan od naših zadataka za narednu godinu je podizanje saradnje s novosadskim Poljoprivrednim fakultetom na viši nivo, napomenuo je naš sagovornik.

Planovi za narednu godinu

Aktivnosti PKV-a za narednu godinu, osim čestih sednica grupacija, odbora, udruženja, biće usmerene ka organizovanju stručnih skupova na kojima će okupiti stručnjake i privrednike iz konkretnih oblasti, a u cilju edukovanja privrednika i unapređenja poljoprivrede.
- Nastavićemo da povezujemo poljoprivrednike i da zajednički nastupamo na različitim događajima i u Srbiji i u inostranstvu. Neophodno je da privredna delegagija, predvođena PKV-om, bude prisutna na različitim manifestacijama. Pre svega, da bi bili u toku s aktuelnim dešavanjima i upoznali se s najnovijim tehničkim inovacijama. Za privrednike je to svojevrstan vid obrazovanja, jer je neophodno da drže korak s najnovijim znanjima i tehnikom. Kruna privrednih sajmova i drugih manifestacija su sklopljeni poslovi, kaže Vučurević.
Naš sagovornik objašnjava da je to sasvim logično, jer sklapanje novih poslova znači povećavanje proizvodnje, spoljnotrgovinske razmene, što dovodi do otvaranja novih radnih mesta i snižavanja stope nezaposlenosti. Jedan od prioriteta je i nastavak ostvarivanja dobre i bogate regionalnae saradnje, jer razvijen region podrazumeva i razvijenu državu.

Jasna Bajšanski

DOBRA SARADNJA S MEDIJIMA

PKV veliku pažnju posvećuje saradnji s medijima, jer, kako kažu u ovoj instituciji, mediji su najbolji kritičari. Oni određene situacije posmatraju iz više uglova i na taj način se stiče šira slika.
- Vidim veliku šansu za unapređenje agrara kroz saradnju PKV-a i medija. Zbog toga smo s listom "Poljoprivrednik", za kratko vreme, pronašli zajednički jezik i potpisali Protokol o saradnji. List "Poljoprivrednik" ima dugu tradiciju i čitaoci ove novine prepoznaju kao izuzetno značajan i prepoznatljiv medij, koji se uvek bavi aktuelnim temama. Zajedničkim snagama mi osluškujemo potrebe poljoprivrede i organizujemo skupove na različite teme, rekao je Boško Vučurević.