* Godišnji promet zadruge veći je od 10.000.000 evra
* OZZ "Bečej" ima kooperante na području od Batajnice do Srpske Crnje

Opšta zemljoradnička zadruga "Bečej" iz Bečeja bez prekida pozitivno posluje od 1953. godine kada je i osnovana. Trenutno je jedna od najboljih društvenih zadruga u Vojvodini i zbog toga je 2011. godine dobila specijalnu povelju Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Zvanično ima oko 120 zadrugara i veliki broj kooperanata s kojima organizuje proizvodnju na  oko 10.000 hektara oranica. Magacini se nalaze u Bečeju, Novom Bečeju i ispostavi u Srpskoj Crnji. Robu otkupljuje u Sremu, Inđiji i Staroj Pazovi. 0To znači da ova zadruga ima kooperante od Batajnice do Srpske Crnje.
- Veliki broj poljoprivrednih gazdinstava se kroz kooperaciju oslanja na OZZ "Bečej" i taj broj se iz godine u godinu povećava. U Srem smo ušli preko jednog kooperanta koji je s nama radio 20 godina. Po njegovoj preporuci broj poljoprivrednika se povećavao tako da sada imamo dobar otkup poljoprivrednih proizvoda u Krčedinu, Novim Karlovcima, Inđiji, a poslednjih nekoliko godina i u Batajnici. Trudimo se da gradimo korektan odnos, jer samo na taj način možemo sarađivati s primarnim proizvođačima. Wihova zemlja je uvek njihova zemlja, a ako mi samo jednom ne ostvarimo dobru saradnju, oni će lako preći kod nekog drugog, kaže Miroslav Glavaški, direktor OZZ "Bečej".
Promet se svake godine uvećava u proseku od 10 do 15 odsto, bez obzira na činjenicu da je u poslednjoj deceniji konkurencija sve veća. Prošle godine ova zadruga je ostvarila otkup od 45.000 tona pšenice, suncokreta, soje i kukuruza. Godišnji promet zadruge veći je od 10.000.000 evra.
- Ne znamo da li je to prednost ili mana, s obzirom na to da nismo rešili imovinske odnose. Sada da sve radimo isključivo vlastitim sredstvima i gotovinom. Mi smo iz PIK "Bečeja" izašli 1989. godine. Posle 28 godina nismo uspeli da povratimo imovinu. To smo delimično učinili u periodu od 2009. do 2014. Tada je poništena doneta presuda. Sada smo opet na početku kao da smo ponovo u 1989. godini. I u periodu kada smo bili u posedu, tih pet godina zemljište smo na korišćenje davali zadrugarima. Podelili smo je na parcele od po 10 hektara i svi su plaćali minimalnu cenu zakupa. Po ostvarenom prometu iz prethodne godine pravila se i rang-lista, objasnio je Glavaški.
Zadruga trenutno ima oko 4.500 tona svojih skladišnih kapaciteta. U Novom Bečeju skladištimo 12.000 tona poljoprivrednih proizvoda. Najviše otkupljujemo pšenicu. Promet ove žitarice na godišnjem nivou je od 17.000 do 19.000 tona i najveće količine se isporučuju mlinu "Žitopromet" u Senti odmah po prijemu, jer reč je o poslovnom partneru s kojim saradnja traje dve i po decenije. Uljarice se usmeravaju ka uljarama "Viktorija lodžistik" i "Dijamant". Jedina roba na čuvanju je kukuruz. Uprkos činjenici da se broj kooperanata ove zadruge neprekidno povećava, njeni planovi, kada je reč o skladišnim kapacitetima, zaustavljeni su zbog spora oko kompletne imovine. Ovakava situacija vodi ka tehnološkom zaostajanju. Zbog toga OZZ "Bečej" zakupljuje najsavremeniji silos u susednom Novom Bečeju.
- Ove godine smo prvi put ugovorili proizvodnju uljane repice na nešto većim površinama, oko 60 hektara. Pšenice je posejano daleko više nego lane. Distribuirali smo 20 odsto više semena nego lane. Stvarno stanje ne možemo da znamo, jer značajan broj poljoprivrednika seje vlastito seme koje selektiraju. Prošle godine smo imali oko 2.800 hektara pšenice, a sada je hlebnim žitom posejano više od 3.500 hektara. Na našem terenu skoro celokupne površine su posejane u optimalnom roku. Pšenica je nikla, ali je izražen nedostatak vlage u zemljištu, pa razvoj biljaka zavisi od količine padavina u narednom periodu, objasnio je naš sagovornik.
Kooperanti OZZ "Bečej" kupili su manje veštačkog đubriva nego lane. Osnovni razlog je nedostatak novca kod poljoprivrednika, jer su prinosi ove proizvodne godine bili izuzetno niski. Očekuje se da će biti veća potražnja za azotnim hranivima zbog neophodne prihrane ozimih useva, dok je za osnovnu prirpemu, uprkos većim površinama, isporučena ista količina đubriva.

J. Bajšanski