* Na javni poziv stiglo ukupno 219 prijava potencijalnih investitora od kojih se 45 odnosi na prerađivačku industriju
* Nemački "Tenis" traži u zakup 15.000 hektara zemljišta, a namerava da izgradi farme svinja na pet lokacija u Vojvodini
* Investitore i njihove preuzete obaveze kontrolisaće referentne i nezavisne revizorske kuće

Ministarstvo poljoprivrede je još u februaru, na osnovu usvojenih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, objavilo javni poziv za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na period od 30 godina za investicije u oblasti prerađivačke industrije, kao i stočarstva s uključenim razvojem genetike. Rok za prijavljivanje investitora već odavno je istekao, a Komisija nadležna za odobravanje zakupa do sada je odobrila sedam zahteva za više od 300 hektara zemljišta, a ukupna vrednost investicija iznosi preko 7,5 miliona evra. Odobrena ulaganja na državnom zemljištu uglavnom se odnose na izgradnju prerađivačkih kapaciteta u oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva, a posao bi trebalo da dobije najmanje 300 stalno zaposlenih i nekoliko stotina sezonskih radnika.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nedavno je obelodanio da je, u predviđenom roku, na javni poziv stiglo ukupno 219 prijava potencijalnih investitora od kojih se 45 odnosi na prerađivačku industriju.
- Sve prijave komisija pažljivo razmatra i očekujemo da će do kraja avgusta biti obrađeni svi zahtevi i donete odgovarajuće odluke. Posao nije nimalo lak, jer je pristigao veliki broj prijava što podrazumeva proveru podataka o podnosiocima zahteva, analize investicionih planova, kao i samog poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup, istakao je Nedimović uz napomenu da će, na osnovu propisanih kriterijuma, prioritet zakupa imati investitori s većim kapitalom i obimom ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor, a vrednovaće se i broj novozaposlenih radnika, doprinos izvozu, mogući efekti na javne prihode kroz PDV, kao i doprinosi, porezi i ulaganja u neposredni razvoj lokalne zajednice.
Na osnovu Zakona o poljoprivrednom zemljištu Komisija ima diskreciono pravo da odluči koji investitor će dobiti pravo zakupa, a lokalna samouprava na čijoj teritoriji se državno poljoprivredno zemljište izdaje u zakup, praktično daje konačnu saglasnost na mišljenje i odluku komisije. Takav postupak upravo je primenjan u slučaju nemačke kompanije "Tenis" o čijem (ne) dolasku u Srbiju se poslednjih meseci dosta spekulisalo u javnosti.
Ovaj gigant industrije mesa javio se na konkurs za zakup 15.000 hektara zemlje, a planira ulaganje u izgradnju farmi na pet različitih lokacija, uglavnom u Vojvodini. Uz odobrenje Komisije dozvolu za zakup do sada su "Tenisu" dale lokalne samouprave u Zrenjaninu i Kikindi, a još uvek se čeka obrada zahteva od strane komisije, kao i zeleno svetlo opština Sečanj, Vršac i Plandište. Bez obzira kako će se završiti postupak već sada je izvesno da će "Tenis" dobiti 20 odsto manje traženih oranica i da u posed zemljišta neće sigurno ući pre 1. novembra.
- Nemački investitor dobio je saglasnost opštine Zranjanin za zakup na 30 godina 2.420 hektara državnih oranica u ataru Banatskog Despotovca, koji će godišnje plaćati 207 evra po hektaru. Investicionim planom predviđena je izgradnje farme svinja u koju će biti uloženo 20 miliona evra, rekao je Marko Majstorović, sekretar Komisije Ministarstva poljoprivrede za davanje saglasnosti na investicione planove i zakup zemljišta na duži rok.
Skupština opštine Kikinda donela je, takođe, odluku da Tenisu omogući pravo prvenstva zakupa 2.544 hektara zemljišta na 30 godina koje se prostire na na području katastarskih opština Banatska Topola, Banatsko Veliko Selo, Novi Kozarci i Rusko Selo. Odluka o zakupu zemljište bi trebalo da stupi na snagu 1. oktobra 2018. godine.
- Prema podacima kojima raspolažemo iz dostavljenog investicionog plana nemački investitor bi izgradnju farme svinja kapaciteta 70.000 tovljenika godišnje počeo u julu 2018. godine. Ceo projekat planirane investicije, sa klanicom, vredan je oko 20 miliona evra, rekao je Imre Kabok, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.
Nadležni državni organi smatraju da će, bez obzira na skepticizam jednog dela domaćih proizvođača i klanične industrije, dolazak "Tenisa" pospešiti razvoj svinjarstva u Srbiji, a time se i stvoriti uslovi za ulazak naših proizvođača na tržišta koje ova kompanija ima u Evropi, Rusiji i Kini.
- Zbog vakcinisanja svinja protiv kuge još uvek ne možemo da izvozimo sveže svinjsko meso u EU, ali nije nam zabranjen izvoz termički obrađenih proizvoda. "Tenis" u tome svakako može mnogo da nam pomogne, izjavio je ministar Nedimović istovremeno demantujući tvrdnje da su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i davanje u zakup oranica na 30 godina investitorima s investicionim planom urađene najviše zbog ove kompanije.
Trenutna situacija je da komisija za davanje saglasnosti za dugoročni zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, zbog velikog broja zahteva, ima pune ruke posla. Završetak obrade svih predmeta oročen je do kraja ovog meseca, ali je izvesno da će zbog obima posla biti sigurno prolongiran.
- Svesni smo da je interesovanje javnosti za rad komisija veliki s obzirom na to da se radi o državnom resursu od izuzetnog značaja. Zbog jednakosti u postupku odlučivanja komisija je odlučila da izađe u javnost tek kada kompletno završi postupak odlučivanja o svim zahtevima potencijalnih zakupaca i investotora, istakao je Majstorović, napominjući da se takvim postupkom istovremeno štite i podaci od javnog značaja za državu.
Majstorović podseća da će, nakon dobijanja svih potrebnih saglasnosti od Komisije i lokalne samouprave, buduće investitore, odnosno njihove preuzete obaveze kontrolisati referentne i nezavisne revizorske kuće.
- Obezbeđenje po konkretnim projektima biće uplata zakupa unapred, kao i dostavljanje garancije banaka. Ukoliko se u postupku realizacije projekta utvrde određena odstupanja investitor će biti opomenut, a ukoliko se nedostaci u predviđenom roku ne otklone, ugovor se raskida na njihovu štetu, rekao je Majstorović s uverenjem da takvih slučajeva neće biti, jer se radi o proverenim investitorima i ozbiljnim ulaganjima od čega će dugoročno koristi imati ne samo ulagači već i država.

K. Rajević

DOMAĆE KOMPANIJE INVESTITORI

Komisija za dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini do sada je odobrila sedam projekata domaćih kompanija za ulaganje u poljoprivredno-prehrambeni prerađivački sektor. Zeleno svetlo za ulaganje dobili su Vinarija "Levač" iz Rekovca (prerada jabuka i proizvodnja jabukovog sirćeta), preduzeća "Geneza" i "Feješ" iz Kanjiže (prerada povrća), JSO Novi Bečej (prerada uljane tikve i proizvodnja tikvinog ulja). "Mikrotri" Pećinci (prerada jabuke i proizvodnja čipsa od jabuke), "Jakuma" Umčari-Smederevo (prerada maline) i "Vinarija Aleksić" Vranje (prerada grožđa i proizvodnja vina).


TRI MINISTRA U KOMISIJI

Ključnu odluku o tome ko će od investitora dobiti pravo zakupa državnog zemljišta na 30 godina donosi komisija koju čine tri ministra: Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Dušan Vujović, ministar finansija i Goran Knežević, ministar privrede. Članovi komisije su i pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić i specijalni savetnik ministra poljoprivrede dr Dragan Milić.