* Prognoze Privredne komore Srbije su da će ukupna proizvedena količina voća biti 1,2-1,3 miliona tona
* Znatno porasli troškovi proizvodnje, cene pojedinih voćnih vrsta veće i do 60-80 odsto u odnosu na lane
* Najviše razloga za zadovljstvo cenom imaju malinari, a najmanje proizvođači oblačinske višnje
 
Ubiranje plodova voća u voćnjacima širom Srbije u punom je jeku. U ovom momentu, još uvek je prerano i nezahvalno prognozirati koliki će biti konačan rod, ali prognoze stručnjaka, kao i samih proizvođača, nisu preterano optimistične u pogledu količine. Vremenske (ne)prilike, koje su poslednjih meseci zahvatile najveći deo zemlje, umnogome su uticale i biće svakako od presudnog značaja za konačan bilans roda. Ono što je sasvim izvesno jeste da rod neće biti ni blizu rekordne 2013. godine, kada je, podsetimo se, ubrano 1,53 miliona tona voća.
Stručnjaci tvrde da će, sudeći po trenutnom stanju, u voćnjacima ovo biti umereno rodna godina, sa dosta oscilacija u prinosima po regionima.
- Po prvim procenama, očekivani sveukupni rod u ovoj sezoni iznosiće 1,2-1,3 miliona tona. Niske temperature, kao i nedostatak vlage u martu i aprilu, umnogome su uticale, kako na prinos tako i kvalitet voća. Najviše su zbog izmrzavanja oštećeni proizvođači kajsije, mada je u pojedinim krajevima, na primer čačanskom, dobro rodila. Vremenske neprilike i poplave napravile su veliku štetu malinarima, najviše u Arilju i Ivanjici, rekao je Aleksandar Bogunović, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.