* Uz pomoć meteo-stanica i aplikacije proizvođači “na klik” dolaze do bitnih informacija o stanju u voćnjacima
* Korisna iskustva projekta NALED-a sa AgroLife platformom u Somboru, Vrbasu, Inđiji, Bačkoj Topoli i Subotici
* Prestrojavanje velikih kompanija na digitalnu poljoprivredu kojom se povećava profitabilnost proizvodnje od 50 do 100 odsto
Tehnološko-informatičkim napretkom u poslednjoj deceniji život prosečnog čoveka umnogome se promenio, a za poljoprivrednike to se, kako reče jedan stručnjak, dešava na dnevnom nivou, posebno u delu inovacija u proizvodnji. Sve više ima primera u praksi, kao i kompanija koje svoje delatnosti iz IT tehnologije usmeravaju upravo na najoptimalnija rešenja u agraru. Organizju se, kao na nedavno završenom 89. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, konferencije, ali i fondovi koji podržavaju inovatore koji se bave novim rešenjima u procesu poljoprivredne proizvodnje.
Očito je da tržište u savremenoj poljoprivredi teži novim rešenjima koja su jeftinija i dostupna zamena za postojeće tehnologije. Stručnjaci kažu da će u bliskoj budućnosti nove tehnologije biti sve više tražene i dominantne na njivama. To je, smatraju, u svakom slučaju pozitivan trend i daje vetar u leđa sveukupnom napretku u poljoprivrednoj proizvodnji. Isto tako, doprinose unapređenju i kreiranju krajnjih rešenja, koja svaki poljoprivrednik mora da sagleda pre svega sa aspekta svoje proizvodnje.
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.