* Robne rezerve, smatraju stručnjaci, moraju biti racionalno organizovane i materijalno-finansijski osposobljene
* Zašto se ne primenjuje Zakon o javnim skladištima, usvojen još 2009. godine
* Pozitivna iskustva sistema javnih skladišta u evropskim zemljama
 
Vlada Srbije zamrzla je cene osnovih životnih namirnica kako bi, usled neizvesnosti trajanja ratnog sukoba u Ukrajini, obezbedila dovoljne količine prehrambene robe i istovremeno zaštitila životni standard građana. Kao drugu meru, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, eskpresno su najosnovnijim životnim namirnicama popunjena sva skladišta državnih robnih rezervi da bi nadležni državni organi mogli brzo da reaguju u slučaju nestašica na tržištu.
Prilikom inspekcijske kontrole i utvrđivanja bilansnog stanja robnih rezervi pojavio se ne mali problem, i to u skladištima kod privatnika koje država iznajmljuje za uskladištenje robnih rezervi. Za  žitarice za koje se mislilo da ih ima dovoljno, poput merkantilne pšenice, kukuruza, ustanovljeno je da ih nema onoliko koliko je zaprimljeno. Kontrolori su proverom stanja zaliha pšenice zatekli bezmalo prazne silose u nekoliko privatnih firmi. Usledila je organizovana akcija MUP-a. Uhapšeno je više osoba, koje su osumnjičene da su prodale žitarice koje im je Republička direkcija za robne rezerve (RDRR) poverila na čuvanje. Saopšteno je da su svi osumnjičeni sladištari uhapšeni zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica. 
Nije prvi put da se ovakve malverzacije sa robom u robnim rezervama otkrivaju, ali za državu u ovom momentu to bez sumnje predstavlja veliki udarac. Posebno što se, s obzirom na sve neizvesniju situaciju sa hranom u svetu, radi o obezbeđenju prehrambene sigurnosti za stanovništvo.
 
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.