* Obezbeđeno 21.000 protivgradnih raketa, u proseku svaka lansirna stanica dobiće 12 
* Automatizacija rada dva radarska centra “Fruška gora” i “Bukulja” znatno smanjila broj strelaca na lansirnim stanicama
* Pojedine lokalne samouprave dodatno stimulišu rad strelaca
 
Od 15. aprila pa do 15. oktobra, kako je utvrđeno kalendarom Republičkog hidrometeorološkog zavoda, na snazi je sezona protivgradne odbrane poljoprivrednih useva u Srbiji. S obzirom na sve izraženije klimatske promene, sa ekstremnim padavinama i pojavama grada i oluje, velikim štetama na njivama, posebno voćnjacima, potpuno je razumljivo što većina poljoprivrednih proizvođača, uoči početka sezone, pomno prati i veoma je zainteresovana za stanje i funkcionisanje sistema protivgradne odbrane. 
Zoran Babić, načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u čijoj nadležnosti je protivgradna odbrana, kaže da nema nikakvih razloga da poljoprivrednici strepe jer su obezbeđeni najvažniji uslovi da sistem u nastupajućoj sezoni brani useve od gradonosnih oblaka.
– Za ovu sezonu na raspolaganju imamo 21.000 protivgradnih raketa, što je 2.000 više nego lane. U proseku svaka lansirna stanica dobiće po 12 protivgradnih raketa, s tim što će, za slučaj preke potrebe, ostati nekoliko hiljada na zalihama kako bi se u situacijama kada to bude neophodno adekvatno reagovalo, rekao je Babić.
 
K. Rajević
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.