*  Ministarstvo će naredne godine podržati izgradnju pogona za preradu povrća u Leskovcu i klanice za jagnjad u Kniću
 
Domaću poljoprivredu ove godine obeležile su brojne poteškoće, pogotovo kada su u pitanju vremenske neprilike tokom vegetacije i naglo poskupljenje hraniva u stočarstvu. Resorno ministarstvo je svojim merama pokušalo da, koliko-toliko, ublaži potrese na agrarnom tržištu i poljoprivrednicima omogući da budu konkurentniji. Koliko se u tome uspelo, kakvi su planovi za narednu godinu i kako će biti utrošen do sada najveći budžet, koji će u 2022. godini premašiti 62 milijarde dinara, razgovarali smo sa resornim ministrom Branislavom Nedimovićem.
l Na kraju smo godine. Kako ocenjujete realizaciju mera  Ministarstva u protekloj godini, i za koje mere je vladalo najveće interesovanje poljoprivrednika?
– Kada bih vam rekao da smo mogli potrošiti i više, ne bih vas slagao, ali potrošili smo onoliko koliko smo imali. Sve što je došlo za plaćanje, a da je bilo kako treba – mi smo platili. Tako smo 94% budžeta iskoristili, ostatak je rezervisan za IPARD i samo čekamo ispunjenje uslova da se to plati korisnicima. Ostaće i neki manji predmeti za plaćanje u januaru, kada budu pristigle dopune dokumentacije i izveštaji iz kontrola, kojih smo imali zaista mnogo. Ali, siguran sam, čuli ste da je bilo i onih primera koji su nas naterali da otvorimo četvore oči kako bi novac otišao u prave ruke.
 
Kompletan tekst pročitajte u novom broju lista Poljoprivrednik.