* Poljoprivrednicima će se pružiti mogućnost da izaberu jednu od šest grupa, a u zavisnosti od toga za koju se opredele – plaćaće doprinose

Izjava resornog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da su dugo očekivane izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u sektoru poljoprivrede, konačno, pripremljene i da će se kao predlog uskoro naći na jednoj od sednica Vlade Srbije – među poljoprivrednicima su dočekane sa olakšanjem. Tim pre što je poznato da je dug poljoprivrednika za penzijsko-invalidsko osiguranje PIO fondu već odavno premašio dve milijarde evra, a da doprinose trenutno uplaćuju 110.722 osiguranika na najnižu propisanu osnovicu, koja je u 2020. godini iznosila 25.811 dinara.
Ovi podaci, sami za sebe, najbolje ilustruju materijalni i društveni položaj poljoprivrednih penzionera, zbog čega su nadležni državni organi još pre dve godine odlučili da se sistem PIO za poljoprivrednike u potpunosti reformiše, ali su se tek sada stekli uslovi da se to primeni u praksi.
Podsetimo, predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali više puta su poslednjih meseci u Skupštni Srbije ukazivali da penzije poljoprivrednika, kao i dug paora PIO fondu, predstavljaju jedan od najvećih problema s kojima se država suočava, a i društvo u celini.
– Načelno se u više navrata govorilo o raznim reprogramima duga, ali sve su to bili pokušaji koji nisu doveli do sistemskog rešenja. Sada   nastojimo da nađemo pravi model, da problem ne rešavamo parcijalno već sveobuhvatno, kako bi svi registrovani poljoprivredni proizvođači ubuduće mogli da plaćaju poreze i doprinose. Rešenje koje se bude donelo mora biti održivo na duži rok, kazao je ministar Mali u Skupštine Srbije,  podvukavši da bi zakon trebalo da bude donet do kraja godine.

Nadležni državni organi, pre svega ministarstava finansija i poljoprivrede, uz pomoć eksperata Svetske banke, već dugo rade na reformi PIO osiguranja za poljoprivrednike, s obzirom na to da je postojeći model osiguranja, po svim relevantnim parametrima, praktično neodrživ. Od 30 milijardi dinara, koliko je na godišnjem nivou potrebno za isplatu 163.684 poljoprivredna penzionera, 28 milijardi daje država, a preostale dve sakupi se od doprinosa za PIO od poljoprivrednika.
Jedan od ključnih razloga za neplaćanje doprinosa su kriterijumi, koji su po sadašnjim zakonskim odredbama isti za one koji obrađuju hektar ili 300 hektara zemljišta.
– Suštinsko pitanje koje je pred članovima radne grupe jeste da se pronađe rešenje, odnosno utvrde kriterijumi za plaćanje doprinosa PIO fondu. U ovom momentu najizglednija opcija jeste da se doprinosi uplaćuju proporcinalno veličini ekonomskog gazdinstva po formuli "koliko možeš da proizvedeš – toliko plaćaš doprinose", rekao je ministar Nedimović.
Ministar je objasnio da će, po predlogu radne grupe koji će ići pred ministre u Vladi Srbije, postojati obavezne i neobavezne grupe. Poljoprivrednicima će se pružiti mogućnost da izaberu jednu od šest grupa i od toga će zavisiti koliko će na mesečnom nivou izdvajati za PIO i imati penziju.
– Po onome kako su izračunali eksperti u radnoj grupi, primanja poljoprivrednih penzionera ubuduće će se kretati od sadašnjih 12.000 do 60.000–70.000 dinara, rekao  je Nedimović, uz napomenu da ovaj predlog, pre nego što bude zvanično obelodanjen, treba da dobije zeleno svetlo od eksperata Svetske banke.
Ukupna problematika PIO osiguranja poljoprivrednika nije nimalo jednostavna i do konačnog predloga, pogotovo rešavanja pitanja zaostalog duga PIO fondu, sigurno neće biti lako doći. Činjenica je da je osiguranika poljoprivrednika, kao i poljoprivrednih penzionera, što statistika nepogrešivo notira, sve manje. Procene govore da u ovom momentu oko 300.000 poljoprivrednika spada u kategoriju malih proizvođača i da oko 90 odsto njih nije u mogućnosti da uredno izmiruju obaveze prema PIO fondu. Zbog toga nadležni državni organi ovom pitanju, kao što su i najavili, pristupaju veoma pažljivo, a konačno rešenje se očekuje do kraja godine.
   
K. Rajević

MODEL REŠENJA ZA  ZAOSTALI DUG

O rešavanju nagomilanog duga poljoprivrednika PIO fondu, koji iznosi više od dve milijarde evra, još uvek se spekuliše. Nezvanično se pominje nekoliko verzija. Jedna je da se gazdinstvima, u odnosu na njihovu veličinu, ponudi otpis celokupnog duga. U tom slučaju moraće da pristanu na uslove koji još uvek nisu precizirani. U opticaju je i predlog da poljoprivrednici dužnici kroz duži rok otplate izmire samo glavnicu duga, a da se otpišu obaveze za zdravstveno osiguranje. Sve se još razmatra ali, u svakom slučaju, poljoprivrednicima će biti omogućeno da sami izaberu model vraćanja duga koji im najviše odgovara.