* Najviše zahteva podneto za nabavku mehanizacije za obradu zemljišta i u stočarskoj proizvodnji, kao i za opremu za plastenike
 
Iako je još početkom septembra transparentno najavljen početak isplate podsticaja mladim poljoprivrednicima na republičkom i pokrajinskom novou, po objavljenim konkursima za ovu godinu, još uvek se ništa ne dešava.  
Udruženje "Mladi poljoprivrednici Srbije" uputilo je nedavno javni dopis Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede apelujući da se u što kraćem roku krene s isplatom podsticaja koji su predviđeni uredbom i Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.
Mladi poljoprivrednici kažu da su svesni da je ova godina, zbog pandemije virusa korona, kao i globalnih ekonomskih poremećaja, po mnogo čemu  specifična. Bez obzira na to, navode u dopisu, moraju se krajnje ozbiljno uvažiti poteškoće koje mladi poljoprivrednici imaju u svakodnevnoj borbi za očuvanje proizvodnje i goli opstanak.
Treba imati na umu da je svaka godina bez pomoći i brige države za mlade poljoprivrednike praktično izgubljena. Nebriga znači da se sve više povećava broj mladih koji trajno napuštaju porodična gazdinstva i selo, a dobar deo njih odlazi u inostranstvo, navodi se u dopisu uz podsećanje da još uvek ima veliki broj mladih poljoprivrednika kojima, po uredbi Vlade Srbije donete 16. aprila, nije isplaćena novčana naknada za ublažavanje posledica virusa Covid-19.
Konkurs za  pomoć mladim poljoprivrednicima na republičkom nivou Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je  pre gotovo godinu dana. Stiglo je 5.590 prijava, što je dvostruko više nego  2018. i 2019. godine, od kada se primenjuje mera podrške mladim poljoprivrednicima. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da je to prevazišlo sva njihova očekivanja, pa i  opredeljena sredstva za meru podrške mladima na selu.
– Bez obzira na to, trudićemo se da na što veći broj opravdanih zahteva mladih poljoprivrednika pozitivno odgovorimo. U ovom momentu, dok se ne formira nova Vlada i administracija Ministarstva poljoprivrede, ne možemo sa sigurnošću da kažemo koliko će sredstava  i podnetih zahteva biti odobreno i kada će početi isplata subvencija, rekla je Aleksandra Bačević, iz Sektora za informisanje Ministarstva poljoprivrede.
Podsetimo, mladi poljoprivrednici od 18 do 40 godina starosti u propisanom roku konkurisali su za dobijanje subvencija za investicije u primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, kao i nabavku priplodnih kvalitetnih grla. Najviše zahteva odnosi se, što je i očekivano, na nabavku mehanizacije za obradu zemljišta i u stočarskoj proizvodnji, kao i za opremu za plastenike. Po  pravilima konkursa,  proizvođač, bez obzira na visinu traženih sredstava kao i podnetih zahteva, može najviše da dobije 1,5 miliona dinara.   
Iz Srpskog udruženja mladih poljoprivrednika podsećaju da su im iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu još u junu poručili da se isplata, po konkursu podrške mladima koji je raspisan u januaru, a završen 21. februara, odlaže za jesen.
– Objašnjeno nam je da je na konkurs do kraja februara stiglo 700 prijava, ali da se, zbog smanjenja pokrajinskog budžeta, izazvanog krizom pandemije virusa korona, kao i održanim izborima, čeka formiranje nove Vlade Vojvodine i rebalans pokrajinskog budžeta kako bi se krenulo sa isplatama subvencija, rekao je Aleksandar Milovanović, generalni sekretar SUMP-a, uz napomenu da su iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu dobili uveravanja da će po konkursu predviđena  podrška od 270 miliona dinara  ostati nerpomenjena.
Kašnjenje u isplati podsticaja po raspisanim konkursima  Ministarstva poljoprivrede, kao i Pokrajinskog sekretarijata  za  poljoprivredu  za mlade poljoprivrednike sve više se usložnjava. Osim što nisu u mogućnosti  da planiraju proizvodnju, mladi na selu trpe i druge posledice zbog nerealizovanog konkursa. Kvalitetna priplodna grla koja su planirali da kupe prešla su starosnu granicu, pa  ne mogu biti prodata po cenama iz predračuna... U međuvremenu promenjene su i cene  mašina, pa je sve više tenzije između  kupaca i dobavljača.  Jedino rešenje u ovom momentu jeste da isplata subvencija počne što  pre, ali po svemu sudeći, to se neće desiti pre formiranja nadležnih republičkih i pokrajinskih organa koji o tome odlučuju.
 
K. R.