* Zahvaljujući zajedničkoj aktivnosti poljoprivrednika, poljočuvarske službe i specijalizovane agencije, u opštini Žabalj više nema krađe useva
 
U skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, veliki broj opština u Vojvodini intenzivno radi na organizovanju i osavremenjavanju poljočuvarske službe, koja sprečava nekontrolisano bacanja smeća, leševa uginulih životinja, građevinskog šuta, paljenje žetvenih ostataka i slične aktivnosti koje ugrožavaju prirodnu sredinu. U sprečavanje nepoželjnih aktivnosti uključene su odgovarajuće službe policije, vatrogasci, nadležne opštinske organizacije, lovci, ribolovci, izviđači, specijalizovane privatne agencije i drugi. U ovom trenutku možda najveća pažnja posvećuje se sprečavanju krađe useva u toku jeseni, koje su poslednjih godina nanosile ogromne gubitke poljoprivrednicima. U realizaciji ove aktivnosti u opštini Žabalj, nedaleko od Novog Sada, uspešno se uključuje i savremena IT tehnologija.
Predsednik Saveta MZ Žabalj Radomir Zlokolica kaže da, zahvaljujući angažovanju poljoprivrednika i njihovoj rešenosti da se stane na put krađama useva na 38.000 hektara oranica, koliko se nalazi na ovom području, ovo već tri godine daje dobre rezultate. 
– Pored dobro opremljene poljočuvarske službe, angažovali smo i specijalizovanu agenciju, koja nam je obezbedila preko deset vozila, 20-30 čuvara i bespilotnu letilicu – dron. Ipak, najvažniji u ovom poslu su sami poljoprivrednici povezani u vajber grupe. Oni, obilazeći svoje njive radi praćenja razvoja biljaka, svojim mobilnim telefonima javljaju o sumnjivim pojavama u ataru nedavno osnovanom velikom medija centru naše specijalizovane agencije. Najčešće se radi o dolasku osoba iz drugih sredina sa zaprežnim kolima, kombijima bez registarskih tablica, ili nekim drugim prevoznim sredstvima. Za vrlo kratko vreme aktivira se bespilotna letilica, pa operater, pomoću GPS sistema, obaveštava čuvara u najbližem vozilu da reaguje. Na taj način, tokom septembra i oktobra, uspevamo da sprečimo naročito krađe kukuruza, kao najčešćeg useva, i povrća, u koje se ulaže mnogo novca tokom sezone. Svi ukradeni usevi vraćaju se pravom vlasniku u celosti. Usluge agencije Opština plaća 200.000–300.000 dinara za period od dva meseca, što je gotovo zanemarljiv iznos u odnosu na ogromne štete od krađa koje smo ranije imali. Ohrabreni ovim uspehom, uveliko razmišljamo i o uključivanju drugih prednosti IT tehnologije u poljoprivrednu proizvodnju, kaže Zlokolica. 
Bez obzira na to što poljoprivreda, po tradiciji, dosta sporo reaguje na uključivanje inovacija u proizvodnju, vremena se menjaju. Svedoci smo da je savremena IT tehnologija sve prisutnija kod mladih u Srbiji. O tome nedvosmisleno ukazuje podatak da 30–40 odsto poljoprivrednih domaćinstava koristi digitalnu tehnologiju. Na taj način uspevaju znatno da smanje troškove proizvodnje, povećaju prinose i ublaže rizike prouzrokovane klimatskim promenama. Poljoprivrednicima se pruža mogućnost da pomoću uređaja na traktoru, kao i na osnovu podataka sa satelita, dronova, različitih senzora i izveštaja meteoroloških stanica prate zdravstveno i razvojno stanje useva. Uz pomoć kompjutera ili mobilnog telefona, pruža im se prilika da utvrde promene stanja na biljkama i potrebu zaštite, đubrenja ili navodnjavanja. Na taj način uspevaju da snize troškove proizvodnje, postignu viši kvalitet i povećaju svoju konkurentnost na tržištu. Savremena IT tehnologija tako donosi sve veće koristi i sve manje košta. Na ovakva kretanja nesumnjivog uticaja imaju podsticaji koje daje Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ali i regionalni USAID projekat za ekonomski razvoj, upravljanje i rast proizvodnje u poljoprivredi. 
Tekst i foto: B. Krstin