* Ministarstvo poljoprivrede predložiće DFC-u ulaganje u startap programe za mlade poljoprivrednike, prehrambenu industriju i žensko preduzetništvo
 
Američka razvojna agencija (DFC) je na osnovu nedavno potpisanog međudržavnog sporazuma u Vašingtonu otvorila  kancelariju u Beogradu.  Zvaničnici  naših nadležnih državnih organa tvrde da će prvi efekti saradnje između SAD i Srbije biti vidljivi već u novembru kada će praktično početi realizacija finansijski veoma povoljne podrške  za mala, mikro i srednja preduzeća.
– Trenutno radimo na razradi garantne šeme, a visina ulaganja umnogome će zavisiti  od nas samih, kao i od validnosti projekata koje budemo ponudili, rekao je Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije, uz napomenu da u ovom momentu ne zna još tačan iznos  sredstava koje je DFC spreman da u samom startu uloži, ali sigurno je da se  radi o velikoj količini novca.
Spremnost da sa odgovarajućim projektima aplicira za sredstva Američke razvojne agencije među prvima je obelodanilo Ministarstvo  poljoprivrede.
– U ovom momentu  spremni smo da američkoj agenciji ponudimo tri konkretna projekta koja će, ukoliko se stvore uslovi za njihovu realizaciju, imati veliki značaj  za sveukupni razvoj poljoprivrede u Srbiji. Prvi se odnosi na pomoć mladim poljoprivrednicima, drugi je vezan za prehrambenu industriju, a treći žensko preduzetništvo u agrobiznisu, istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
Obrazlažući predloge projekata, Nedimović je posebno apostrofirao   startap podršku mladim poljoprivrednicima.
– Svi koji se budu odlučili  za ulaganje, posebno u sektorima  voćarstva, povrtarstva i stočarstva, u našim uslovima svakako najtežim segmentima u poljoprivrednoj proizvodnji, imaće odgovarajuću pomoć i podršku, rekao je Nedimović, uz napomenu da DFC ima šemu da za mlade poljoprivrednike po projektu obezbedi bespovratne pozajmice oko 15.000 evra.
Za buduću Vladu, kao i određena ministarstva, istakao je Nedimović, među prioritetima delovanja i ulaganja svakako će biti prehrambena industrija.
 – Poljoprivreda ima ogromne potencijale u sirovinama, što smo do sada nedovoljno  koristili. Sada je prilika da, uz finansijsku podršku DFC-a, preradni sektor podignemo na viši, kvalitetniji nivo, a samim tim uzdignemo i sveukupni potencijal poljoprivrede, rekao je Nedimović naglasivši da tu šansu ne smemo propustiti.
Od DFC-a se očekuje da podrži ulaganja u razvoj agrobiznisa, posebno agroturizma, a to je, naveo je Nedimović, prilika za razvoj ženskog preduzetništva na selu, za koje Ministarstvo poljoprivrede ima spremne projekte.
–  Ne treba zaboraviti  da su žene stub svakog domaćinstva, ali su do sada iz raznoraznih razloga bile zapostavljene. Sada im  se pruža šansa da, uz finansijsku podršku DFC-a, razviju svoje veštine i kretivnost, a istovremeno daju doprinos opstanku i razvoju sela, istakao je ministar Nedimović. 
K. R.