* Ministarstvo poljoprivrede donelo pravilnik o podsticajima za investiranje u navodnjavanje pomoću električne energije, ali javni poziv za podnošenje zahteva još nije objavljen
 
Investiranje u sisteme za navodnjavanje za većinu poljoprivrednika, zbog velikih  ulaganja u neophodnu infrastrukturu, nikad nije bilo jeftino. To je, bez sumnje, jedan od ključnih razloga što, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na 3,4 miliona hektara obradive površine kojom raspolažemo, imamo izrazito mali procenat njiva 1,4 odsto ili svega 46.863 hektara koje se funkcionalno navodnjavaju. Postojeće sisteme za navodnjavanje koriste uglavom velike poljoprivredne organizacije i preduzeća, dok srednja i mala  poljoprivredna gazdinstva u tome veoma malo učestvuju.   A navodnjavanje je, posebno u sušnim godinama, spas  za sve ratarske kulture, ali i voćnjake i vinograde.
Upravo iz tih razloga Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je početkom godine novu meru podrške za elektrifikaciju polja, sa ciljem da poljoprivrednicima, uz pomoć električne energije,  obezbede najjeftinije  zalivanje useva. 
– Ukupno posmatrano, u Srbiji imamo dobar i održiv elektroenergetski sistem, koji se u kontinuitetu regionalno  stalno proširuje i nadograđuje. Poljoprivrednici ga, nažalost, usled nerazvijene infrastrukture u atarima, za šta su najviše odgovorne lokalne samouprave, i skupog ulaganja, ne koriste svrsishodno i u dovoljnoj meri. A poznato je da je  navodnjavanje većih površina uz pomoć električne energije najjeftinije, i poljoprivrednicima, uz znatne uštede, donosi i veći prinos i prihod po hektaru, rekao  je ministar  poljoprivrede Branislav Nedimović, objašnjavajući razloge za podršku meri subnvencionisanja elektrifikacije polja.
Sredinom marta Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o podsticajima za investicije u elektrifikaciju polja. On podrazumeva učešće u  finansiranju nabavke kablova i ostale prateće opreme neophodne za pripremu terena i priključka na elektromrežu.
– Na osnovu donetog pravilnika pravo na podsticaje elektrifikacije polja imaju nosioci komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva, koje je upisano u registar poljoprivrednih domaćinstava  i u aktivnom je statusu, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova, rekla je Aleksandra Bačević iz Pres službe Ministarstva poljoprivrede, napominjući da je pravilnikom predviđeno  da se podsticaji isplaćuju  i do 90 odsto od prihvatljive investicije, najviše 800.000 dinara u jednoj kalendarskoj godini. 
Iako je pravilnik za meru elektrifikacije polja  usvojen polovinom marta, Ministarstvo poljoprivrede još nije  raspisalo javni poziv za podnošenje zahteva. Oni se, kako je pravilnikom propisano, nakon objavljenog poziva podnose Upravi za agrarna plaćanja, kako bi poljoprivrednici u predviđenom postupku mogli da ostvare pravo na podsticaje.
– Po informacijama koje nam dolaze sa terena, za meru elektrifikacije polja među poljoprivrednicima vlada veliko interesovanje. Zbog pandemije virusom korona i uvođenja vanrednog stanja  pojedine predviđene mere podsticaja, kao što je i ova sa elektrifikacijom polja, za izvesno vreme su prolongirane, ali se od njih ne odustaje. Nešto više i konkretnije  o raspisivanju javnog poziva za ovu meru podsticaja biće poznato nakon  formiranja nove Vlade i novog sastava Ministarstva poljoprivrede, rekla je Bačevićeva.
Iz Ministarstva poljoprivrede  uputili su apel  lokalnim samoupravama i Elektroprivredi Srbije  da, do upućivanja javnog poziva,  porade na prikupljanju neophodne dokumentacije za pripremu terena za elektrifikaciju u atarima. Isto tako da, koliko god je moguće, pomognu poljoprivrednicima oko procedure pribavljanja administrativno-tehničkih dozvola  neophodnih  za priključenje  na stubne trafostanice u atarima.
K. Rajević
 
 
(NE)SPREMNOST LOKALNIH SAMOUPRAVA
                     
Pojedine lokalne samouprave  u Srbiji već uveliko rade i imaju određena iskustva sa projektima  elektrifikacije polja  za navodnjavanje useva. Led je među prvima probila opština Leskovac, gde se za elektrifikaciju pet polja u atarima sela Šarlinac, Vinarac i Donja Stopanja prijavilo više od 200 povrtara za korišćenje sistema visokonaponske mreže.
Prve trafostanice  niču i na Fruškoj gori, a struja bi već do jeseni trebalo da stigne do voćnjaka u  atarima sela Manđelos i Grgurevci. Opština Srbobran, sa lane pokrenutim projektom elektrifikacije 150 hektara u ataru sela Turije, ima ambiciozne planove da uz pomoć Pokrajine i Ministarstva poljoprivrede dalje razvija atarsku elektromrežu kako bi omogućila poljoprivrednicima bolje i jeftinije navodnjavanje useva.