*  U velikom broju opština, uz pomoć  geografsko-informacionog sistema, u agroekonomskoj 2019/20. godini izlicitirane rekordne površine pod zakupom      
Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede na svom oficijelnom sajtu objavila  je da su u mnogim lokalnim samoupravama, bez obzira na pandemiju korona virusa i vanredno stanje, održana oba kruga nadmetanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta za agroekonomsku 2019/20. godinu. Time je, kako je objašnjeno, nastavljen trend povećanja zakupa državnih oranica, što je rezultat uspostavljanja geografsko-informacionog sistema. Njegovom primenom lokalnim samoupravama omogućena je bolja evidencija i praćenje korišćenja izdavanja zemljišta u zakup. Sami poljoprivrednici  takođe su pokazali veću zainteresovanost, jer im je pružena mogućnost da  zakupe zemljište  na 10 godina, čime su dobili  izvesnost za dugoročnije planiranje poljoprivredne proizvodnje.
Na sajtu Uprave za agrarna plaćanja navodi se da je agroekonomska 2019/20. godina u višegodišnjem nizu rekordna po površinama državnog zemljišta datog u zakup. To se posebno odnosi na lokalne samouprave u Babušnici, Golupcu, Kniću, Kuršumliji, Ljuboviji, Medveđi, Ražnju, Prokuplju i Novoj Varoši gde, do samo pre neku godinu, zbog neažurnosti opština i nezainteresovanosti poljoprivrednika, nije bilo organizovanih licitacija za zakup.  Tako, na primer, u opštini Požega  u agroekonomskoj  2018/19. godini zakupa uopšte nije bilo, a u 2019/20.  je izdato  52 hektara. U Prokuplju je zaključeno 14 ugovora na 10 godina za više od  50 hektara, dok je Nova Varoš  zabeležila povećanje zakupljenih  površina za  tri i po puta, izdato je  blizu 280 hektara.
Zabeležen je i porast interesovanja  za zakup državnih oranica u Rasinskom okrugu. U čak pet od šest lokalnih samouprava koje pripadaju ovom okrugu,  na javnim nadmetanjima izlicitirane su rekordne površine. Najbolje su prošli organizatori licitacije u opštini Aleksandrovac,  gde  su od četiri izdata hektara u agroekonomskoj 2017/18. godini, u 2019/20. dospeli  do 104. Povećanje površina pod zakupom od gotovo 100 odsto zableženo je i u Kruševcu, gde je poljoprivrednicima  u zakup izdato 106 hektara. I u lokalnim samoupravama Trstenik, Varvarin i Ćićevac notirano je znatno povećanje  površina  državnog zemljišta izdatog u zakup.  
U vojvođanskim opštinama prvi krug u agroekonomskoj 2019/20. godini odužio s obzirom na to da  u većini opština stočari, koji imaju pravo prečeg zakupa, nisu bili zadovoljni ponuđenim lokacijama. Drugi krug je u pojedinim opštinama još uvek u toku (Novi Sad, Kovin, Žitiše), a u većini lokalnih samouprava Sremskog okruga održana su oba kruga licitacije. Najveće povećanje zakupa beleži Sremska Mitrovica, gde je izlicitirano  2.336 hektara, što ukupnu površinu pod zakupom u ovoj lokalnoj samoupravi povećava na 5.791 hektar. Povećanje izdatih površina  beleže i opštine Stara Pazova (2.081 hektar) i Šid (3.072 hektara), za 350 hektara više nego u agroekonomskoj 2019/20. godini.
Pojedine lokalne samouprave u Banatu prvi put su izradile i realizovale programe izdavanja poljoprivrednog državnog zemljišta uz pomoć geografsko-informacionog sistema koji je implementirala Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede. Tako je opština Alibunar, zahvaljujći ovom sistemu, uspela da u oba kruga identifikuje i  izda u zakup  novih 1.300 hektara, čime je ukupna površina  državnih oranica pod zakupom dostigla 7.761 hektar, što državi, ali i ovoj lokalnoj samoupravi, donosi lep prihod. U  Novoj Crnji  u prvom krugu  56 zakupaca izlicitiralo je  1.229 hektara  i  time je povećana površina pod zakupom  na 2.374 hektara.
Zanimljivo je da je opština Zrenjanin prvi krug licitacije za davanje u zakup državnog zemljišta održala krajem marta, u vreme proglašenog vanrednog stanja. Skup je, kako kažu, organizovan uz  sve propisane  mere zaštite učesnika nadmetanja na  Gradskom stadionu. Izlicitirano je oko 300 hektara državnih oranica u atarima Tomaševca, Elemira i Belog Blata. S obzirom na to da je većina državnih oranica pripala stočarima i budućim investitorima, preostale površine, za koje su najviše zainteresovani ratari, naći će se na licitaciji u drugom krugu.
Kada je 2016. godine implementiran geografsko-informacioni sistem upravljanja poljoprivrednim zemljištem, mnogi su sumnjali u njegovu primenu. Ako je suditi po agroekonomskoj 2019/20. godini i znatnom povećanju zakupa državnih oranica, sistem je na terenu počeo da daje vrlo dobre rezultate. U  Upravi za poljoprivredno zemljište očekuju da se pozitivan rast zakupa i transparentnost nastavi i u agroekonomskoj 2020/21. godini.
K. R.