*  U razgovoru za naš list resorni sekretar navodi da je tokom pandemije zaključeno 1.145 ugovora sa registrovanim gazdinstvima vrednih 1,57 milijardi dinara 
* Pokrajinski budžet za agrar  je zbog vanredne situacije umanjen za oko 10 odsto, ali se do kraja godine očekuje novi rebalans i dodatna sredstva za Start up program, kao podršku mladima u ruralnim područijima
 
Privreda je pretrpela velike promene zbog pandemije izazvane korona virusoma, a prema oceni mnogih stručnjaka poljoprivreda je sektor koji je pokazao najveću vitalnost, ali i važnost tokom ovog perioda. Zahvaljujući domaćoj proizvodnji police na rafovima prodavnica nisu nikada bile prazne kao što je to bio slučaj u nekim državama. Deo zasluge za to pripada i agrarnoj politici koja je poslednjih godina usmerena na investicije i podizanje konkurentnosti domaćih proizvođača. U Vojvodini, koja je naš najvažniji poljoprivredni region, za unapređenje agranog resora zadužen je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Sa prvim čovekom ove institucije, dr Vukom Radojevićem, razgovarali smo o tome kakav je uticaj imala korona na poljoprivredu u Vojvodini, kao i aktivnostima koje će se u ovom sektoru preduzimati do kraja godine. 
Pandemija izazvana korona virusom uticala je na to da se izmeni Pokrajinski budžet. Koliko se to smanjenje odnosi na poljoprivredu i za koje mere neće biti novca ili će ga biti manje? Kako su realizovani konkursi? 
Zbog epidemije virusa korona, uvođenja vanrednog stanja, pada privredne aktivnosti, izvršen je rebalans budžeta Pokrajinske vlade i u okviru njega, korigovan iznos agrarnog budžeta, koji je umanjen za oko 10 odsto. 
Želim ovom prilikom da istaknem da smo konkursne linije raspisali još početkom godine, u skladu sa vođenjem odgovorne agrarne politike, a u cilju efikasnije raspodele bespovratnih finansijskih sredstava ka korisnicima  kao i poštovanja  agrotehničkih rokova i investicionih ulaganja u sektor agrara. To nam je dalo mogućnost da ranije zaprimamo prijave, obrađujemo ih i u vreme vanrednog stanja obaveštavamo aplikante o tome da li su im odobrena sredstva. Na taj način oni su mogli da započnu investiciju koju posle pravdaju računima. Uspeli smo da zaključimo 1.145 ugovora sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čija je ukupna vrednost, odnosno ukupna vrednost investicija  preko 1,57 milijardi dinara. To je više sredstava nego što je prethodna Pokrajinska vlada imala predviđeno za agrar u 2016. godini. 
Posmatrano po merama, ukupna vrednost investicija u nabavku opreme i sistema za navodnjavanje iznosi preko 743 miliona dinara, za plastenike preko 126 miliona dinara, a za opremanje stočarskih farmi 162 miliona dinara. Za  nabavku  opreme i elemenata za zaštitu od elementarnih nepogoda i podizanje proizvodnih zasada voća, vinove loze i hmelja ukupne investicije iznose 121 miliona dinara, za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka preko 21 milion dinara, a za fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava 211 miliona dinara. Investirano je i u razvoj pčelarstva, i to oko 50 miliona dinara, u organsku proizvodnju preko 14 miliona dinara, a za opremanje vinarija i rakijdžinica  investirano je oko  93 miliona dinara. U cilju intenziviranja korišćenja poljoprivrednog zemljišta i jačanja sistema dualnog obrazovanja podržane su i naučno-obrazovne ustanove, poljoprivredne i srednje stručne škole i to sa nešto više od 34 miliona dinara .
Želim da naglasim i to da smo, i pored rebalansa budžeta, zadržali  sredstva za realizaciju značajnih projekata. Tu mislim na izgradnju automatskog sistema protivgradne zaštite, radarskog centra Fruška gora, vrednog 600 miliona dinara, kao i na aktivnosti na IPA projektima, na kojima učestvuje resorni Sekretarijat, a odnose se na nabavku mobilnih brana u cilju  odbrane od poplava. 
Podsticajnom podrškom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu obuhvaćene su i jedinice lokalnih samouprava u Vojvodini  sa  kojima, kroz model sufinansiranja investicija, stvaramo  bolje uslove za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i za život stanovništva u seoskim sredinama. Subvencionišemo i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja, uređenje atarskih puteva i otresišta, izvođenje komasacionih radova, nabavku protivgradnih raketa, uklanjanje divljih deponija i opremanje poljočuvarskih službi. Sa jedinicama lokalnih samouprava u Vojvodini, od formiranja ove Pokrajinske vlade,  potpisano je 535 ugovora, a ukupna vrednost investicija iznosi preko 7,6 milijardi dinara. 
Konkretno, u  ovoj budžetskoj  godini zaključili smo sa jedinicama lokalnih samoprava u Vojvodini 101 ugovor vredan preko 1,56 milijardi dinara. Ukupna vrednost investicija u izgradnju komunalne infrastrukture iznosi 636 miliona dinara, uređenje kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja 547 miliona dinara, uređenje atarskih puteva i otresišta oko 368 miliona dinara i uklanjanje divljih deponija preko 14 miliona dinara. 
Dakle, ukupna vrednost investicija sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i lokalnim samoupravama u AP Vojvodini za ovu godinu iznosi oko 3,2 milijarde dinara. Reći ću i to da dinamika isplata ka korisnicima bespovratnih finansijskih sredstava ide u skladu sa dostavljanjem dokumentacije, kojom  oni  pravdaju investiciona ulaganja, a što je regulisano uslovima navedenim u konkretnim konkursnim linijama, rekao je dr Vuk Radojević za ”Poljoprivrednik”
Kada se očekuje novi rebalans budžeta i da li će u njemu biti dodatnih sredstava za poljoprivredu?
Očekujemo da  će  do kraja godine biti  novi rebalans  Pokrajinskog budžeta. U okviru njega planiramo da sredstva, koja budu bila opredeljena Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, usmerimo u investicije, odnosno Start up program za podršku mladima u ruralnim područijima. Za ovaj program, od njegovog prvog raspisivanja 2017.godine do sada, vlada veliko interesovanje poljoprivrednika. Do sada je zahvaljujući toj agrarnoj meri u AP Vojvodini  registrovano 455 novih poljoprivrednih gazdinstava, čiji su nosioci mladi poljoprivrednici, a ukupna vrednost investicija premašuje 675 miliona dinara. 
Gledano po strukturi investicionih ulaganja, po Start up programu  za mlade poljoprivrednike, ukupna vrednost investicija u stočarstvo iznosi 359 miliona dinara, u voćarstvo blizu 104 miliona dinara, povrtarstvo oko 54 miliona dinara, a u ratarstvo preko 93 miliona dinara. Po ovom programu investirano je i u pčelarstvo preko 13 miliona dinara, kao i u preradu voća i grožđa oko 7 miliona dinara, preradu mesa 1,68 miliona dinara, preradu lekovitog bilja oko 1,6 miliona dinara. U opremanje pivara uloženo je preko  919.000 dinara, a u  gajenje lekovitog bilja  nešto više od 705.000 dinara. Ovom agrarnom merom, kao podrškom mladima u ruralnim područjima, obuhvaćene su sve oblasti poljoprivredne proizvodnje u kojima su mladi poljoprivrednici, videli mogućnost za započinjanje sopstvenog agrobiznisa i ostvarivanje prihoda, a imajući u vidu ekonomičnost i rentabilnost poljoprivredne proizvodnje, zaključio je resorni sekretar u razgovoru za naš list.
A.M.