* Sve više zainteresovanih za gajenje šarana i podizanje zasada višnje
 
Sečanj je mala opština u srednjem Banatu, uz granicu sa Rumunijom. Prostire se na nešto više od 500 kvadratnih kilometara ravničarskog zemljišta, od čega obradivog ima oko 36.000 hektara. Prema poslednjem popisu, u deset naseljenih mesta ove opštine živi oko 13.300 stanovnika. Život stanovnika u mestima Sečanj, Jaša Tomić, Krajišnik, Sutjeska, Jarkovac, Boka, Neuzina, Konak, Šurjan i Banatska Dubica gravitira oko reke Tamiš, koja prolazi kroz centralni deo opštine i  deli je na dva dela.
- Mi smo nerazvijena opština, tako da su migracije, pre svega ka gradovima, i dalje prisutne. Zato procenjujemo da stanovnika ima za oko 10 odsto manje nego u zvaničnim podacima. Stanovništvo je uglavnom zaposleno u poljoprivredi, ali i pogonima na teritoriji opštine, kojih je sve više, kao i u Zrenjaninu. Lokalna samouprava se trudi da svojim merama - svima koji žele da ostanu - to i omogući, a politiku rada kreiramo na osnovu potreba naših stanovnika, kaže Slobodan Repac, pomoćnik predsednika Opštine, i dodaje da ima naznaka da se stvari menjaju nabolje.
Napominje da je lokalna samouprava organizovala prevoz iz svih mesta opštine za radnike koji rade u Zrenjaninu, čime je smanjena nezaposlenost. Pozitivne promene donelo je i otvaranje graničnog prelaza u mestu Jaša Tomić, pa sve više posetilaca iz Rumunije dolazi u Sečanj. Repac kaže da su kafići, restorani i prodavnice svakodnevno puni Rumuna koji cene našu domaću hranu, a često dolaze i u grupama da tu proslave rođendane ili neke druge važne datume.
Interesovanje Rumuna možda bi se moglo iskoristiti za bolje pozicioniranje poljoprivredne proizvodnje, osnovne delatnosti stanovnika.
- Poljoprivredni proizvođači najviše se bave ratarstvom i stočarstvom, ali se u poslednje vreme sve više njih odlučuje za podizanje zasada voća, pre svega oblačinske višnje. Samo od prošle godine podignuto je novih 100 hektara pod ovom voćnom vrstom, a  sadi se i dalje, kaže Repac. 
On napominje da je razlog povećanog interesovanja za voćarstvo to što postoji hladnjača u mestu Sutjeska, koja će moći da preuzme i skladišti rod do prodaje.
Veliko interesovanje vlada i za podizanje novih šaranskih ribnjaka, posebno onih površine 20-50 hektara, jer je na tržištu veća potražnja za ribom od ponude. Trenutno u ovoj opštini ima oko 4.000 hektara pod ribnjacima, što Sečanj pozicionira na četvrto mesto u Srbiji kada je ova proizvodnja u pitanju. Velika pomoć onima koji se bave ribarstvom je i to što u Sečnju postoji fabrika za proizvodnju koncentrovane hrane za ribe i domaće životinje, koja trenutno proširuje kapacitete. Do otvaranja ovog pogona proizvođači su morali da plaćaju skupe koncentrate, koji su se uglavnom uvozili iz Italije.
- Opština je odlučila da deo državnih oranica, što ih dajemo na licitaciju, ponudimo besplatno onima koji žele da podignu ribnjake. U ovu svrhu su opredeljene dve parcele, za koje ranijih godina nije bilo zainteresovanih zakupaca, objašnjava Repac.
Opština na licitacijama godišnje ponudi 13.000 hektara državnog zemljišta, od čega su oranice na 9.000 hektara, a ostalo su livade i pašnjaci. Interesovanje poljoprivrednika je veliko, prema rečima našeg sagovornika, jer se radi o kvalitetnim oranicama. Posebno su zainteresovani ratari koji uglavnom seju kukuruz, pšenicu, suncokret, šećernu repu, a u desnom slivu Tamiša i soju. 
- Stočarima zemlju dajemo po pravu prečeg zakupa. Tako oni  koji se bave mlečnim govedarstvom dobijaju oranice u zakup na deset godina, dok stočari koji gaje svinje konkurišu svake godine. Planiramo i da prizvođačima svinja omogućimo zakup na duži rok, kaže Repac, i dodaje da je svinjarstvo sve značajnija proizvodna grana opštine jer je izgrađena farma koja godišnje proizvede 28.000 tovljenika.
Naš sagovornik ističe da je ovogodišnjim buxetom za poljoprivredu opredeljeno četiri i po miliona dinara, ali da očekuje da će rebalansom biti odobreno još novca. Sredstva će se, kao i do sada, usmeravati za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine.  Poljoprivredna gazdinstva će moći da konkurišu za nabavku opreme za pčelarstvo, sisteme za navodnjavanje, kupovinu priključnih mašina, subvencionisanje celokupnog iznosa kamate na kratkoročne kredite za obrtna sredstva, ispitivanje hemijskog sastava zemljišta i slično. Poljoprivrednici su u početku bili pomalo skeptični prema ovim merama, ali sada, kada vide da su one redovne i donose rezultate, sve više se prijavljuju. Jedna od popularnih mera je unapređenje uslova za rad u gazdinstvima finansiranjem građevinskog opremanja i drugih potrebnih radova.  Za predstojeću agrosezonu u planu  je uvođenje nove mere za pomoć pri podizanju plastenika, jer su to poljoprivrednici tražili.
- Nastavićemo i da im pružamo stručne savete, organizujemo skupove, pomažemo prilikom konkurisanja na svim nivoima. To je naša obaveza ako želimo da žive od poljoprivrede. Ako  uspeju dovoljno da zarade od poljoprivrede, onda će ostati i da žive ovde. A onda postoji šansa da i njihova deca ostanu, što nam je cilj, zaključuje Repac.
A. Milić