* Agrarni budžet AP Vojvodine za 2020. godinu iznosi 7.809.205.517,54 dinara, dok je lane po rebalansu bio 6.567.464.388,73 dinara
* Veliki deo budžetskih sredstava biće opredeljen za direktnu podršku vojvođanskim poljoprivrednicima
* Povrat sredstava po konkursima i do 80%, u fokusu mladi i intenzivne grane poljoprivrede
 
Kraj je godine i pravo vreme za sumiranje rezultata, svođenje bilansa i ocenu efekata agrarnih mera i aktivnosti sprovedenih u okviru podsticajne politike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivrdu i šumarstvo dr Vuk Radojević u razgovoru za "Poljoprivrednik" podseća da je u vojvođanskoj agrarnoj kasi za 2019. godinu po rebalansu budžeta bilo 6.567.464.388,73 dinara. Realizovane su 32 konkursne linije namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima i lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine. S registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima potpisano je 1.675 ugovora ukupne vrednosti investicija 1.929.457.782,34 dinara, od čega je učešće Sekretarijata u investicijama 1.185.575.576 dinara, a aplikanata 743.882.206,34 dinara, što je oko 50% više u odnosu na 2016. godinu, kada je formirana ova Pokrajinska vlada.
l Kako ocenjujete 2019. godinu kada je u pitanju realizacija planova koje je imao Sekretarijat na čijem ste čelu?
- Važno je napomenuti da su mere agrarne politike resornog sekretarijata tako kreirane da su nam omogućile izvesnu fleksibilnost u raspodeli finansijskih sredstava, te smo tako u 2019. godini raspisali i drugi konkurs za pčelarstvo i time izašli u susret potrebama kikindskih pčelara, koji su imali pomor pčelinjih društava. Za te namene bilo je opredeljeno 6,1 milion dinara. Zbog velikog interesovanja vinara za investicije u opremanje vinarija, raspisali smo i drugi konkurs, opredelivši sredstva u iznosu do 15,5 miliona dinara. Preusmeravanjem raspoloživih sredstava po programima budžeta, deo sredstava usmeren je i u izgradnju vodne infrastrukture, u cilju razvoja ruralnih sredina i ostanka mladih u selima. Po prvom konkursu za dodelu sredstava za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodnih objekata u javnoj svojini izdvojili smo 326.937.795,27 dinara, dok je ukupna vrednost investicije 595.663.079,46 dinara. Zahvaljujući rebalansu budžeta u iznosu do 97.015.717,73 dinara, raspisali smo i drugi konkurs za ovu namenu, za koji smo izdvojili 120.259.349,98 dinara, dok je ukupna vrednost investicije 165.354.259,40 dinara. Dakle, tokom 2019. godine po Konkursu za dodelu sredstava za izgradnju, sanaciju i rekonstrukciju vodnih objekata u javnoj svojini opredelili smo 447.197.145,25 dinara, dok je ukupna vrednost investicije 761.017.338,86 dinara.
 Deo finansijskih sredstava opredelili smo i za drugi konkurs za razvoj lovstva u iznosu do 8.961.410,31 dinar i na taj način uvažili potrebe i zahteve lovaca i lovačkih udruženja za izgradnjom, rekonstrukcijom i sanacijom lovno-tehničkih objekata, kao i nabavkom opreme za korisnike lovišta kao što su terenska vozila. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je u toku godine bio aktivan učesnik brojnih naučnostručnih skupova, konferencija, okruglih stolova, tribina, manifestacija, studijskih putovanja važnih za dalji razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini. Osim podsticajnih sredstava, putem nacionalnih mera, s ponosom želim da istaknem da je resorni sekretarijat sa uspehom realizovao IPA prekogranični projekat AGRINNO vredan preko 325.000 evra, čiji cilj je uvođenje inovativnih tehnologija u povrtarsku proizvodnju. U tom, evropskom projektu, koji sa 85% sufinansira EU, Pokrajinski sekretarijat je vodeći nosilac projektnih aktivnosti, a naši partneri su Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, Fond "Evropski poslovi" i Županija Čongrad u Mađarskoj. 
l Za koje mere Sekretarijata je bilo najveće interesovanje poljoprivrednika u 2019. godini?
- Investicije u razvoj intenzivnih grana poljoprivredne proizvodnje, subvencionisanje malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, posebno prepoznavanje i podsticanje razvoja poslovanja mladih poljoprivrednika osnova je agrarne politike Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Agrarnim budžetom obuhvaćene su i lokalne samouprave s kojima udružujemo finansijska sredstva i zajedničkim ulaganjima stvaramo bolje uslove za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i život stanovništva u seoskim sredinama. Želim da podsetim na to da smo u 2017. godini po prvi put, putem agrarne politike, prepoznali posebne kategorije aplikanata   - mlade do 40 godina, žene nosioce RPG-a, kao i poljoprivrednike koji rade u otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Svi oni po konkursnim linijama ostvaruju veći povraćaj na investiciju, čak i do 80% i veće maksimalne iznose bespovratnih finansijskih sredstava po prijavi. Raduje podatak da su proizvođači najviše zainteresovani za mere intenziviranja poljoprivredne proizvodnje. Najpopularniji su konkursi za  nabavku opreme i sistema za navodnjavanje sa potpisanih 714 ugovora, a za podizanje protivgradnih mreža potpisano je 186 ugovora. Popularna je i mera nabavke plastenika, za koju je potpisano 124, dok je za opremanje stočarskih farmi potpisano 66 ugovora.  Za vinarstvo je potpisano 46 ugovora, a za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava 139 ugovora.
Upravo su navedene agrarne oblasti one koje omogućavaju da vojvođanski poljoprivrednici ostvare veće prihode, posebno oni koji imaju manje posede i obezbeđuju njihovu veću konkurentnost na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U fokusu agrarne politike resornog sekretarijata je i posebna podrška mladim poljoprivrednicima, koju realizujemo putem takozvanog startap programa. Za Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima u 2019. godini opredelili smo sredstva u iznosu do 250.000.000 dinara, povraćaj na investiciju iznosio je 90%, a maksimalan iznos bespovratnih sredstava po prijavi 1.500.000 dinara. Pravo da konkurišu imali su poljoprivrednici od 18 do 40 godina i po toj agrarnoj meri potpisali smo 204 ugovora ukupne vrednosti investicija 284.228.778,45 dinara. S ponosom mogu da kažem da je, zahvaljujući upravo toj agrarnoj meri, u poslednje tri godine otvoreno 456 novih poljoprivrednih gazdinstava čiji su nosioci mladi poljoprivrednici i to je konkretan doprinos Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata generacijskoj obnovi poljoprivrednih gazdinstava u Vojvodini i popravci demografske slike vojvođanskih sela.
l Kakvi su planovi Sekretarijata u narednoj godini?
- Poljoprivrednici u podsticajnoj politici nacionalnih institucija žele predvidljivost, izvesnost i kontinuitet u davanju bespovratnih finansijskih sredstava, kako bi mogli da planiraju poljoprivrednu proizvodnju i investiciona ulaganja. Rukovođeni time, najviše sredstava davaćemo za investiciona ulaganja. Prednost u dodeli sredstava imaće intenzivne grane poljoprivrede. 
Sve nas posebno treba da raduje činjenica da agrarni budžet za 2020. godinu iznosi 7.809.205.517,54 dinara. Veliki deo budžetskih sredstava biće opredeljen za direktnu podršku vojvođanskim poljoprivrednicima putem Programa za zemljište i Programa za podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje biće izdvojeno 340.000.000 dinara, za protivgradne mreže 120.000.000 dinara, za opremanje stočarskih farmi 80.000.000 dinara, za nabavku plastenika i opremu 80.000.000 dinara, za investicije za opremu za proizvodnju vina i rakije 70.000.000 dinara, za podršku mladima 270.000.000 dinara. 
U projektnim aktivnostima sledeće godine očekujemo da počne i realizacija IPA projekta AGRINNO 2 "Gajenje lekovitog i aromatičnog bilja" u cilju zapošljavanja lica u pograničnom području. Cilj tog projekta je formiranje poljoprivrednih inkubatora u kojima bi se lica obučavala za gajenje lekovitog i aromatičnog bilja. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu realizuje i IPA prekograničan projekat NJASIDCA vredan gotovo 7.000.000 evra, a naši partneri su JP ATIVIZING Segedin, opština Kanjiža. Novina u 2020. godini je da ćemo biti partner na IPA prekograničnom projektu IPA TOGETHER NJE STAND koji će se realizovati u periodu od 2020. do 2022. godine, sa Republikom Hrvatskom, Osiječko-baranjskom županijom u multisektorskom pristupu katastrofama i nabavci mobilnih brana. 
U cilju efikasnije odbrane od grada i uvođenja sistema automatizovane zaštite poljoprivrednih useva i zasada od gradonosnih oblaka na području Raketnog centra "Fruška gora", obezbedili smo sredstva u iznosu do 600.000.000 dinara. Značaj ovog kapitalnog projekta je višedecenijski i podrazumeva modernizaciju i unaprećenje rada ovog radarskog centra. Po završetku i implementaciji projekta imaćemo automatizovan sistem daljinskog upravljanja protivgradnim stanicama u sistemu protivgradne odbrane organizovane u Republici. To podrazumeva da će lansirnim stanicama upravljati profesionalci iz radarskog centra, u realnom vremenu, bez posrednika (honorarnih radnika - strelaca na terenu). 
 
A. Milić
 
PODRŠKA RAZVOJU LOKALNIH SAMOUPRAVA
 
Uz navedene mere, ostali smo dosledni politici davanja podsticaja za investicije u preradne kapacitete i u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, zatim u razvoj pčelarske i organske proizvodnje. 
U delu podsticajne podrške lokalnim samoupravama nastavljamo sa sufinansiranjem komasacionih postupaka, uklanjanjem divljih deponija sa poljoprivrednog zemljišta, uređenjem atarskih puteva i otresišta, uređenjem kanalske mreže u funkciji odvodnjavanja, izgradnjom, sanacijom i rekonstrukciojom vodnih objekata i objekata fekalne kanalizacije. 
Kad sumiramo ono što je urađeno i najavljujemo aktivnosti u narednoj godini, svakako treba spomenuti investicije u kapitalni instrastrukturni projekat navodnjavanja obradivih površina koji se finnasira uz pomoć Abu Dabi fonda. U prvoj fazi izgradnje sistema za navodnjavanje u Vojvodini do sada su završeni radovi na 11 od ukupno planiranih 12 projekata vrednih oko 15.000.000 evra. Po završetku radova biće omogućeno navodnjavanje na oko 37.000 hektara oranica. 
Druga faza obuhvata 18 projekata, od kojih će, kako se očekuje 12 biti započeto u 2020. godini. U regionima Bačke i Banata realizovaće se 11 projekata, a u Sremu 8 projekata, tako da će po završetku druge faze izgradnje sistema za navodnjavanje zalivnim sistemima biti obuhvaćeno 68.870 hektara oranica.