* Glavni cilj formiranje Upravljačkog tela i IPARD agencije u skladu sa zahtevima i standardima EU
* Ministarstvo poljoprivrede sprema program obuke potencijalnih korisnika sredstava EU
* Sinhronizacija svih projekata s lokalnim samoupravama

Povodom zvaničnog završetka Tvining projekta "Jačanje kapaciteta Srbije u prihvatanju EU fondova namenjenih ruralnom razvoju u pretpristupnom periodu" Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja organizovali su krajem marta završnu konferenciju u Palati Srbije u Beogradu. Projekat vredan 4,5 miliona evra sprovođen je od avgusta 2010. godine, završno s aprilom 2013. godine, s ciljem jačanja kapaciteta srpskog agrara za usvajanje i implementaciju Zajedničke poljoprivredne politike EU - CAP.
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović je tim povodom rekao za "Poljoprivrednik" da su osnovni ciljevi projekta pomoć za izgradnju Upravljačkog tela (Odeljenje za ruralni razvoj) Ministarstva poljoprivrede kako bi se ojačali kapaciteti Srbije za deo koji se odnosi na programiranje pomoći , kao i izgradnju platne agencije Uprave za agrarana plaćanja u poljoprivredi prema zahtevima i propisima Evropske unije.
- Time bi se omogućila adekvatna implementacija i apsorpcija sredstava iz pete komponente IPA fondova nakon prenosa upravljačkih ovlašćenja sa Evropske unije na Srbiju, kaže Golubović ističući da se, kada se za to steknu uslovi, očekuje priliv sredstava koja će višestruko uvećati republički buxet namenjen ruralnom razvoju i time olakšati tranziciju srpske poljoprivrede u Zajedničku poljoprivrednu politiku Evropske unije.
Golubović kaže da završetak projekta ne znači da je okončan i proces evrointegracija u poljoprivredi već, naprotiv, da će se poslovi u oblasti ruralnog razvoja intenzivirati s ciljem akreditacije naših institucija za dostizanje neophodnih evropskih standarda.
- Uprava za agrarna plaćanja će u naredonom periodu preuzeti ulogu IPARD agencije. Zaposleni u Upravi za agrarna plaćanja, za dve i po godine koliko je trajao projekat, prošli su obuku tvining projekta i osposobljeni su za rad u skladu s evropskim standardima propisanim za platnu agenciju, naglašava Golubović i napominje da su već pripremljene interne procedure rada koje Evropska komisija treba da odobri nakon čega će stupiti na snagu kao obavezujući interni akt Uprave za agrarna plaćanja.

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".