BIĆE DODELJIVANA I BESPOVRATNA SREDSTVA

* Programom je obuhvaćeno više podsticajnih mera za mala seoska domaćinstva


Ruralni razvoj i uređenje poljoprivrednog zemljišta dva su programa koje će Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podsticati u ovoj godini. U toku je razrada pojedinih mera podsticaja, a u narednom periodu Sekretarijat će ih promovisati i objaviti uslove za konkurisanje.
Malim domaćinstvima u seoskim sredinama namenjeno je više podsticajnih mera kojima je predviđeno da Pokrajinski sekretarijat učestvuje s određenim procentom bespovratnih sredstava. Ovim pogramom podsticaja obuhvaćeni su adaptacija objekata za preradu voća, povrća, mesa i mleka, nabavka opreme za čuvanje, voća, povrća, mesa i mleka, nabavka mini-silosa i mini-sušara za uljarice, zatim rekonstrukcija i nabavka opreme za preradu lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja i opremanje objekata za preradu pčelinjih proizvoda i nabavku košnica.
Bespovratnim sredstvima Pokrajina će podržati i kupovinu staklenika i plastenika, protivgradnih mreža s naslonom za voćarstvo, kopanje bunara i nabavku bilo kojeg tipa sistema za navodnjavanje.
Nabavka kvalitetnih junica, uvođenje proizvoda sa zaštitom geografskog porekla, seoske manifestacije, udruženja poljoprivrednika, takođe su obuhvaćeni programom podsticaja. Sekretarijat će učestvovati u finansiranju izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i u finansiranju izrade projektne dokumentacije za kanalizaciju i vodovode.
Iz programa uređenja poljoprivrednog zemljišta u toku je uređenje 4.500 kilometara kanalske mreže. Lokalne samouprave biće korisnici podrške za melioraciju pašnjaka, komasaciju zemljišta i opremanje poljočuvarske službe. Predviđena je i podrška staračkim domaćinstvima - poljoprivrednim penzionerima koji su dali zemljište u zakup mlađim poljoprivrednicima. U zavisnosti od toga da li se parcele date u zakup graniče s parcelama zakupca, ovi podsticaji iznose od 6.000 do 10.000 dinara po hektaru.