ZLATARSKA SELA SVE PRIVLAČNIJA

* Osim što mogu da uživaju u prirodnim lepotama i svežem vazduhu, gostima se nudi i hrana jedinstvenog ukusa


altSvež vazduh, netaknuta priroda, umereno kontinentalna klima, jezera, istorijski spomenici, bogata kulturna baština i hrana jedinstvenog ukusa čine planinu Zlatar idealnom za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju. Draži ove planine u Zapadnoj Srbiji za koju kažu da je najlepša na Balkanu privlače sve veći broj turista, a promociji prirodnih lepota i popularizaciji tog kraja umnogome doprinosi Turističko-sportski centar "Zlatar" sa sedištem u Novoj Varoši.
- Zlatar ima idealne uslove za razvoj svih vrsta turizma: komercijalnog, kongresnog, đačkog, sportsko-rekreativnog i seoskog turizma koji je poslednjih godina postao sve primamljiviji, kaže Đorđe Obućina, direktor Turističko-sportskog centra "Zlatar". - Na području Opštine Nove Varoši ima od 100 do 120 domaćinstava koja su registrovana za bavljenje turizmom. Mi im pomažemo pre svega u vidu obuka, a organizovali smo i studijsko putovanje u Sloveniju gde su posetili domaćinstva koja se bave seoskim turizmom.
Da je praktična obuka najbolji vid edukacije primećuje se kod onih domaćina koji su bili na studijskom putovanju u Sloveniji. Saznanja koja su tamo stekli i primere koje su videli primenili su u svojim domaćinstvima i na svojim okućnicama. Uložili su dosta sredstava i tom poslu prišli veoma ozbiljno i znalački, ali na žalost, popunjenost kapaciteta je mala. Najviše gostiju ima u letnjem periodu. To su, kaže Đorđe Obućina, uglavnom zaljubljenici prirode koji redovno dolaze, zatim usputni gosti koji na putu prema crnogorskom primorju ostanu dan, dva da se odmore od napornog puta. Ima i onih koji dolaze u seoska domaćinstva i zajedno s domaćinima pripremaju zimnicu i učestvuju u obavljanju seoskih radova, što je takođe jedan oblik seoskog turizma koji treba negovati.
Zahvaljujući Turističko-sportskom centru koji od 2001. godine, kada je osnovan, intenzivno radi na popularizaciji ovog kraja, Zlatar više nije nepoznata destinacija, a reka Uvac je privukla veliki broj zaljubljenika prirode ne samo iz Srbije već i iz drugih zemalja...

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik"