VIŠE PAŽNJE - VEĆI PRINOS I KVALITET

* U ovom periodu treba obratiti pažnju na đubrenje travnjaka i zaštitu od korova višegodišnjih leguminoza. Pored toga, neophodno je obaviti pripreme za ovogodišnju prolećnu setvu

altProizvodnja kvalitetne kabaste stočne hrane predstavlja važnu osnovu stočarske proizvodnje. Osim što je seno ili silaža krmnih leguminoza najjeftiniji izvor sirovih proteina, često deficitarnih u ishrani, ne treba zanemariti ni povoljan uticaj kabaste stočne hrane na zdravlje životinja.
Shodno njihovom značaju, krmnim vrstama se u istraživačkim programima naučnih organizacija u Srbiji poklanja velika pažnja. Kao rezultat dugogodišnjeg rada stvorene su visokoproduktivne sorte lucerke, crvene deteline, kao i bele deteline, žutog zvezdana i velikog broja višegodišnjih trava, koje se zbog boljeg iskorišćavanja vegetacionog prostora i postizanja visokih prinosa najčešće gaje u travno-detelinskim ili travnim smešama.


I pored visokog genetičkog potencijala (lucerka oko 20 tona po hektaru, sejani travnjaci 10-14 tona po hektaru), prosečni prinosi ostvareni u praksi su mnogo manji i kreću se od šest tona na lucerištima do dve tone na travnjacima. Jedan od razloga postizanja tako loših prinosa jeste i to što poljoprivredni proizvođači ne posvećuju dovoljno pažnje krmnim vrstama. Česta je slika u proizvodnji da se nezi krmnog bilja poklanja jako malo pažnje, i to najčešće tek kada se završe svi ostali poslovi oko drugih vrsta. To ima za posledicu visok udeo korova u senu, koji ne smanjuju prinos ali značajno utiču na kvalitet sena, što se direktno odražava na prirast i proizvodnju mleka.
Neophodno je u toku vegetacije pokloniti malo pažnje i višegodišnjim krmnim vrstama, da bi njihova eksploatacija trajala duže i bila rentabilna i isplativa. U ovom periodu treba obratiti pažnju na đubrenje travnjaka i zaštitu od korova višegodišnjih leguminoza. Pored toga, neophodno je obaviti pripreme za ovogodišnju prolećnu setvu...

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".