ZIMSKO TRETIRANJE VOĆAKA

* Zimsko prskanje se u našim agroekološkim uslovima obavlja uglavnom krajem februara i u prvoj polovini marta, ali to sve zavisi od vremenskih uslova. Zbog toga je važno i pratiti savete poljoprirvrednih stručnih i savetodavnih službi


altU sistemu integralne zaštite voćaka, zimsko tretiranje se primenjuje svake godine i smatra se nezamenljivim za suzbijanje nekih vrsta patogena. Dobijanjem novih saznanja o epidemiologiji fitopatogenih organizama do izražaja dolazi veliki značaj zimskog tretiranja. Primenom ove mere uspešno se mogu suzbijati neke ekonomski značajne fitopatogene gljive, a značajno se doprinosi uspešnoj kontroli nekih fitopatogenih bakterija i gljiva.
Fitopatogena gljiva Wilsonomyces carpophilus, koja prouzrokuje pegavost lišća kajsije i breskve i trešnje, najuspešnije se suzbija zimskim prskanjem u vreme bubrenja pupoljaka. Isto se može reći i za gljivu Stigmina carpophila koja prouzrokuje pegavost lišća šljive.
Prouzrokovač kovrdžavosti lišća breskve Taphrina deformans takođe ostvaruje infekciju u vreme bubrenja pupoljaka i zbog toga se u ovoj fenofazi razvoja breskve obavljaju dva tretiranja, prvo kad počne bubrenje pupoljaka a drugo nekoliko dana kasnije.
Ovo tretiranje je od pomoći i pri suzbijanju fitopatogenih gljiva patogena drvenastog dela koštičavih voćaka (Leucostoma ssp. i Phomopsis ssp.), pošto zimsko tretiranje smanjuje količinu inokuluma i sprečava oslobađanje i širenje reproduktivnih organa gljive, kojima se ostvaruju nove infekcije. Takođe, omogućuje i dezinfekciju rana nastalih posle zimske rezidbe, pošto se infekcija često ostvaruje preko ovih povreda.
U jabučastim voćkama takođe sprečava infekciju gljivama iz roda Nectria, koje infekciju ostvaruju preko povreda posle rezidbe i koje prouzrokuju pojavu nekroza na granama jabuke. Na izvesan način zimsko tretiranje kruške pomaže suzbijanje gljive Venturia pyrina, prouzrokovača čađave krastavosti, koja se tokom perioda mirovanja održava u rak-ranama na grančicama kruške.
Na vinovoj lozi se zimskim tretiranjem suzbija gljiva Phomopsis viticola koja prouzrokuje sušenje lastara. Na obolelim lastarima se uočava mnoštvo sitnih telašaca (piknidi) koji sadrže mnoštvo spora kojima se ostvaruje dalja infekcija. Jedna od mera za suzbijanje ove gljive jeste upravo tretiranje vinograda krajem zime.
Ova tretiranja pomažu i suzbijanju patogena oraha, maline i kupine, i to onih koji prezimljavaju na granama oraha i rodnim izdancima maline i kupine...

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".