NS SEME - BREND STVARAN SEDAM I PO DECENIJA

* Za 75 godina koliko postoji, Institut za ratarstvo i povrtarstvo ima oko 1.400 sorti i hibrida registrovanih kod nas i u svetu, veze sa oko 35 država na skoro svim kontinentima, komercijalne poslove u inostranstvu koji u toku godine prelaze 20 miliona evra, s trendom daljeg povećanja


altInstitut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, najveća kuća domaće agronomske nauke u našoj zemlji, a po svom brendu NS seme poznata i širom sveta, ove godine obeležava veliki jubilej - 75 godina postojanja i rada na korist brojnih poljoprivrednika koji gaje ovde stvorene sorte i hibride. Bio je to povod da na samom početku ove jubilarne godine razgovaramo s vršiocem dužnosti direktora Instituta prof. dr Miroslavom Maleševićem koji u ovoj uglednoj instituciji radi već skoro četiri decenije.
- U proteklih 75 godina Institut beleži stalni rast u svakom pogledu, pre svega u broju svojih naučnih rezultata, broju sorti i hibrida čije je stvaranje naša osnovna delatnost i u svom poslovanju, odnosno vezama, naučnim i komercijalnim, s partnerima u našoj zemlji, u okruženju i u svetu, rekao je na početku razgovora prof. dr Malešević. - Kada bismo podvukli crtu i rekli koji su za ovih sedam i po decenija najvažniji rezultati Instituta, sigurno je da je to oko 1.400 sorti i hibrida registrovanih kod nas i u svetu, da je to veza sa oko 35 država na skoro svim kontinentima, da su to komercijalni poslovi u inostranstvu koji godišnje prelaze 20 miliona evra, s tendencijom daljeg povećanja.
Institut je po oceni našeg sagovornika postao deo svetske nauke, značajno ime u naučnim krugovima u svetu...

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".