SELA, POSLEDNJE ZELENE OAZE

* U Srbiji je zapostavljeno celo njeno ruralno područje i U selima nema ko da radi, a u gradovima nema šta da se radi


altDanas ima blizu milion nezaposlenih u Srbiji. Istovremeno, od 4.600 sela, svako četvrto, odnosno oko 1.200 je na putu nestajanja. Tako će za deceniju i po u njima ostati samo spomenici kao dokaz skorašnjeg života. I dok ljudi nemaju posla, a sela izumiru, ne koristi se šansa da se ti negativni trendovi na srpskom selu zaustave, a samim tim i da se razvijaju ruralna područja. Naime, od 10 radnika koji su ostali bez radnih mesta, više od polovine moglo bi da se zaposli u ruralnim područjima Srbije. To se ne odnosi samo na radnike koji su ostali bez posla zbog strukturnih neprilagođenosti proizvodnje, višegodišnjih sankcija i tranzicione krize već i na one koji su ostali bez firmi u kojima su radili pre NATO bombardovanja 1999. godine. Sve ovo ukazuje na to da su radnici još uvek jednom nogom u opanku, a s drugom u cipeli.
Povratak u ruralna područja zemlje ne znači, međutim, vraćanje radnika motici i traktoru, već njihovo zapošljavanje u oblasti poljoprivrede i delatnostima koje se na nju oslanjaju. To znači šumarstvu, vodoprivredi, raznim uslužnim delatnostima, zanatstvu, domaćoj radinosti, infrastrukturnim, malim i srednjim industrijskim pogonima.
Da li je selo marginalizovano?
Nekadašnja Jugoslavija je imala najbržu deagrarizaciju na svetu. Za poslednjih 50 godina njenog postojanja u 20. veku iz sela u grad je prešlo oko osam miliona ljudi. Takav proces je u svetu trajao oko 150 godina. U vreme posle Drugog svetskog rata u selima su se odigrale krupne, ali po svom sadržaju i posledicama protivurečne promene. Te promene su deo univerzalnog svetskog procesa modernizacije savremenog društva, njegove industrijalizacije i urbanizacije. One su isto tako nosile i snažan pečat vladajuće ideološke paradigme, odnosno društvenog sistema koji je kod nas izgrađivan na toj paradigmi. Danas Srbija traga za novim identitetom, za novom paradigmom društvenog razvoja, pa se ne smeju zaboraviti ni marginalizovati selo i poljoprivreda...

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".