SELJAK MOŽE DA PROIZVODI ALI MU TREBA PODRŠKA DRŽAVE

* Uloga države u stočarskoj proizvodnji je vrlo velika i merama kreditne politike i podsticajima vrlo lako može da poveća broj uslovnih grla po hektaru


altPoljoprivrednici u Srbiji imaju znanja, ne zaostaju za farmerima u okruženju, a posebno srednja i mlađa generacija pomno prati dostignuća u oblasti delatnosti kojom se bavi. Pokazalo se to i na upravo završenoj 13. zimskoj brazdi znanja, savetovanju koje je Klub 100P plus organizovao u osam vojvođanskih mesta.
Neminovno, na ovakvim skupovima razgovara se i o aktuelnim ekonomskim temama, a ovogodišnja savetovanja protekla su u tumačenju Predloga zakona o subvencionisanju u poljoprivredi i ruralnom razvoju koji je ovih dana usvojila Republička vlada i prosledila na skupštinsku raspravu. U Šidu, opštini čiji se atar proteže od Fruškogorja do doline Save, osnovna tema agrarne politike bilo je mesto i položaj stočarstva u Srbiji.
Svoje viđenje o propustima i mogućnostima oživljavanja stočarstva izneo je Draško Danilović, poljoprivrednik iz Kuzmina i predsednik Odbora Grupacije registrovanih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava Privredne komore Vojvodine. Predstavljajući svoje gazdinstvo rekao je da zajedno sa sinovima obrađuje oko 300 hektara oranica i da u turnusu isporučuje oko 1.000 utovljenih svinja. Ciklus tova nije zatvoren, a prasad nabavlja od poznatih dobavljača. Hranu za tovljenike proizvodi u sopstvenoj mešaoni. Sve to doprinosi da konverzija hrane iznosi 2,8 kilograma, a tovljenici postižu visoku mesnatost.
- U Srbiji se stočarska proizvodnja odvijala po inerciji, sela su bila puna i domaćini su držali dve-tri krave ili dve-tri krmače. Ukoliko bi i došlo do poremećaja na tržištu, proizvodnja se brzo regenerisala. Sa izumiranjem sela nestao je i taj potencijal. Ne bi bio problem što je neko sa tri ili pet grla zatvorio obore i staje, nego što nema onih koji su svoja stada sa pet ili 10 uvećali na 15 ili 20 grla i zato imamo skoro svakodnevno zatvaranje farmi, rekao je Danilović...

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".