FOKUSIRATI SE NA PROJEKTE

* Neophodna akreditacija Agencije za agrarna plaćanja


altPokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je nedavno na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu organizovao drugi info dan posvećen mehanizmima i zahtevima koje naša administracija treba da ispoštuje u procesu odobravanja i korišćenja sredstava iz pretpristupnih IPARD fondova EU. Skupu su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, fondova namenjenih za razvoj i poljoprivredu, velikih i malih preduzeća iz oblasti agrara, zemljoradničkih zadruga koji će kada se steknu uslovi moći da konkurišu za sredstva IPARD fondova.
Bivši ministar poljoprivrede Goran Živkov je u uvodnom izlaganju rekao da iskustva zemalja koje su primljene u članstvo EU poslednjih desetak godina ukazuju na to da je poljoprivrednicima najteže u periodu pristupanja, a da najviše profitiraju kada država stekne punopravno članstvo.
- Za zemlje kandidate za EU najbolje je kad je period priključenja što kraći, jer u suprotnom ceo proces iziskuje dodatne troškove i ne male nevolje za poljoprivrednike, u njihovom prilagođavanju evropskim standardima. To se ogleda u činjenici da zemlja kandidat, kao što je danas Srbija, u pretpristupnom periodu mora da otvori svoje granice za proizvode iz EU što će se kod nas desiti 2014. godine. Istovremeno, ako hoće da izvozi, svoje poljoprivredne proizvode mora prilagoditi strogim evropskim standardima, rekao je Živkov i napomenuo da upravo iz tih razloga postoje pretpristupni fondovi koji treba da doprinesu da zemlje kandidati brže i lakše prebrode liberalizaciju tržišta proizvoda i stignu do benefita koji proizilaze iz Zajedničke poljoprivredne politike - CAP.
Govoreći o onome što Srbija treba da uradi u sektoru agrara da bi s projektima mogla da konkuriše za pretpristupne fondove EU, Živkov je naglasio da se mora obezbediti akreditacija za Agenciju za agrarna plaćanja.
- Ova agencija je pre nekoliko godina osnovana sa sedištem u Šapcu, ali je po svemu nefunkcionalna i nespremna da obavlja posao koji joj je namenjen. Pre svega, nije dovoljan broj zaposlenih stručnih kadrova koji bi vodili veoma složene procedure u vezi odobravanja i finansiranja projekta, sopstveni softver integrisan sa sedištem EU u Briselu i nije osposobljena da radi kao banka što ona, po ingerencijama koje ima, de fakto, i jeste, rekao je Živkov i naglasio da bi Vlada pothitno morala, zbog lakše i brže komunikacije, da donese odluku o izmeštanju sedišta agencije u Beograd, kao i da formira upravljačko telo koje će obavljati nadzor nad svim podnetim projektima i plaćanjima.
Živkov je rekao da su IPARD fondovi u dobrom delu namenjeni za finansiranje projekata ruralnog razvoja gde se ubraja ne samo pomoć poljoprivrednim gazdinstvima već izgradnja infrastrukture u selima i razvijanje svesti o utemeljenju ekoloških standarda. Izrazio je bojazan da će kod nas biti poteškoća sa sprovođenjem projekata iz ove oblasti, jer je Ministarstvo poljoprivrede u prošlom mandatu Vlade bez validnog obrazloženja ukinulo sektor za ruralni razvoj koji je bio lociran u Sremskim Karlovcima.
- Taj problem mora da se reši što pre jer ako dobijemo datum za pregovore za članstvo u EU, već 2013. godine možemo očekivati prvi poziv za konkurs za IPARD program i 30-50 miliona evra pomoći u finansiranju projekata, istakao je Živkov i napomenuo da je to samo okvirni plan i da EU, u zavisnosti od svog buxeta, visinu sredstava za fondove može da poveća, ali i da smanji.
Dalibor Georgijevski, stručni konsultant vlade Hrvatske za poljoprivredu i ruralni razvoj, govorio je o iskustvima Hrvatske s pripremama za konkurisanje za IPARD projekte. Poljoprivrednicima i onima koji se bave ruralnim razvojem u lokalnim samoupravama u Srbiji preporučio je sektorsku izradu projekta.
- Već sada na lokalnom nivou moraju da se formiraju timovi za izradu projekata koji, u zavisnosti od uslova sredine, treba da budu izbalansirani i sprovodljivi. Da bi se projekat napravio, neophodno je uraditi detaljnu sektorsku analizu pa tek onda pristupiti prikupljanju dokumentacije i neophodnih dozvola za gradnju infrastrukturnih objekata ili farmi, podizanje silosa, skladišta, rekao je Georgijevski i istakao da, koliko god to u praksi bilo složeno, efekat urađenog posla i dobijene investicije opravdavaju uloženi trud.
Georgijevski smatra da nijedan projekat kojim se konkuriše za sredstva iz IPARD programa, bez obzira koliko bio dobar i značajan, neće moći da se sprovede ako nije usklađen s realnim potrebama svakog sektora pojedinačno.
- Izuzetno je važno da budu ispoštovani svi zakonski propisi, od početka do kraja investicije, da se značajno ne odstupa od projekta, ne prave dodatni troškovi i da se bude na stalnoj vezi s Agencijom za plaćanja, rekao je Georgijevski napominjući da je za sprovodljivost IPARD programa veoma važno da država obezbedi podršku relevantnih institucija kao što su ministarstva poljoprivrede i zdravlja, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, fondovi za razvoj, banke, inspektorati rada i druge  inspekcije.

K. Rajević