altNOVE SORTE TREŠNJE

* Poželjno je da se u zasadu kombinuje više sorti (najmanje 3-4) različitog vremena zrenja, iz više razloga (oplođenje, opasnost od mraza, pucanje ploda, organizacija berbe)


Izbor sorti je od presudnog značaja za uspešnu proizvodnju trešnje. Pri tome, proizvođači treba da dobro upoznaju tržište za koje žele da proizvode: kakav kvalitet plodova ono zahteva, koje vreme zrenja, krupnoću, čvrstoću ploda i sl. Poželjno je da se u zasadu kombinuje više sorti (najmanje 3-4) različitog vremena zrenja, iz više razloga (oplođenje, opasnost od mraza, pucanje ploda, organizacija berbe). Sorte trešnje su pretežno samobesplodne, tako da je obavezno da se gaje s odgovarajućim sortama oprašivačima s kojima su kompatibilne i imaju približno isto vreme cvetanja. Samooplodne sorte mogu da se gaje u čistim (jednosortnim) zasadima, mada i one bolje rađaju ako je u zasadu zastupljeno više sorti.
Sorte trešnje ranijeg vremena zrenja postižu veću cenu na tržištu. Međutim, kod ovih sorti i troškovi proizvodnje su veći zbog toga što njihovi plodovi ne sazrevaju istovremeno, tako da je potrebna probirna berba. Pored toga, ove sorte imaju i manju krupnoću ploda, a često i manju rodnost. Njih treba gajiti naročito u područjima s toplijom klimom ili na ekspozicijama koje omogućavaju ranije sazrevanje plodova. Za lokalitete koje karakterišu česte pojave poznih prolećnih mrazeva treba birati sorte kasnijeg vremena cvetanja. U područjima s obilnijim padavinama u periodu zrenja trešnje (maj-jun) treba birati sorte koje su manje sklone pucanju plodova.
Tokom poslednje tri decenije u svetu su stvorene brojne nove sorte trešnje, koje se ističu dobrim biološko-proizvodnim osobinama. Neke od novostvorenih sorti se šire u proizvodnji, posebno u zemljama s intenzivnim voćarstvom, a sve više su prisutne i u Srbiji. U ovom tekstu je dat pregled najznačajnijih novih sorti trešnje različitog vremena zrenja, koje su interesantne za gajenje u našoj zemlji...

Prof. dr Dragan Milatović
Poljoprivredni fakultet, Beograd-Zemun


Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik".