PRORASTANJE I DEFORMACIJA KRTOLA

* Gajenje sorti osetljivih na prorastanje i deformaciju značajno povećava rizik za dobijanje krtola nižeg komercijalnog i tehnološkog kvaliteta


altSorte krompira se značajno razlikuju po dužini vegetacionog perioda, brzini i načinu dozrevanja, kao i osetljivosti na pojavu izraslina koje se posebno javljaju u drugoj polovini perioda nalivanja krtola usled oscilacija temperature i vlažnosti zemljišta.
U drugoj polovini vegetacionog perioda krompira dolazi postepeno do starenja useva. Tkivo nadzemne mase gubi turgor, cima dobija polupolegljivu formu, a zatim pada na zemlju, gubi se hlorofil, list i stabljika delimično žute, javljaju se tamnobraon pege po lišću i na kraju biljka potpuno umire. U zavisnosti od vremenskih uslova ovaj proces traje duže ili kraće. Kišovito i prohladno vreme pogoduje usporenom starenju i na neki način produženju vegetacionog perioda uobičajenog za sortu. Visoke temperature i sušan period značajno ubrzavaju sazrevanje.
Usevu u kojem je oko 60 odsto lisne mase izgubilo zelenu boju preostaje 15-25 dana do potpunog sasušenja lisne mase, što u velikoj meri zavisi od meteoroloških uslova. U tom periodu moguće je povećanje prinosa za svega nekoliko procenata (najčešće ne više od 10%), ali i pojava ili nastavak razvoja izraslina.
Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik"