DRŽAVA ĆE POMOĆI POLJOPRIVREDI

* Najavljeno donošenje ukupno 15 uredbi za čije sprovođenje će biti izdvojeno 160 miliona evra


altMože biti teška lubenica, utovljeni bik... Poljopirivrednici u svom poimanju imaju i tešku godinu. To je ona poput ove kada svi, od povrtara do stočara, treba da iznesu teško breme koje su im donele vremenske prilike. Nemoćni da se odupru pošasti u obliku suše nadaju se da će im pomoć stići jedino odakle može - od države.
O razmerama štete od suše razgovaralo se na sednici Republičkog štaba za vanredne situacije 7. septembra na kojoj je predsednik Vlade Republike Srbije i komandant Štaba Ivica Dačić saopštio da se šteta procenjuje na više od milijardu evra, a da će se na kraju sezone utvrditi da li iznosi i milijardu i po evra. Zbog takve situacije premijer je rekao da se predviđa praštanje dugova poljoprivrednicima, kao i regulisanje stanja na tržištu i sprečavanje rasta cena hrane intervencijama iz robnih rezervi.
- Šteta je daleko veća nego što bi nas koštalo ulaganje u sistem navodnjavanja. Učinićemo sve da neutrališemo posledice suše, ali to nam je nauk da moramo da gradimo sisteme za navodnjavanje, jer za milijardu i po evra mogli smo da izgradimo najbolji sistem za navodnjavanje u ovom delu Evrope, rekao je premijer Dačić.

Kompletan tekst možete pročitati u najnovijem broju lista "Poljoprivrednik"