RUTAVA BUBA PRAVI ŠTETE I NA POVRĆU

* S obzirom na to da se ne preporučuje upotreba insekticida, zbog leta pčela i ostalih korisnih insekata, neophodne su mehaničke mere suzbijanja

Obilazeći teren, stručnjaci novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, u okolini Kleka, naišli su na najezdu rutave bube na usevu kupusa. Proizvođač je postavio 50 klopki na površini od 0,5 hektara i iz njih je dnevno sakupljao po pola džaka uginulih rutavih buba. U ataru Zmajeva i Kucure, rutava buba je napravila velike štete na usevu belog luka i blitve. Na pojedinim biljkama blitve moglo se izbrojati i do 10 rutavih buba, tako da je ovaj semenski usev pretrpeo značajno smanjenje prinosa.  U ovom slučaju mehanička zaštita ne bi mogla da sačuva usev  i tu je bila neophodna zaštita hemijskim preparatima.


Odrasli insekt rutave bube (Tropinota hirta) veličine je oko jedan centimetar, crne boje, obrastao mnoštvom sivih dlačica, a na pokriocima ima 12-15 belo-žutih nepravilnih tačkica. Javlja se rano u proleće, krajem marta ili početkom aprila, na prvim cvetalim korovima, a potom prvenstveno na voću, oštećujući cvetne pupove i cvetove. U cvetu stradaju prašnici i tučkovi, usled čega ne dolazi do zametanja plodova. Polifagna je štetočina i  napada brojne korovske i gajene biljke prelazeći s cvetova na mlado lišće i ostale biljne delove. Njena aktivnost traje sve do kraja jula.
altS obzirom na to da se ne preporučuje upotreba insekticida, zbog leta pčela i ostalih korisnih insekata, neophodne su mehaničke mere suzbijanja. Najbolje je postaviti plave ili bele plastične posude s vodom u koju se sipa mirišljavi deterdžent za sudove ili šećer. Od  deterdženata za sudove najviše ih privlače mirisi jabuke i jagode, a u šećernu vodicu poželjno je dodati cimet koji ih takođe posebno privlači. Posude se postavljaju u većem broju po obodu parcele, a manji broj se rasporedi po centralnom delu parcele. U toku dana, rutava buba je najaktivnija između 10 i 16 časova, tako da ukoliko mehaničke mere zaštite nemaju zadovoljavajući efekat i neophodna je primena insekticida, tretiranje treba uraditi oko 13 časova, kada je ovaj insekat najaktivniji. Najčešće se primenjuju preparati  koji su slabe otrovnosti za pčele na bazi hlorpirifosa, fentiona ili fenitrotiona. Pozitivne efekte pokazala su tretiranja preparatom Mavrik EW na bazi tau-fluvalinata, u koncentraciji 0,3 litra po hektaru, kao i preparatom Calypso na bazi neonikonoida, takođe u koncentraciji 0,3 litra po hektaru. Rutava buba je dobar letač, pa će se za dva tri dana pojaviti nove jedinke na tretiranoj parceli, tako da se tretiranja moraju ponavljati.

Mr Dušanka Bugarski
Institut za ratarstvo i povrtarstvo,
Novi Sad