VIŠE OD DECENIJE ZA KORAK ISPRED

* Okrenuta prema investicijama i budućem razvoju, ova kompanija celokupnu poslovnu dobit reinvestira u nove projekte koji će kreirati nova radna mesta i nove pravce razvoja


altKompanija Victoria Group je vodeća agroindustrijska kompanija u Srbiji i regionu sa strateškim pristupom poljoprivredi i hrabrošću da svoje ideje i vizije pretoči u realnost. Prepoznatljivu lidersku poziciju kompanija duguje zalaganju tima vizionara i svojih zaposlenih, kvalitetnim proizvodima i uslugama. Od momenta osnivanja 2001. godine kompanija je imala jasnu viziju kakav sistem želi da postane. Danas Victoria Group pod svojim krovom okuplja deset članica koje kvalitetnim poslovanjem čine jake karike agrarnog lanca, a svojom fleksibilnošću adekvatno odgovaraju na zahteve tržišta. Kompanija je prepoznata i na evropskom tržištu kapitala  gde  privlači  pažnju institucionalnih  investitora koji  očekuju  stabilan  rast,  jasno definisanu misiju i viziju dugoročnog  razvoja,  i  pre  svega  sigurne i održive prinose na kapital.

Ovako je na 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu inostranim i domaćim novinarima predstavljena Victoria Group, kompanija koja već više od jedne decenije sledi svoj slogan ZA KORAK ISPRED. O uspehu Victoria Group - strategiji, investicijama i razvoju kompanije, novinarima je govorio generalni direktor Zoran Mitrović, a svaku članicu kompanije, brendove i tržišne potencijale predstavila je direktorka marketinga Natalija Kurjak.
Generalni direktor Victoria Group Zoran Mitrović naglasio je da kompanija danas u deset svojih kompanija ima 1.800 zaposlenih. Radi sa više od 400 zadruga koje direktno sarađuju sa preko 40.000 poljoprivrednih proizvođača. Kompanija investira i daje inpute za više od 200.000 hektara obradivog zemljišta. Radi se o odgovornoj kompaniji koja sarađuje i podržava poljoprivrednu zajednicu stvarajući vrednosti za sve učesnike u lancu snabdevanja.
- Kompanija Victoria Group je najveći otkupljivač primarnih poljoprivrednih proizvoda, rekao je direktor Mitrović. - Ukupan udeo kompanije u domaćem poljoprivrednom izvozu je 7,5 odsto. Svoje proizvode izvozimo u 40 zemalja na četiri kontinenta. Poslujemo po najvišim svetskim standardima: ISO, HALLAL, KOSHER, HACCP, IFS, GMP+, te za nas nema neosvojivih tržišta.
Prošle, 2011. godine ukupan prihod Victoria Group bio je 524 miliona evra, prihod od prodaje na inostranom tržištu 174 miliona, ostvarena poslovna dobit 54 miliona, a neto profit 24 miliona evra. Ove godine, kako je istakao direktor Mitrović, očekuju se još bolji finansijski rezultati.
- Okrenuti smo investicijama i budućem razvoju, pa celokupnu dobit reinvestiramo u nove projekte koji će kreirati nova radna mesta i nove pravce razvoja, rekao je direktor Mitrović. - Neke od tih investicija smo započeli, neke privodimo kraju. Već sledećeg meseca u Bečeju će biti otvorena Fabrika tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata, u drugoj polovini ove godine Fabrika skroba u Zrenjaninu, a naredne godine Fabrika funkcionalnih sojinih proteinskih koncentrata, takođe u Bečeju. U planu su i četiri nova kotla za biomasu, a najveća na ovom spisku svakako je investicija u fabriku fosfata u Bosilegradu gde je jedino nalazište sirovih fosfata u kontinentalnom delu Evrope.
Direktor Mitrović je naglasio da je Victoria Group znatno ispred drugih kada se radi o energetskoj efikasnosti. U kompaniji postoji visoka svest kada se radi o ulaganju u razvoj obnovljivih izvora energije, tako da su praktično sve fabrike u sistemu energetski nezavisne. Energija se proizvodi iz biomase, a ona se otkupljuje od primarnih poljoprivrednih proizvođača koji tako ostvaruju dodatnu zaradu.
Uz sve ovo Victoria Group je i izuzetno društveno odgovorna kompanija. Godišnji buxet za projekte društvene odgovornosti je u proseku preko milion evra. Kompanija pomaže lokalnim zajednicama, poljoprivrednicima i najugroženijim sugrađanima, svima kojima je pomoć neophodna. Redovno učestvuje i među prvima se priključuje akcijama kao što su "Banka hrane", "Bitka za bebe", "Mali i veliki ljudi"...
- Tim koji predvodim je vrlo mlad, vrlo kreativan, vrlo dinamičan, vrlo perspektivan i predstoji nam svetla budućnost, rekao je na kraju svoje prezentacije generalni direktor Victoria Group. - Verujem u moj tim, spremni smo na izazove, okrenuti investicijama i razvoju kompanije. Očekujem da će novi projekti iskreirati 30 miliona evra i više poslovne dobiti, da će sadašnji projekti i poslovi kojima se bavimo porasti u nekoliko narednih godina za nekih 30 odsto, odnosno da će se kompanija razvijati znatno brže nego do sada.
D. Žebeljan

DESET MOĆNIH KOMPANIJA


U okviru Victoria Group posluje deset moćnih kompanija članica, rekla je direktorka marketinga Natalija Kurjak i novinarima predstavila "Sojaprotein" u Bečeju, Victoria Oil u Šidu, Victoria Logistic u Novom Sadu, "Fertil" u Bačkoj Palanci, "Luku" u Bačkoj Palanci, "Veterinarski zavod" u Subotici, "SP laboratoriju" u Bečeju, Victoria Starch u Zrenjaninu, "Riboteks" u LJuboviji i Victoria Phosphate u Bosilegradu.
Opredeljenje Victoria Group i njenih članica je razvijanje principa rada kompanije kao zaokruženog sistema funkcionisanja, zatim najviši standardi poslovanja, razvijanje najnovijih tehnologija, konstantno unapređivanje proizvodnje, investiranje u proizvode viših oblika prerade.