Tematski skup "Poljoprivreda – od zagađivača do čuvara životne sredine – uslov za integracije u EU”, 26. april 2018. godine

Savremena poljoprivreda suočava se sa izazovom proizvodnje sve većih količina hrane za narastajuću populaciju na ograničenom zemljišnom resursu. Zbog toga je ova proizodnja sve intenzivnija, a samim tim predstavlja sve veću pretnju za životnu sredinu. Globalno, savremena poljoprivreda se smatra jednim od najvećih zagađivača zbog prekomerne i neodgovorne upotrebe pesticida i mineralnih đubriva, krčenja šuma, degradacije zemljišta... Takođe, njenim delovanjem uništava se biodiverzitet, podstiče erozija, zagađuju vodotoci i slično. Da sve to mora i može drugačije, složili su se učesnici tematskog skupa "Poljoprivreda - od zagađivača do čuvara životne sredine - uslov za integracije u EU", koji je 26. aprila 2018. godine održan u Novom Sadu u organizaciji "Dnevnik-Poljoprivrednika" AD, Privredne komore Vojvodine i Zadružnog saveza Vojvodine.

Cilj skupa bio je da se potraže odgovori na goruća pitanja o ulozi poljoprivrede u uništavanju prirodnih resursa i da se pronađu načini kako da se proizvede više i kvalitetno, a da se ne naruši zdravlje planete. Interesovanje za skup je bilo veliko, a osim poslenika iz oblasti agrarne struke i zaštite životne sredine, prisustvovao mu je veliki broj predstavnika lokalnih samouprava, ali i učenika i studenata u čijim rukama je budućnost domaćeg agrara i zaštite životne sredine.Moderator skupa bila je Jasna Bajšanski, novinar u listu “Poljoprivrednik”.

Opširnije...