Poštovani gosti,
Poštovani slavljenici i domaćini - zadrugari,
Čast i zadovoljstvo mi je da vas pozdravim u ime "Dnevnik-Poljoprivrednika", preduzeća koje je osnivač i izdavač najstarijeg domaćeg specijalizovanog lista za poljoprivredu i selo, koji u kontinuitetu izlazi već šest decenija i koji svoj 60. rođendan obeležava upravo ovih decembarskih dana.

U ime zaposlenih u "Dnevnik-Poljoprivredniku", kao i bivših zaposlenih koji su svoje živote utkali u šest decenija tradicije lista „Poljoprivrednik” zahvaljujem na čestitkama koje smo dobili ovih dana povodom jubileja.
U proteklih šest decenija, "Poljoprivrednik" je uvek na vreme stizao do svojih čitalaca, nije bilo prekida u izlaženju lista ni u periodu hiperinflacije, ni u toku bombardovanja naše zemlje. List "Poljoprivrednik" je istrajao u svojoj misiji "agronoma u kući" i nastojao da blagovremeno, profesionalno i tačno prenosi informacije u oblasti agrara i agrarne politike, ali i najnovija naučna saznanja poljoprivrednim proizvođačima kako bi ih oni primenili u praksi.
To su generacije novinara "Poljoprivrednika" uspele zahvaljujući neraskidivoj vezi koju su izgradile s našim najuglednijim i najuspešnijim naučnim, istraživačkim i savetodavnim institucijama u oblasti agrara. Stoga s ponosom ističemo da su i najistaknutiji poljoprivredni stručnjaci i naučnici, zajedno s našim zaposlenima, udarili temelje i izgradili "Poljoprivrednik", kuću koju s ponosom čuvamo svih ovih godina. Potrebno je reći da je naše preduzeće jedino opstalo u "Dnevnik" Holdingu. Koliki je značaj "Poljoprivrednika" u prenošenju znanja potvrđuje i mišljenje Ministarstva prosvete koje je 2003. godine list "Poljoprivrednik" uvrstilo u širu stručnu literaturu za srednje škole čije je područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.
Povodom 170 godina zadrugarstva u Vojvodini i 60 godina izlaženja lista "Poljoprivrednik" objavili smo specijalni dodatak sa željom da prenesemo i sačuvamo od zaborava interesantne zapise iz života zadruga u Beški, Bečeju, Bavaništu, Kanjiži, Sremskim Karlovcima, Srbobranu, Sirigu, Deliblatu, Kaću, Erdeviku...
Priče iz života zadruga, koje su tokom minulih 60 godina zabeležene perom novinara i objavljene u "Poljoprivredniku", dragocena su vrednost i svedočanstvo prošlih vremena. "Poljoprivrednik" je zabeležio kako su za-druge nastajale, transformisale se, kako su napredovale i propadale, ali i kako su se ponovo osnivale.
Generacije novinara "Poljoprivrednika" zabeležile su šta su zadruge značile za poljoprivredne proizvođače, kako su ih podsticale da osavrema-njavaju i prozvodnju i svoje gazdinstvo. Poljoprivrednici nisu morali da brinu kome će prodati svoje proizvode. Zadruge su ih učile kako da se okrenu razvoju, da budu konkurentni, ali i finansirale njihove investicije.
Perom novinara "Poljoprivrednika" zabeleženo je da zadruge nisu bile usmerene samo na razvoj poljoprivrede i osavremenjavanje proizvod-nje, one su bile i mnogo više. Bile su srce i žila kucavica sela. Brinule su o mladima, razvijale društveni život. Zadruge su još davnih godina podrža-vale i podsticale žensko preduzetništvo na selu.
Osim tekstova o zadrugarstvu, i drugi tekstovi objavljeni u "Poljoprivredniku" u proteklih 60 godina prava su riznica i svedoče o kretanjima i razvoju poljoprivredne struke i nauke. Oni su dragocen izvor informacija za sve one koji se bave istorijom, ali i istraživanjima u poljoprivredi.
Zato je obaveza svih nas koji živimo i radimo u vremenu sadašnjem da ne dozvolimo da "Poljoprivrednik" krene krivim sokakom, koji bi ga odveo u zaborav, na ovom putu privatizacije, na kome se nalazi već punih deset godina.
"Poljoprivrednik" je svih ovih godina opstao zahvaljujući posvećenosti svojih novinara i svih zaposlenih, kao i podršci vernih saradnika kojima je "Poljoprivrednik" u srcu.
Šest decenija tradicije "Poljoprivrednika" nas obavezuje da omogućimo da list i dalje opstane, da se razvija, da živi i beleži odlike sadašnjeg i vremena budućeg. Dužni smo to generacijama koje dolaze.
Zadrugare pozivamo da se i ubuduće drže svog "Poljoprivrednika", a mi im obećavamo da ćemo od 2017. novu rubriku posvetiti zemljoradničkom zadrugarstvu, kako bi podržali njegov razvoj, ali i već sada počeli pripreme za obeležavanje 200 godina zadrugarstva u Vojvodini 2046. godine.
Dr Gordana Radović
U Novom Sadu, 07.12.2016. Direktor
„Dnevnik-Poljoprivrednik“ AD Novi Sad