RADIONICA "PRECIZNA POLJOPRIVREDA 2021" – 88. MEĐUNARODNI POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU, 20. SEPTEMBAR 2021.

Pre samo petnaestak godina o preciznoj poljoprivredi se govorilo kao o nečem apstraktnom i nedostižnom za uslove naših poljoprivrednih proizvođača. Onda je počela izgradnja infrastrukture neophodne za primenu precizne poljoprivrede u Srbiji, a pojavili su se i prvi navigacioni uređaji koji su se ugrađivali u traktore i koji predstavljaju bazu za preciznu poljoprivredu, jer obezbeđuju GPS pozicioniranje. Ipak, mora se naglasiti da je precizna poljoprivreda mnogo kompleksnija i da je za njenu primenu potrebno niz drugih alata i opreme, često velike vrednosti, kako bi se sprovela u praksu. Treba reći i to da je sve više imanja u našoj zemlji koja se odlučuju na ovaj vid biljne proizvodnje zbog rezultata koje donosi.

Precizna poljoprivreda podrazumeva primenu varijabilnih mapa u aplikaciji mineralnih đubriva, setvi, zaštiti bilja, pa i obradi zemljišta, a sve na osnovu mapa napravljenih na osnovu proizvodnih faktora, različitih vegetativnih indeksa, ali i prinosa. Ipak, bez obzira na sve ove podatke, dostupne najčešće u formi digitalne informacije, krajnja odluka o daljim koracima u proizvodnji nije prepuštena rešenjima veštačke inteligencije, već agronomu na imanju, rečeno je između ostalog na radionici "Precizna poljoprivreda u 2021". Ova radionica održana  je trećeg dana 88. poljoprivrednog sajma u Novom Sadu u organizaciji Poljoprivrednog fakulteta Novosadskog univerziteta, Departmana za poljoprivrednu tehniku i Edukativno-razvojnog centra za tehnike za aplikaciju pesticida (ERTAP), Prognozno izveštajne službe AP Vojvodine (PIS) i lista "Poljoprivrednik" kao medijskog partnera.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo msr Mladen Petreš, pozdravljajući učesnike Radionice,  istakao je da ga posebno raduje unapređenje saradnje Poljoprivrednog fakulteta i Prognozno-izveštajne službe kroz realizaciju projekta uspostavljanje razvojno-edukativnog odeljenja za tehničku i agroinformacionu podršku aktivnostima PIS-a. Petreš je učesnike pozdravio i u ime pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Čedomira Božića, pri čemu je naglasio da će Sekretarijat i ubuduće podržavati saradnju ovih institucija.

Direktorka "Dnevnik-Poljoprivrednika" AD, izdavača lista "Poljoprivrednik", dr Gordana Radović obratila se učesnicima u ime najstarijeg specijalizovanog lista za poljoprivredu i selo, koji u kontinuitetu izlazi već 65 godina.

– U proteklih 65 godina "Poljoprivrednik" je istrajao u svojoj misiji i nastojao da prenosi informacije iz agrarne politike, kao i najnovija naučna saznanja iz svih oblasti poljoprivredne proizvodnje i poljoprivredne tehnike poljoprivrednicima, kako  bi ih oni primenjivali u praksi. To su postigle generacije novinara ovog lista zahvaljujući neraskidivoj vezi koju su izgradili sa naučnim, istraživačkim i savetodavnim institucijama  u oblasti agrara, rekla je dr Radović.

Koliki je značaj "Poljoprivrednika" u prenosu znanja potvrđuje i mišljenje Ministarstva prosvete koje je 2003.  list "Poljoprivrednik",  kao i knjigu "Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar", preporučilo kao širu stručnu literaturu za srednje škole na području rada proizvodnje  i prerade hrane. Skoro šest i po decenija list "Poljoprivrednik"   beleži skoro svaki segment razvoja tehnike u  Srbiji, regionu i svetu, što je dr Gordana Radović i potvrdila prezentacijom, svojevrsnim vremeplovom kroz objave u "Poljoprivredniku" posvećene poljoprivrednoj tehnici.

Primena precizne poljoprivrede na domaćim njivama ne bi bila moguća bez savremenih tehnologija i tehničkih rešenja. Kompanija John Deere je među liderima u ovim tehnologijama, a posredstvom preduzeća "Kite" DOO, rešenja precizne poljoprivede su dostupna i korisnicima u Srbiji. Svesni značaja precizne poljoprivrede, ali i činjenice da su za razvoj ove grane neophodna nova znanja, u čijoj primeni će ključnu ulogu imati agronomi, ovo preduzeće je otišlo korak dalje i obezbedilo opremu za budući kabinet precizne poljoprivrede.

– Novi kabinet je deo saradnje i dugogodišnjih dobrih odnosa. To je zahtev vremena u kom živimo, a u isto vreme želimo da studenti na licu mesta na toj opremi u realnom vremenu pristupe Operativnom centru John Deere u Nemačkoj i da razumeju kroz konkretne zadatke šta znači prikupljanje podataka o nekoj mašini, okruženju,  zemljištu, klimi i da na kraju to krunišu analizom troškova. Suština precizne poljoprivrede jeste optimizacija troškova  i profitabilnosti, rekao je mr Đorđe Mišković, izvršni direktor "Kite" DOO.

Na ovaj način studenti će, kako je napomenuo Mišković, biti u prilici da svoja teoretska znanja dopunjuju praktičnim, a Fakultet da osavremeni nastavu i tako školovanje na ovoj visokoobrazovnoj instituciji učini privlačnijim za studente novih generacija. Srpska poljoprivreda ovim, kako je napomenuo mr Mišković, dobija deficitarni kadar inženjera poljoprivredne mehanizacije koji poznaje informacione tehnologije. Kompanija "Kite" DOO, u saradnji sa svojim partnerom kompanijom John Deere, čini sve kako bi i svojim korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, učinila dostupnim alate i opremu za primenu precizne poljoprivrede u praksi i olakšala rad i korišćenje mašina John Deere. To je potvrdio i teritorijalni menadžer kompanije John Deere Miguel Laguens Vega, koji je najavio da će korisnicima u Srbiji ubuduće biti dostupne i usluge JDLink.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica uporedio je, otvarajući radionicu, izazove precizne poljoprivrede sa izazovom aktuelnim pre pola veka, koji se odnosio na primenu pogonskih i priključnih mašina.

– Primena pogonskih i priključnih mašina rezultirala je izvanrednim povećanjem prinosa. Dobili smo velike uštede u poljoprivrednoj proizvodnji i velike koristi kad je u pitanju bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Danas imamo novi izazov kada je reč o poljoprivrednoj proizvodnji, a to je precizna poljoprivreda. Izazov koji na poseban način podiže produktivnost kada je u pitanju poljoprivreda, smanjuje troškove i podiže ekonomičnost proizvodnje, rekao je dr Nedeljko Tica, uz napomenu da su za nabavku i opremanje naših gazdinstava potrebna značajna investiciona sredstva.

U toku radionice održana su dva bloka predavanja. Prvi posvećen uspostavljanju razvojno-edukativanog odeljenja za tehničku i agroinformacionu podršku aktivnostima PIS-a, o čemu su govorili rukovodilac PIS-a dipl. inž. Milena Marčić, msr Vladimir Višacki s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i prof. dr Aleksandar Sedlar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i rukovodilac ERTAP-a.

U svom izlaganju prof. dr Aleksandar Sedlar je istakao da precizna poljoprivreda podrazumeva da poljoprivredni proizvođač posmatra parcelu po zonama, a ne kao jednu celinu, zato što specifični delovi imaju međusobno različite potrebe u biljnoj proizvodnji. Na parcelama u Pokrajini sve više je rezultata koji potvrđuju opravdanost ulaganja u sisteme precizne poljoprivrede, a najbrži efekti ovakvog vida proizvodnje, kako je objasnio prof. dr Sedlar, najuočljiviji su na imanjima koja obrađuju 500 i više hektara.

– Ideja projekta Uspostavljanje razvojno-edukativanog odeljenja za tehničku i agroinformacionu podršku aktivnostima PIS-a jeste da kroz saradnju na dnevnom nivou možemo da javimo neku informaciju, i formiramo modele predikcije. Na primer, da kažemo gde se manifestuje bolest, a da inženjeri PIS-a izađu na teren i to  potvrde i tako pojačaju ili procene tačnost našeg modela ili to opovrgnu. Mi uz primenu digitalnih zapisa, satelitskih snimaka, detektujemo bolest ranije, a PIS daje preporuke tretmana. Takođe ERTAP dopunjuje  to sa preporukom tehnike  aplikacije pesticida, objasnio je prof. dr Sedlar i napomenuo, što je  kasnije kroz rezultate mikroogleda i potvrđeno, da je pri aplikaciji sredstava za zaštitu bilja od velike važnosti i adekvatan izbor rasprskivača. Naime, u praksi se pokazalo da dobar odabir rasprskivača može da doprinese mnogo boljoj distribuciji sredstava na biljku. 

Sistem prognozno-izveštajne službe zaštite bilja bavi se monitoringom ekonomski najznačajnijih štetočina u poljoprivrednoj proizvodnji. PIS je prepoznatljiv, kako je istakla rukovodilac ove veoma značajne institucije dipl. inž. Milena Marčić, po tome što obezbeđuje korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima veoma komleksnu izlaznu informaciju iz svog sistema – preporuku koja je vidljiva na portalu PIS-a, a odskora i na drugim društvenim mrežama.

– Ono što krasi svaku našu preporuku jeste da je u njoj sadržan odgovor na tri pitanja: zašto je potrebno da se neka mera zaštite preduzeme, kada je to najbolje učiniti i čime, odnosno kojim  pesticidom, u kojoj dozi ili koncentraciji. Ono što je novina od ove godine i što je rezultat zajedničke saradnje sa ERTAP-om jeste da smo preporuke za tri biljne vrste – pšenicu, šećernu repu i jabuku – oplemenili i odgovorom na pitanje kako i na koji način da se aplikacija zaštite sprovede, a da se postigne pun efikat hemijskih mera, objasnila je dipl. inž. Milena Marčić.

Da alati precizne poljoprivrede, odnosno primena varijabilne setve kukuruza donose napredak u proizvodnji, potvrdio je msr Vladimir Višacki prezentujuću ostvarene prinose koji su bili veći u odnosu na konvencionalnu setvu. On je govorio i o tome kako su i na osnovu kojih parametara izrađivane mape za varijabilnu setvu, ali i mape koje su se koristile za aplikaciju pesticida. ERTAP će ubuduće izrađivati različite varijabilne mape i za potrebe poljoprivrednika koji će ih dobiti na USB i njihovo će biti da ih samo učitaju u navigaciju ili terminal mašine. Takođe, ove informacije će korisnik moći da preuzme i iz Operativnog centra. Iako su rezultati pokazali da su varijabilne mape nastale kombinacijom, preklapanjem različitih vegetativnih indeksa vidljivog dela spektra i drugih rezultata, kao što su oni o zemljištu, o čemu je detaljno govorio Arpad Vereš iz kompanije Agricon Serbia, još uvek se, zaključak je učesnika, korisnik ne može u potpunosti osloniti na rezultate senzora i satelitskih snimaka.

Učesnicima Radionice u drugom delu je prikazan i projekat uspostavljanja tehnologija precizne poljoprivrede  na imanju ZZ "Bratstvo i jedinstvo" u Novom Itebeju, čiji je rukovodilac msr Stanko Oparnica iz preduzeća "Kite" DOO.  Na imanju u Itebeju tim kompanije "Kite" DOO sprovodi istraživanja primene precizne poljoprivrede na parceli od 20  hektara, kako bi stekao empirijska iskustva i znanja koja bi preneo svojim korisnicima. Kako je "Kite" DOO ekskluzivni zastupnik kompanije John Deere, jedna od ideja jeste da se sagledaju i mogućnosti korišćenja operativnog centra ove kompanije, odnosno da on bude čvorište za razmenu informacija neophodnih za implementaciju precizne poljoprivrede. Kako je projekat odmicao, njegovoj realizaciji su se pridružile i druge kompanije koje takođe imaju pristup Operativnom centru za razmenu informacija.

Projekat je počeo u februaru analizom zemljišta i pravljenjem neophodnih varijabilnih mapa za đubrenje i setvu, a kasnije i aplikacije tretmana zaštite bilja, što je rađeno dronom. Za prikupljanje što tačnijih podataka kompanija "Kite" DOO je nabavila i Parrot bespilotnu letelicu, a kako je objasnio Stanko Oparnica, o tome šta su uradili u ovoj prvoj proizvodnoj godini pokazaće rezultati žetve, odnosno mape prinosa. Plan je, objasnio je Oparnica, da odeljenje precizne poljoprivrede kompanije "Kite" DOO na osnovu stečenih iskustava postane i konsultantska kuća kako bi pomogla svojim korisnicima da ostvare što bolje rezultate u biljnoj proizvodnji. Cilj je, kako je istakao, da dobiju više sa manje ulaganja.

Tekst: Marija Antanasković
Foto: Goran Mulić