Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine" i Regionalna razvojna agencija "Srem" potpisali su 5. marta sporazum o saradnji na realizaciji projekta "Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem". Ova saradnja je od velikog značaja za aktiviranje punog potencijala poljoprivrednog zemljišta u Sremu, gde je moguće navodnjavati čak 184.000 hektara oranica.
U saopštenju "Vode Vojvodine" kaže se da je projekat "Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem" kapitalni infrastrukturni projekat regionalnog karaktera koji zahteva više godina za realizaciju. Ovaj sporazum, kao narednu fazu, podrazumeva stručnu reviziju postojeće tehničke dokumentacije, u okviru koje je prethodna studija opravdanosti s generalnim projektom integralnog sistema navodnjavanja regiona Srem. Takođe, ovaj sporazum predstavlja osnov i za dalje zajedničke aktivnosti, koje uključuju i apliciranje kod domaćih i međunarodnih finansijskih fondova.
Navodnjavanje postaje neophodno za razvoj poljoprivrede, s obzirom na to da suša i negativne posledice koje ona ostavlja postaju sve veći problem u jugoistočnoj Evropi. Tu je i podatak da je od poslednjih 100 godina, 51 bila sušna, 32 su bile kišne, a samo 17 s normalnom količinom padavina. Pri tome, od oko dva miliona hektara obradivih površina u Vojvodini, trenutno se navodnjava tek nekoliko procenata, odnosno, oko 30.000 hektara. Imajući to u vidu, saradnja JVP "Vode Vojvodine" i Regionalne razvojne agencije "Srem" na realizaciji projekta "Integralni sistem navodnjavanja regiona Srem" predstavlja značajan napor u unapređivanju navodnjavanja u Vojvodini uopšte.