Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da samo 20 odsto ukupnog poljoprivrednog izvoza Srbije čine proizvodi s višom dodatom vrednošću.
Precizirao je da je dominantan izvoz proizvoda nižeg stepena prerade, jer već više godina oko 80 odsto vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda čine proizvodi primarne poljoprivredne proizvodnje. Uprkos tome, raste suficit u razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji je prošle godine iznosio oko 1,4 milijarde dolara.
- Prošle godine je vrednost jediničnog izvoza iznosila 0,44 evra po kilogramu, dok je jedinični uvoz bio na nivou 0,95 evra po kilogramu. Ovakav trend ukazuje na potrebu proizvodnje i izvoza proizvoda više faze prerade, što se može postići jedino preusmeravanjem sirovina u domaću preradu i time povećanjem proizvodnje proizvoda više dodate vrednosti, rekao je Golubović.
U saopštenju Ministarstva se navodi da je Danilo Golubović zaključio da ovakav cilj, između ostalog, zahteva završetak privatizacije brojnih preduzeća, izgradnju modernih skladišnih kapaciteta, unapređenje marketinga i plasmana.